Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Хранене и храна на човека

Безплатни реферати, доклади, анализи, есета и всякакви теми свързани с медицината.
Анестезиология, патоанатомия, имунология, токсикология, патология, фармакология, хирургия, микробиология, неврология, епидемиология, кардиология, ендокринология, психиатрия, дерматология, детски болести, инфекциозни болести, акушерство и гинекология, диетология, белодробни болести, гастроентерология, вътрешни болести, офталмология, урология, хематология, онкология, рентгенология, физиотерапия, неврохирургия, нефрология.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 20571
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 112007
пол: Мъж

Хранене и храна на човека

Мнение от Montoya »

І. ХРАНЕНЕ И ХРАНА НА ЧОВЕКА.
1.Хранене, хр. продукти и нутриенти и тяхното значение за човека.
Храненето е съвкупност от вс.процеси, свързани с приемането, преработването и усвояването на храната. То вкл. сл. процеси:приемане на храна, храносмилане, резорбция,метаболизъм и запасяване с енергия и хр.вещества.Чрез храната човек осигурява своите потребности от енергия и вещества, необходими за изграждането на нови клетки и тъкани, за възстановяване на износените клетки и тъкани и за регулация на жизнените процеси.Чрез правилното хранене се поддържа добро здраве, развитие на децата и подрастващите, добра способност за адаптация към въздействието на неблагоприятни фактори, оптимална трудоспособност и максимална продължителност на живота.
Върху здравето на човека се отразяват неблагоприятно както недохранването, така и прехранването. Недохранването с белтъци, витамини и други вещества причинява изоставане във физическото и умственото развитие, увеличава детската смъртност и води до ниска средна продължителност на живота. Обратно, прехранването причинява затлъстяване, спътници на което най-често се оказват “болестите на цивилизацията “ -захарната болест, болестите на мастната обмяна, високото кръвно налягане, атеросклерозата, исхемичната болест на сърцето, мозъчно-съдовата болест.
С влиянието на храненето и храната върху организма се занимава науката за хранене на човека. Тя е широто известна и под наименованието нутрициология.
Научнообоснованото хранене на здравия човек се нарича рационално ; на болния човек се нарича диетично или лечебно. Храненето, което се прилага за запазване здравето на хората, работещи в среда с профес. вредности, се нарича предпазно-професионално и профилактично хранене.
Енергийната потребност е това количество енергия, което човек трябва да получи от храната, за да се запази здрав и активен.Съществув/ат големи различия в енерг.потребности на хората в зависимост от телесната маса, състава на тялото, възрастта, пола, физиологичната и психичната активност.

Хр.стойност.Тя характеризира полезните качества на храната и се определя от съдържанието и количеството на в.видове нутриенти, достъпността им и усвояемостта им.Тя бива:
Биологична стойност – определя се от съдържанието и количеството на незаменимите нутриенти и степента на усвояемостта им.
Енергийна – количестото енергия, която се освобождава в организма при биологичното окисление на въглехидратити, мазнините, белтъците, органичните киселини и алкохолите.
Според хр.стойност храните биват:
-храни с хр.плътност – питателни; - храни с висока енергийна плътност /носители на “плазни калории/”.
Нутриенти- това са хранителни вещества.Те са 6 групи:
- белтъци;-мазнини;-въглехидрати;-вода;-минерали;-витамини.
Те изпълняват следните функции:
- енергийнап – въгл., мазнини, белтъчиви; - градивна- Белтъчини, мазнини;минерали, вода;
- регулативна –белтъци, витамини, минерали, вода.
Нетриентите биват:1.макронутриенти/ осн.хр.вещества-Б,М,В В/ и микронутриенти/ доп.хр.вещества- витамини и минерални вещества/.

Целият материал тук
Хранене и храна на човека.doc.rar
(8.43 KиБ) Свален 17 пъти
Прочетено: 351 пъти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Медицина”