Сравнение между общи и професионални социално осигурени рискове
Коментар
Мира Руменова Карадилова, Ф.н. 49892
Осигуреният социален риск е факт от обективната действителност, свързан с неблагоприятни в материално отношение последици за осигуреното лице. Той е предвидимо, вероятно явление със случаен характер, което настъпва независимо от човешката воля. Поради това следва да бъде характеризирано като юридическо събитие. Неблагоприятните последици при настъпване на осигурителния случай настъпват за индивида като член от обществото, като част от тези неблагоприятни последици се поемат именно от това общество. Поемането на част от неблагоприятните материални последици характеризира риска като осигурен. Това негово качество означава, че той е един признат от правото юридически факт, който води до определени осигурителноправни последици. Социалната помощ е израз на един от принципите в осигурителното право – солидарност на осигурените лица (чл.3, т.3 КСО) и на целта на общественото осигуряване – компенсиране на загубения доход на лицето по социално-икономически причини.
----------------------------
Целият материал:
Прочетено: 718 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Главчев с цинично сравнение между пострадалите от пожари и украинските бежанци (ВИДЕО)
от Mozo » ср юли 24, 2024 12:22 » в Любопитни новиниГлавчев с цинично сравнение между пострадалите от пожари и украинските бежанци (ВИДЕО)
24 юли 2024, 11:59 часа • 522 прочитания
Служебният примиер... - 0 Отговори
- 66 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср юли 24, 2024 12:22
-
-
-
6 кросоувъра на старо, чиято покупка крие рискове
Закупуването на употребяван кросоувър често изисква допълнителни технически проверки. Някои модели крият много технически проблеми, които превръщат... - 5 Отговори
- 81 Преглеждания
-
Последно мнение от Zeroadhesion
нед май 11, 2025 22:59
-
-
-
Тревожни данни за заболеваемостта от туберкулоза след ковид: Увеличение и рискове
от Mozo » пон мар 24, 2025 13:17 » в Любопитни новиниСпоред най-актуалните данни за 2025 г. на Световната здравна организация (СЗО) заболеваемостта от туберкулоза след края на пандемията от COVID-19 се... - 0 Отговори
- 27 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон мар 24, 2025 13:17
-
-
-
Заради еврото и цените: Три държавни регулатора с общи действия в следващата година (ВИДЕО)
от Mozo » пет юни 06, 2025 16:22 » в Любопитни новиниРъководителите на Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП)... - 0 Отговори
- 55 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет юни 06, 2025 16:22
-
-
-
Каква е разликата в разхода между 90 и 130 км/ч?
от Mozo » вт дек 03, 2024 13:29 » в Любопитни новиниНово изследване, проведено от транспортната агенция на Нова Зеландия, публикувано от изданието Drive, потвърждава, че по-бързото шофиране води до... - 2 Отговори
- 121 Преглеждания
-
Последно мнение от beggginer
вт дек 03, 2024 14:01
-