Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Същност и дефиниция на цивилизацията. Видовете цивилизации според Самюъл Хънтингтън. Същност и дефиниция на културата. К

Безплатни реферати, доклади, есета, анализи и всякакви теми свързани с журналистиката.
Разследваща журналистика, културна журналистика, спортна журналистика, музикална журналистика, криминална журналистика, фотожурналистика, радиожурналистика, телевизионна журналистика.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 17491
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 84993
пол: Мъж

Същност и дефиниция на цивилизацията. Видовете цивилизации според Самюъл Хънтингтън. Същност и дефиниция на културата. К

Мнение от Montoya » нед апр 10, 2016 14:59

Същност и дефиниция на цивилизацията. Видовете цивилизации според Самюъл Хънтингтън. Същност и дефиниция на културата. Концепцията на Джеймс Лул за суперкултурата.
Днес културата, цивилизацията и масовите комуникации са дотолкова обвързани, взаимно проникващи и влияещи си, че е абсурдно елиминирането на което и да е от тези три понятия при обяснението и анализирането на всяко едно от тях поотделно.
Думата „цивилизация” има многопосочна семантична характеристика. Освен, че означава етап и степен в историческото развитие на човечеството, тя често се използва във всекидневния език за обозначаване на добро възпитание, изискани маниери, учтива лексика, култура, изкуство, прогрес и напредничавост и т.н. Етимологията на „цивилизацията” идва от латинското „civis”, което означава гражданин, респективно ”civilitas”, което пък е гражданство. Някои определения за цивилизацията, подбрани от Самюел Хънтингтън, са: „пространство, културна зона”, „сбор от културни характеристики и феномени” (Фернан Бродел); „специфична концентрация от светоглед, обичаи, структури и култура (материална и духовна), която формира определено историческо цяло (Имануел Уолърстейн); „неизбежна съдба на културата […] най-външното и изкуствено състояние, на което е способен определен вид от развитото човечество […] финален резултат, предметна форма (Освалд Шпенглер).
В известния си труд „Сблъсък на цивилизациите” Самюел Хънтингтън не случайно нарича цивилизацията най-обхватно равнище на идентификация и разглежда следните видовете съвременни цивилизации:
Синоистката или китайската цивилизация от 1500 г. пр. н. е. (сродни на нея са Виетнам и Корея).
Японската, като разновидност на китайската цивилизация, която се появява между 100 и 400 г. от н. е.
Индуистката, която е възникнала в резултат на това, че индуизмът играе изключително важна роля в културата на Индийския полуостров от второто хилядолетие пр. н. е. Тази цивилизация обаче не се нарича индийска, защото нейната култура надхвърля значително границите на индийската, разбирана като държава.
Ислямската, появила се в резултат на исляма, който възниква на арабския полуостров през 7 век и включва редица отделни култури или субцивилизации от рода на арабската, тюркската, персийската и малайската.
Западната, която възниква през 8 век и интегрира в себе си три главни компонента: европейски, северноамерикански и латиноамерикански.
Латиноамериканската цивилизация, за която е характерна корпоративната или още авторитарната култура. Нейната идентичност е ясно изразена и това я отличава от Запада.

Целият материал тук
Същност и дефиниция на цивилизацията. Видовете цивилизации според Самюъл Хънтингтън. Същност и дефиниция на културата. Концепц.doc.rar
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 413 пъти
HP EliteBook 8560p
CPU - Intel(R) Core(TM) i5-2540M CPU @ 2.60GHz; Chipset-Intel 6 Series/C200 Series; RAM-8320 MB DDR3; VC-Radeon HD 6400M/7400M Series; SSD Samsung EVO 650 120GB; HDD- Samsung HN-M500MBB

Нова тема Отговори

Върни се в “Журналистика”