Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Анализ на образа на хаджи Генчо

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с литературата.
Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков
Нова тема Отговори
dolnasmokinya
Регистриран
Мнения: 1
Регистриран: пет май 31, 2019 10:13
Репутация: 10
пол: Жена

Анализ на образа на хаджи Генчо

Мнение от dolnasmokinya » пет май 31, 2019 10:17


Образът на хаджи Генчо


Чрез своята творба “Българи от старо време” Любен Каравелов разкрива българското село през Възраждането, пресъздавайки своите образи, български бит и фолкор.
Един от основните герои в повестта „Българи от старо време” е Хаджи Генчо. Неговият образ е представител на старото поколение българи. Хаджи Генчо е килиен учител извоювал титлата, че е най-учен и най-умен. Той се отличава от останалите със своя деспотизъм и консерватизъм.
Хаджи Генчо е учител, който често досажда на околните със своите мъдрости, нежелани съвети и дърпане на ушите. Много често той нарушава нормалните за онова време български ценности. Той е представен като лакомник и използвач.
Характерна на героя е неговата дребнавост и хитрост, в преследване на ползата. Той обича да си изпросва покани за разни празненства. Българинът не пропуска нито помен, нито сватба. Той винаги е сред поканените гости.
Хаджи Генчо доста често води спорове със своя другар Дядо Либен. Той може и да е невеж, но приятелят му Дядо Либен не знае и нищожното, с което се гордее той.
Хаджи Генчо проявява своя егоизъм и при сватосването на дъщеря му Лила с либения син Павлин. Той се измъква от отговора под предтекст, че иска да се посъветва със семейството си. Това съветване, обаче се състои в монолог пред семейството за това какво е решил да направи и за кой ще омъжи дъщеря си.
Нелепите измислици, които разпространяват хората в градчето за змейовете в дома на учителя успешно разрушават честта на Хаджи Генчо и неговата дъщеря. В своя страх семействата в градчето дори престават да пращат децата си в училището на Хаджи Генчо. За да победи „проклятието” хаджията устройва църковна служба за очищение на дома.
Авторът незлобливо се подиграва на сънародниците си за тяхната представа за света.
Повестта „Българи от старо време” ще остане в паметта на много българи. С живите характери и образи и бита на повестта на Каравелов ще остане завинаги в съзнанието и нашата литературна история за да могат бъдещите поколения да познават корените си, да познават българските традиции и живота през онези години на изпитания.
Прочетено: 37 пъти

Нова тема Отговори

Върни се в “Литература”