Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Казуси по Трудово и осигурително право

Безплатни есета, анализи, реферати, доклади и всякакви теми свързани с правото.
Публично право, частно право, материално и процесуално право, вътрешно право, международно право, субективно и обективно право, правна наука, правна система, континентално право, общо право, религиозно-традиционно право, философия на праото, социология на правото, правни институции.
Нова тема Отговори
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06

Казуси по Трудово и осигурително право

Мнение от Kotkata68 »

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ” – БЛАГОЕВГРАД
ФАКУЛТЕТ „ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ, ЗДРАВНИ ГРИЖИ И СПОРТ”

ТРУДОВО И ОСИГУРИТЕЛНО ПРАВО
Изготвил: Проверил:
Елена Александрова
Фак. №
Магистър , I курс
Специалност: Социални дейности

2017г.
Първи казус :
Работя по трудов договор в едно предприятие. Днес ми се наложи да отведа детето си на лекар и закъснях с един час за работа. Директорът ме извика, за да ми търси обяснение, защо ме е нямало на работа. Аз му обясних причината. Накрая на деня ми връчи заповед за дисциплинарно наказание “предупреждение за уволнени”. Това ме обиди, защото аз се смятам за образцов работник и досега нямам наказания, напротив-награждавана съм.
1. Искам да оспоря заповедта като незаконосъобразна. Пред кого да я оспоря?
2. Какви възражения да направя срещу заповедта за наказание, така че те да са основателни и да се отмени заповедта?
3. В какъв срок мога да оспоря заповедта?
Oтговор:
1. При оспорване на наказание, наложено от работодателя, налице е трудов спор по смисъла на чл.357 от КТ. Наложеното дисциплинарно наказание може да се обжалва по съдебен ред от работника/служителя чрез иск за отмяната му. Исковата молба за оспорване на дисциплинарно наказание се подават в Районния съд по местонахождение (седалище) на работодателя, съгласно чл. 360, ал.1 КТ, във вр. с чл. 108 ГПК, като работникът може да предяви иска срещу работодателя си и по мястото, където той обичайно полага своя труд – чл. 114 ГПК. Съдебното производство по трудови дела е безплатно за работник или служител, което означава, че не се дължат държавни такси по него.
2. Критериите за определяне на дисциплинарно наказание са установени в Кодекса на труда чл.189 : тежест на нарушението – за да бъде преценена, е необходима цялостна оценка на нарушението – какво задължение е нарушено, фактически и правни последици, степен на неизпълнение; обстоятелства, при които е извършено нарушението – време, производствена обстановка и т.н.; поведение на служителя – комплекс от обстоятелства, определящи трудовата му характеристика – дали е извършил други нарушения, осъзнава ли нарушението и др. Чл. 193 регламентира процедурата при налагане на дисциплинарно наказание : необходимо работодателя да отправи покана до работника/служителя да направи писмени или устни обяснения пред него, както и  да представи доказателства в подкрепа на твърденията си. Отправената покана следва да се връчи на работника/служителя. Тогава, когато обясненията на работника/служителя са били поискани по описания по-горе ред, но не са дадени или изслушани по негова вина, се приема, че работодателят е спазил процедурата.
..............................

Целият материал:
Казуси по Трудово и осигурително право.rar
(38.95 KиБ) Свален 40 пъти
Прочетено: 1398 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Право”