Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Идеалното училище

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с педагогиката.
Дидактика, образование, специална педагогика, социална педагогика, военна педагогика, възпитание, формиране на личността, предучилищна педагогика, училищна педагогика, педагогика за възрастни.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
dark_angel
VIP
VIP
Регистриран: нед ное 02, 2008 14:05

Идеалното училище

Мнение от dark_angel »

Всеки си представя идеалното училище по различен начин. Аз, както всеки друг, искам повече ваканции и повече занимателни часове, по-малко домашни и по-малко уроци.
Но перфектното училище не се очертава само в това. Така нареченото „даскало” е създадено за да ни учи на нещо. Ако хората искаха да си останат глупави, това понятие нямаше да съществува. А едно от моите желания (колкото и глупаво да звучи) е учителите да си предават по-добре уроците. Разбира се, има и учители, които преподават невероятно. При тях не е нужно да си учиш уроците вкъщи.
Идеалното училище трябва да има идеални учители. За мен те трябва да могат в 45 минути да съчетаят добре предаден урок, забавления и въпроси на учениците. Тези хора ги има, макар и те да са малко.
Едно от моите най-големи желания е хората пред дъската да бъдат по-млади. Това не означава, че не уважавам възрастните. Напротив – имам голям респект към тях. Но искам по-млади учители да ни предодават не по коя да е причина, а просто защото те се доближават повече до начина ни на мислене. Но за съжаление младите „даскали” са все по-малко.
Също всички ще се радваме на по-добро оборудване в училищата. Не говоря само за компютрите. Имам предвид и дъските, и чиновете, и вратите. Вече всичко по повечето училища е амортизирано. Това е, защото не се отпускат достатъчно пари за ремонт на училищата. Една от тези инициативи е смяната на старата дървената дограма с нова алуминиева. Но отнема време докато това се случи навсякъде.
За съпоставка с другите държави сега ще напиша няколко аргумента за Англия. Разбира се Обединеното Кралство е една от най-развитите страни в света, но нищо не ни пречи и ние да се опитаме да ги настигнем. Там всяка година училищата се пребоядисват. Имат много по-добра база и по-добро оборудване. Едно от нещата, които най-много ме учуди е, че когато има нов ученик, класният ръководител избира дете от класа, което в продължение на две седмици го резвежда и му показва кабинетите и магазините около училището. Там децата се учат на отговорност. И то повече за чистотата на училището. Аз лично никога не бих се сетил за такова нещо. Двама ученика пропускат един учебен час, в който обикалят училището и пишат къде има повече и къде по-малко боклуци.
Рабира се скоро няма да можем да достигнем нивото на Англия, но поне до някаква степен можем да започнем да се стараем и да направим училището не място за изпитвание и оценки, а място, където учниците да се забавляват.
Георги Георгиев Иванов
Прочетено: 1447 пъти
  Of all the things I've lost, I miss my mind the most  
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Педагогика”