Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Петко Рачов Славейков

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с литературата.
Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230737
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173301
Местоположение: Somewhere In Time

Петко Рачов Славейков

Мнение от Mozo » вт юни 16, 2015 18:17

Югозападен университет
“Неофит Рилски”
Гр.Благоевград

Курсова работа

На тема


Петко Рачов Славейков

По

Детска литература


Изготвил: Проверил:………
Име:Невена Маневска (гл.ас.д-р Т.Стоянова)
Фак. № 0836522
Спец.:Българска филология
Форма на обучение:задочна

Съдържание:

1.Биографични бележки
2.П.Р.Славейков като учител
3.Първото детско-юношеско списание у нас „Пчелица”
4.Лирика
5.Любов към родината
6.Любов към Русия и руския народ
7.Труд и учение
8.Значение на Петко Славейков
9.Заключение
10.Използвана литература

1.Биографични бележки-
През втората половина на XIX век,в годините на Освобождението,се поставя началото на художествената литература за деца.Заслугата за това се пада на Петко Славейков,забележителен писател,публицист и фолклорист;народен учител и трибун;радетел за духовната и политическата свобода на народа.
Петко Рачев Славейков е роден на 17 ноември 1827година в град Велико Търново.След като завършва килийно училище,постъпва в гръцко,а после и в турско училище.През 1842 година се озовава в прочутото училище на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович в Свищов.Става учител в Трявна за около 10години.Тук започва неговата по-активна литературна дейност-сътрудничи в различни списания и вестници.През 1852 година издава списание „Смесена Китка”,което се печата в Букурещ.В него за първи път помества стихотворения за деца.Това издание може да се смята за начало на българския детски периодичен печат.Стихотворенията му са посветени на родината;той насажда любов към нея, както и към природата;учи на трудолюбие ,осмива мързела.На ред с любовта му към България в тях е отразена и любовта му към братския руски народ.Петко Славейков пише достъпно,често под силно влияние на народното творчество.
Първите си стихотворения за деца Славейков пише още в началото на творческата си дейност и твори в продължение на няколко десетилетия.
След Освобождението защитава демократичните придобивки на своя народ,става народен представител и министър,редактира вестници.Не изоставя и литературната си работа,като не забравя и малките читатели Издава и няколко читанки.
Петко Славейков е редактирал преди и след Освобождението редица вестници и списания.Със своите издания той активно е участвал в културния и политическия живот.Неговата специална заслуга е,че пръв в нашата литературна история създава периодични издания.
Починал е на 1 юли 1895година.

2.Петко Славейков като учител-
Литературното творчество на Славейков за деца е свързано с учителската му дейност.Той не спира пред никакви пречки,за да открива в ония тежки робски години училища в България,Цариград,в Одрин. През 1843 година е учител в град Велико Търново,но за една сатира срещу гръцките владици Панарет и Неофит е подложен на непрекъснати преследвания.През 1947 година прави опит да се учи при Никола Михайловски в Елена,но е принуден да напусне.
Славейков е работил с голяма любов със своите ученици.Той е целял преди всичко да събуди и да укрепи у тях силна любов към отечеството,да ги направи неуморни като него обществени деятели.Задавал им е за домашна работа да събират и записват народни песни,приказки,пословици,гатанки,поговорки,да описват сами известни обичаи,като поощрявал с това събудените от него интереси към фолклора.
Учителствува на различни места из страната,без да може да се задържи някъде по-продължително.

3.Първото детско-юношеско списание у нас „Пчелица”-
През 1871 година Славейков издава в Цариград първото наше детско-юношеско списание „Пчелица”,предназначено за децата на широките народни слоеве,което просъществувало само няколко месеца.
„Пчелица” отразява обществено-политическите и нравствени народни идеали от годините непосредствено преди Априлското въстание и Руско-Турската война и се бори за възпитанието на децата както предани родолюбци,обществено дейни граждани и практически,образовани хора.
Списание „Пчелица” има енциклопедичен характер. То се стреми да задоволи разностранните интереси на нашите деца и съдържа кратки очерци от различни отрасли от науката,разказчетата,басни,стихотворения,гатанки,пословици и т.н..Съдържа също и няколко четива с религиозно съдържание.Славейков е излагал научните знания в интересна за децата форма-като въпроси и отговори.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 414 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Литература”