Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Приносът на Ран Босилeк за развитието на българската литература за деца

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с литературата.
Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230784
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173369
Местоположение: Somewhere In Time

Приносът на Ран Босилeк за развитието на българската литература за деца

Мнение от Mozo » вт яну 16, 2018 17:19

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ“
ФИЛОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

КУРСОВА РАБОТА

Приносът на Ран Босилeк за развитието на българската литература за деца

ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ:…………………… Специалност: ФАК.№

Благоевград

1.Биографични данни
Ран Босилек, чието истинско име е Генчо Негецов, е роден в Габрово на 26 септември 1886 година. Баща му Станчо Негецов, опълченец от Освободителната война, се занимавал със сапунджийство и бакалия. Той умира рано и майка му Мария сама трябвало да отгледа и възпита петте си невръстни деца. Тази жена била неграмотна, но будна и интелигентна. Работела упорито от сутрин до мрак, търпяла лишения и несгоди, знаейки цената на образованието и труда, учела децата си на трудолюбие и добро. Останал сирак на седем години, той израства с мъдростта и поезията на народните приказки, които майка му разказвала всяка вечер. От нея научил много приказки за бедняци и юнаци, за умници и веселяци,за доброто и злото, и т.н. Това били неговите любими часове, които стават предпоставка за формирането на личността му като бъдещ писател. Ран Босилек завършва Априловската гимназия в Габрово. Още като ученик бил прилежен и любознателен, участвал в ученически марксически кръжоци, където изучавал съчиненията на Маркс и Енгелс. Следва славянска филология в Софийския университет. Висшето си образование завършва в Брюксел (1913г - 1915г) като “доктор по правните науки’’. След време става учител в родния си град, където преподава шест години. Привързва се към малките ученици и открива, че във всяко дете има скрит поет, което го подтиква да се откаже от адвокатската професия. Той става член на БРСДП, работи като библиотекар в читалище “Априлов-Палаузов”, председател е на учителското дружество, а през 1928 година става председател и на дружеството на детските писатели. Ран Босилек се намирал в центъра както на политическия живот, така и на културно- просветната работа в града. Истинското му призвание за цял живот остава литературата за деца. Умира на 8 октомври 1958 година.
2.Творчески път
Изброявайки заслугите на Ран Босилек за развитието на литературата за деца в България, няма как да не отбележим неговата дългодишна редакторска и издаделска дейност. Талантът му се забелязва още като дете, когато “издава” ръкописен вестник “Смях”, с който разсмива и забавлявя близките си. От 1923 до 1948 година той редактира едно от най-популярните периодични издания за деца в България по това време – сп. “Детска радост”. През този период той привлича към детската литература имена като Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Дора Габе и много други. За пръв път на страниците на списанието се появяват илюстрациите на Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Георги Атанасов. През 1923 година Ран Босилек се захваща и с редактирането на всички детско-юношески издания на издателство “Хемус”. Дълги години е сътрудник на сп. “Картинна галерия за деца и юноши”. Влиза и в редакционния състав на в-к „Врабче“ и на сп. ”Светулка”, където през 1906 година излиза първото му отпечатано стихотворение „На косичка“. Той е един от създателите на детското списание „Дружинка“. Издава редица книги с оригинални и преразказани народни приказки: три книги с вълшебни приказки- „Незнаен йунак“, „Неродена мома“ и „Жива вода“, книгата „Патиланци“; а в областта на поезията за половин век издава само пет стихосбирки: “Чик чирик” (1925г), “Синчец” (1930г), “Весели очички” (1936г), “Палави ръчички” (1945г) и “Нова песен” (1953г), а по случай 70-годишнината от рождението му излиза “Радост”(1956г), която съдържа избрани стихотворения, приказки и патилански писма. За сравнително продължителния си творчески живот Ран Босилек създава неголям брой стихове, които са включени в петте му стихосбирки. Стихотворенията му го налагат като самобитен творец, който дава своя принос в развитието на детската ни поезия, като заема място сред първенците й. Поезията му е с изключително богата и разнообразна тематика. Някои от стиховете на Ран Босилек са посветени на обичта към родния дом и език, други на красотата на природата и очарованието й през различните сезони, трети разказват за неуморимите детски игри и премеждия. Голяма част от стиховете му са ведри, жизнерадостни и закачливи (“Какво мразя”, “Игра”), а други носят малко тъга (“Я кажи ми”). Но стиховете му не бива да бъдат разглеждани нито тематично, нито по тон – защото основното и обединявящото в тях е простотата на поетичната фраза, чистотата на внушението. С някои от поетичните си творби Ран Босилек достига върховете на стихотворното ни наследство за деца. Класически образци са стихотворенията му “Родна реч” и “Родна стряха”, които изразяват така просто и вълнуващо обичта към родния дом и родния език. Темата за близкото и родното се среща и в друго негово всеизвестно стихотворение - „Я кажи ми“, показващо тъгата по татковите „двори“, таената дълбоко в сърцето обич на малкия гурбетчия към родния край. Тези стихове привличат читателя със съдържателната, сърдечна изповед, със звънкия стих и с яснотата на поетичната мисъл.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 156 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Литература”