Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

За или против клонирането на човека

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230706
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173261
Местоположение: Somewhere In Time

За или против клонирането на човека

Мнение от Mozo » ср фев 01, 2017 17:56

НАЦИОНАЛЕН ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ
„Васил Левски”

ОБЩОВОЙСКОВИ ФАКУЛТЕТ

Р Е Ф Е Р А Т

на тема:
„За или против клонирането на човека”

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е:

1. Клонирането и човешки клонинг ……………………………… 3
2. Трябва ли клонирането да бъде забранено със закон? ……….. 5
3. Препоръчителни закони свързани с клонирането……………… 6
4. Морално-етични норми при прилагането на клонирането
при хората ...……………………………………………………... 7
5. Моето становище за клонирането на хора .................................... 7
6. Хроника на събитията …………………………………………… 9
7. Информация ……………………………………………………… 9

„Понякога може да липсва само една личност
и светът да изглежда обезлюден”


1. Клонирането и човешкия клонинг
Клонирането е процес на получаване на организъм (клонинг) или клетка чрез безполово размножаване. От майката се добива яйцеклетка, която се денуклеизира, тоест, отстранява се клетъчното й ядро. От соматична тъкан (примерно, от епидермиса) на стерилния баща се взема клетка и също се денуклеизира. От двата хромозомни комплекта се комбинира нов и той се имплантира в яйцеклетката, която се връща на обичайното си място, но след като бъде установено, че ембрионалното делене вече е започнало. Именно по този начин беше сътворена в шотландските планини и овцата Доли.
Човешкият клонинг е идентичен близнак на друг човек, но 'позакъснял' във времето. Той/тя ще бъде човешко същество като теб и мен. Ще бъде износен(а) и роден(а) от жена и отгледан(а) в семейство като всеки друг. Ще мине през детството, пубертета … Той / тя ще бъде с десетилетия по-млад(а) от ДНК донора си и затова няма да има опасност останалите да ги бъркат. Както еднояйчните близнаци те ще имат различни пръстови отпечатъци. Клонингът няма да наследи спомените на оригиналния човек и следователно няма да бъде негово копие, а по-скоро по-малък близнак. Клонингите ще имат същите законови права като всички останали хора. Ще е нужно съгласието на човека, който ще бъде клониран и на жената, която ще роди и отгледа детето. И тъй като бебето клонинг ще трябва да бъде износено от майката, няма да има опасност учени да създават хиляди клонинги в тайни лаборатории.
Законовата регламентация на работата по клониране на хора е твърде различна в различните държави. В страните на Европейския съюз все още няма обща позиция. В някои страни като Германия, Ирландия, Австрия са издадени законови актове против репродуктивното клониране. През 1992 г. Германия прие много строг закон за клониране на човешки ембриони. В него се предвижда да 5 години затвор за извършени нарушения.
В други страни на ЕС като Великобритания, Дания, Финландия, Гърция, отношението към проблема е по-либерално, независимо, че Съветът на Европа прие Протокол за забрана на клонирането на хора, влязъл в сила от март 2001 г. ООН изработи проект на Харта за забрана на клонирането на хора. По повод раждането на първите клонирани бебета Еврокомисарят по научните изследвания Филип Бюскен отправи апел към ръководителите на Европейските научни програми да не финансират проекти, свързани с репродуктивното клониране на хора. През 1990 г. Великобритания прие закон, който разрешава изследвания върху човешки ембриони на възраст до 14 дни. Подобен закон има и в Белгия. Тази граница от 14 дни съответства на появата на наченки на нервна система и се приема като стадий на предембрион, който се дефинира като куп от клетки, не съответсващ на потенциал на човешко същество. Работата свързана с този предембрион се следи отблизо от комисията по раждаемостта и човешката ембриология, която дава разрешение за всеки отделен случай. В САЩ също няма строго законово регламентиране на работата по клониране на хора. Когато преди време компанията Advanced cell technology обяви, че започва работа по клонирането на човешки ембриони, президентът Буш реагира незабавно и призова Конгреса да забрани клонирането на човешки ембриони, защото както някои учени подчертават между клонирането на ембрион и клонирането на човек има само една крачка. До този момент американското законодателство разрешава и правителството финансира създаването на ембриони само до фазата на формиране на стволови клетки. По късно е предложен и закон, предвиждащ много строги санкции, вклч. глоби до 1 милион долара и 10 години затвор, но доколкото ми е известно, този закон не е приет. Това обяснява и появата на първото клонирано бебе в тази страна.
Единствено във Великобритания сред страните от Европейския съюз клонирането е допустимо, но само за създаване на органи и тъкани, които да бъдат имплантирани при необходимост на онзи, от когото е взет за целта генетичен материал. Теоретично това би била единственото присаждане, след което няма да има никаква реакция на отхвърляне. Но британските законодатели - като колегите си по света - не допускат клониране с цел създаване на човешко същество.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 590 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”