8. Аутизъм. СГ при лица с аутизъм и техните семейства.
Аз съм МС в ЦДГ „Слънце” гр. Пловдив. Учителката на Георги Златарев ме запозна със случая на детето – аутизъм.
Георги е приет от скоро в детската градина и още от самото начало е забелязан, че държанието му е много по-различно от държанието на другите деца.
При него с просто око се виждат нарушения във взаимоотношенията, изразени в неспособност за комуникация с другите деца в градината и с персонала също.
Често Георги е забелязван да седи сам настрани – всякъш витае в негов собствен свят.
От няколко дни се занимавам лично със случая на Георги и ми прави впечатление, че често изговаря неща на глас, които по никакъв начин не са свързани с дневните му занимания. От разговор с родителите му разбрах, че детето доста често изговаря мислите си на глас /което е симптом на аутизма/.
Когато остане сам, той започва да се люлее напред-назад, удря се по главата, прави некординирани движения.
СД N.70 : Поведенчески разстройства в детска възраст
СД N. 116 : Самонараняване
СД N. 126 : Нарушено социално взаимодействие
СД N. 127: Социална изолация
СД N. 72: Риск от поведенчески разстройства в детска възраст
СГ:
1. Опитвам се да спечеля доверието на Г., като осъществявам комуникация с него, говорейки му със спокоен тон и не извършвам рязки движения.
2. Казвам му, че никой не му мисли злото и ако играе с другите деца ще му е приятно
3. Провеждам разговор с другите деца – да го приобщят, без да го обиждат, да играят с него и да не го изолират.
4. Интересувам се за съществуването на програми за обучение на деца с аутизъм и съответно включването на Г. В такава програма
5. Комуникация с родителите и задължение към обучението им.
6. Насочвам родителите на Г. Към други родители на деца с аутизъм, за да се обменят опит и знанич за болестното състояние.
7. Осъществяване на разговор с психично-здравен специалист. Той може да насочи семейството към експерт, специализиран в областта на подобрение на аутизма.
8. Виждаме, че детето е по-тромаво и го включваме в упражнения, специално избрани за него.
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Аутизъм - казус
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Педагогическа ситуация за дете с аутизъм
от Mozo » съб яну 25, 2025 20:09 » в ПедагогикаПлан-схема
на педагогическа ситуация
по образователно направление
„Български език и литература” на тема:
„Цвете за мама“
За дете със СОП в ПГ-6г.... - 0 Отговори
- 258 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
съб яну 25, 2025 20:09
-
-
-
Отива ли Нинова в историята? ВКС решава правния казус в БСП
от Mozo » пон сеп 09, 2024 13:13 » в Любопитни новиниВърховният касационен съд днес трябва да се произнесе по юридическия казус в БСП. Решението му ще бъде окончателно.
Защо се стигна до тук?
До... - 0 Отговори
- 72 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон сеп 09, 2024 13:13
-