Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Шарл Перо - биография и творчество

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с литературата.
Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230784
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173369
Местоположение: Somewhere In Time

Шарл Перо - биография и творчество

Мнение от Mozo » вт яну 16, 2018 17:14

Шарл Перо е френски писател от втората половина на XVII век. Той е един от първите в европейката литература, които обръщат погледа си към народното творчество.
Роден е през 1628 година в буржоазно чиновническо семейство. Получава юридическо образование и заема висша кралска служба.
През втората половина на XVII век във френската литература се разгаря спор за преимуществото на съвременните писатели пред писателите от древността. Важна роля в този спор играе Шарл Перо, като противник на жанровата и тематична ограниченост на класицизма.
През 1671 година Шарл Перо е избран за член на френската академия на науките.
През 1687 година чете полемичната поема”Векът на Людовик Велики”. Чрез него той призовава другите писатели да отразяват в произведенията си съвременния живот и нрави. Съветва ги да черпят сюжет и образи от народното творчество и обкръжаващата действителност. Шарл Перо допринася за приближаването на литературата към реалистичното изображение на действителността и ускорява създаването на литературата на просвещението.
Той е един от най – пламенните противници на класицизма и със своите естетически възгледи става носител на рационализма, на прогреса.
Чрез народното творчество Шарл Перо открива богати сюжети и образи за създаване на нови художествени произведения.
В доказателство на своята теория сам се обръща към фолклора,като събира редица приказки и ги обработва.Те излизат за първи път през 1697 година под заглавие “Приказки за моята майка” или “Истории и приказки от старото време с морални наставления”. В този сборник в началото влизат осем приказки,сред които “Червената шапчица”,”Котаракът в чизми”, ”Палечко”, ”Пепеляшка”. В следващи издания добавя още две приказки и една повест.
С преработването на народни приказки Шарл Перо иска да покаже как фолклорът може да се използва като източник за създаване на самобитна съвременна литература. Народното творчество привлича с живия си и изразителен народен език, тънък хумор, богато идейно съдържание. Той подбира ония приказки, в които няма реакционност и суеверие, където доброто възтържествува над злото, остроумието на народа – над глупостта на аристокрацията.
С подбора и обработката на приказките Шарл Перо показва, че могат да се решат редица съвременнни проблеми. Използва сюжета на оригиналната приказка, без да го променя, а обработката насочва към езиковата и стилната страна. Той е единствения, който преработва народната приказка и я прави достъпна за деца.В оригинала, приказките на Шарл Перо завършват с нравоучителни стихове.
Отличителен белег на приказките е техния оптимизъм, щастлив край и победа на хората от народа.В приказките автора разкрива и идейните си позиции, показва антифеодални и антиаристократични позиции.
Положителните герои винаги са от средата на народа. Червената шапчица е олицетворение на доброта и невинност. Пепеляшка – скромност, трудолюбие, благородство. Простотата, добротата и естествеността на героите са съчетани със светска галантност, учтивост, остроумие.
Най – популярната приказка на Перо е “Червената шапчица”.
По съдържание и стил тя е една от най – леките и достъпни за малките читатели приказка.Червената шапчица е олицетворение на доброта, послушание и детска наивност.
“Червената шапчица” е фантастична приказка,изградена от несложна фабула. Приказката е освободена от странични и излишни епизоди, което скъсява пътя на развръзката. По съдържание и стил е най – опростена от останалите приказки. Шарл Перо използва характерното за народните приказки повторение.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 128 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Литература”