Хигиенно значение на постоянните съставки на атмосферния въздух. Влияние на замърсяването на въздуха върху здравето на човека. Мероприятия за санитарна охрана на въздуха.
Основни понятия
Атмосферен въздух – постоянната газова смес от кислород, азот, въглероден диоксид и инертни газове.
Атмосфера – постоянната газова смес, водни пари и непостоянни газови примеси от естествен или антропогенен произход (химически вещества, прах, микроорганизми).
Атмосферата е газовата обвивка на земята с височина до 3000 км, разделена условно на няколко зони: тропосфера, стратосфера, мезосфера, йоносфера, екзосфера и магнитосфера.
Тропосфера – най-плътните приземни въздушни маси с височина до 12 км. Тя е жизнената среда за човека, включваща около 80% от атмосферния въздух.
Хигиенно значение на атмосферния въздух
Съдържа необходимия за живота кислород.
В него попадат продуктите от обмяната на веществата и различни по вид замърсители (поради разреждането не достигат опасни концентрации)
Основен климатообразуващ фактор.
Чрез него се осъществява взаимодействието между организма и околната среда.
Промените в химичния състав и физичните му свойства повлияват неблагоприятно организмите.
За тропосферата е характерен т.н температурен градиент – при изкачване на височина, температурата спада средно с 6,5º на 1000 м.
...................................
Целият материал:
Прочетено: 761 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Хигиена на въздуха
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Хигиена на въздуха
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Мъж нападна охранител на Миню Стайков с лопата след катастрофа, той стреля във въздуха
от Mozo » пет яну 10, 2025 12:44 » в Любопитни новиниОхранител на Миню Стайков бе нападнат с лопата след лека катастрофа в София. Случаят е от тази нощ в София.
Двете коли се ударили леко на Панорамния... - 0 Отговори
- 106 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет яну 10, 2025 12:44
-
-
-
Клопка, трик или удар във въздуха е блокиране на избора на Сарафов за главен прокурор: Анализ на конституционалисти
от Mozo » ср яну 15, 2025 12:52 » в Любопитни новиниКлопка е заложена на вносителите на разпоредбите в Закона за съдебната власт, касаещи блокиране на процедурата за избор на нов главен прокурор с... - 0 Отговори
- 110 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср яну 15, 2025 12:52
-