Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Медиите в Европа (Швеция)

Безплатни реферати, доклади, есета, анализи и всякакви теми свързани с журналистиката.
Разследваща журналистика, културна журналистика, спортна журналистика, музикална журналистика, криминална журналистика, фотожурналистика, радиожурналистика, телевизионна журналистика.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230776
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173326
Местоположение: Somewhere In Time

Медиите в Европа (Швеция)

Мнение от Mozo » вт фев 16, 2016 12:09

„Шуменски университет Епископ Константин Преславски”

РЕФЕРАТ

на тема:

Медиите в Европа (Швеция)

Изготвил: Адриана Петрова

Фак. Номер: 1310180008

I курс Журналистика

Проверил: Проф. И. Петров

Появата на журналистиката в Швеция следва наложения в Европа модел на хвърчащите листове с новини. По това време Швеция, заедно с територията на днешна Финландия, е част от обща държава, заедно с Дания и Норвегия, в рамките на Калмарската уния, която е създадена през 1397г. под управлението на тези територии на кралица Маргрета І Датска. През 16 век първият от известните шведски крале Густав І Васа (1496-1560), възползвайки се от протичащата в цяла Европа реформация и след като приема лутеранството за национална религия, напуска унията и възстановява независимостта на Швеция. В следващите години шведските крале утвърждават националните интереси в скандинавския регион чрез продължителни войни със своите съседи – Дания, Норвегия, Полша и Русия.
Провежда се и интересна социална политика – управляващата по това време кралица Кристина (1626-1689) прави опити да привлече в страната представители на европейския интелектуален елит и да наложи по-модерни форми на социални отношения. Тя продължава да разчита и на традиционната подкрепа на аристокрацията, която е собственик на повече от 2/3 от шведската земя, за сметка на шведските селяни. Швеция е излязла победител от тридесет годишната война, която започва като противопоставяне между протестантите и католиците, но постепенно прераства в сериозен военен и катастрофален икономически конфликт в цяла Западна и Северна
Европа, както и от кратката война с Дания, и тя е придобила значително международно влияние. Управляващият канцлер Аксел Оксеншерна се опитва да модернизира страната, икономически да я стабилизира, но постепенно отношенията му с младата кралица се влошават и тя заплашва с провеждането на радикални реформи, подкрепена от гласовете на третото съсловие и селяните в шведския парламент.
Именно тогава – през 1645г. в Стокхолм се появява и първият шведски вестник под името „Ординери Пост Тийдендер“ („Ordinäri Post-Tijdender“, „редовни пощенски времена“), който има относително дълго съществуване. Създаден е по идея на кралица Кристина и канцлера Оксеншерна. Според някои източници вестникът е своеобразно продължение на излизащия от 1632г. на немски език в Лайпциг в. „Ординарти Свенске Постцайтунг“ („Ordinrti Svenske Postzeitung“, „обичаен шведски пощенски вестник“). През 1834г. „Ординери пост тийдендер“ променя името си на „Сверигес Статстиднинг“ („Sveriges Statstidning“, „Шведски държавен вестник), а от 1844г. вече се нарича „Пост-ош Инрикес тиднингар“ („Post-och Inrickes-Tidningar“, „Пощенски и местни времена“). Вестникът е официален орган на кралството и сред неговите редактори са такива
личности като писателя и философ П.А.Валмарк и известния поет и драматург А.Стриндберг.
Вестникът продължава да се публикува като държавен вестник и досега е най-старият все още излизащ вестник в света, въпреки че от 2007г. излиза само в интернет. През 1654г. кралица Кристина е принудена да абдикира и преоблечена в мъжки дрехи се установява в Рим. Наследява я братовчед ѝ Карл Х Густав (1622-1660), който започва първата Северна война като нахлува в Полша, а по-късно и в Дания. Неговият син Карл ХІ (1655- 1697) въвеждат относително мирно управление, следвайки модела на
икономическо развитие.
През 1769г. в Стокхолм излиза и първият шведски всекидневник „Далигт Алеханда“ („Dagligt Allehanda“, „Всекидневни новини“), който съществува под това име до 1848г., а по-късно е обединен с други издания. Вестникът е с либерална позиция и сред неговите редактори са Вилем Фредерик Далман и Свен Адолф Хедлунд.
Един от най-важните от медийна гледна точка управленски актове от страна на шведския парламент и шведския крал Густав ІІІ (1746-1792) е въвеждането на свободата на словото през 1766г. Това дава възможност за успешното развитие на журналистическата периодика, на публикуването на много нови книги и брошури, за свободния достъп до източниците на информация и до официалните документи. По-късно този закон влиза и в приетата през 1772г. Шведска конституция. Това, заедно с устойчивите икономически и селскостопански показатели, политическата стабилност и културното развитие, създават добри условия за шведския просперитет.
В международен план положението не е толкова благоприятно. През 1808г., в резултат от завоевателната война на Русия, Финландия е отделена като полуавтономно херцогство под управлението на Русия, а година по-късно крал Густав ІV Адолф (1778-1837), син на Густав ІІІ, е свален от власт, на трона сяда неговият брат Карл ХІІІ (1748-1818).

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 188 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Журналистика”