ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ДЕПАРТАМЕНТ ПО ПРИЛОЖНА ФИЗИКА
Протокол № 2.8 Специалност:
Студент: Фак №
Група 75
Задача № 2.8 Дифракция на светлина от процеп.
1. Цел на упражнението:
Целта на настоящото упражнение е да се наблюдава дифракция на монохроматична
светлина от тънък процеп, чрез което да се даде идея за практическото приложение на
дифракцията.
2. Теоретично въведение и постановка на задачата.
Под дифракция на светлината разбираме отклонение на светлинните вълни от праволинейното им разпространение в еднородна среда, при преминаването им покрай рязко изразени нееднородности. Това отклонение се обяснява с принципа на Хюйгенс-Френел.
Когато източникът на светлина е близо до отвора или преградата, от която се наблюдава дифракция, имаме дифракция на сферични вълни ( дифракция на Френел). Когато източникът е достатъчно отдалечен, можем да считаме, че върху процепа или преградата пада плоска вълна. Като се има предвид зоните на Френел, условията за наблюдаване на максимум и минимум при определен ъгъл φ се дават изразите:
.........................
Целият материал:
Прочетено: 313 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Дифракция на светлина от процеп
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Дифракция на светлина от процеп
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
С три групи мерки Гроздан Караджов вижда светлина в жп тунела
от Mozo » вт май 13, 2025 12:54 » в Любопитни новиниОбщият извод е, че има светлина в железопътния тунел. Общият брой на всички произшествия за периода от януари до април 2025 г. спрямо същия период на... - 0 Отговори
- 50 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт май 13, 2025 12:54
-
-
-
България получава зелена светлина за втория мост над Дунав при Русе
от Mozo » ср апр 09, 2025 13:01 » в Любопитни новиниВторият мост над река Дунав при Русе вече е ключов приоритет за България и получава зелена светлина за по-бързо изграждане. Това обяви... - 0 Отговори
- 55 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср апр 09, 2025 13:01
-
-
-
Ако общината мълчи и не дава зелена светлина за солар на покрива, значи е съгласна
от Mozo » пет яну 17, 2025 13:31 » в Любопитни новиниГолеми термопомпи се присъединяват към мрежата до три месеца, а ако ползват геотермална енергия, срокът е един месец
Месец е срокът за издаване на... - 0 Отговори
- 104 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет яну 17, 2025 13:31
-
-
-
Семерджиев иска 200 000 лв от затвора - бил дълго в карцера без топла вода и на жълта светлина
от Mozo » ср юни 04, 2025 13:34 » в Любопитни новиниТой води няколко дела срещу ГДИН - едно от тях е, че го оставили без хранителен колет 3 месеца
Извеждали го на карето за час
Осъденият окончателно... - 0 Отговори
- 15 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср юни 04, 2025 13:34
-
-
-
Зелена светлина за удвояване на жп линията до турската граница, ще строят и ремонтират гари и перони
от Mozo » пет ное 15, 2024 13:18 » в Любопитни новиниИнвестиционното предложение за Удвояване на участъци от железопътна линия Крумово - Свиленград - Турска граница получи дълго чакано одобрение по... - 0 Отговори
- 62 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет ное 15, 2024 13:18
-