Компостиране
Компостирането като процес
Компостът е краен продукт от комплексен процес, в който участват стотици различни организми, вкл. бактерии, гъбички, червеи и насекоми. Това, което остава след тези организми е подобен на почва богат на органика материал, за какъвто жадува вашата градина. Целта на компостирането е създаването на хумус. Ако се осигурят оптимални топлина, влага, въздух и суровини, създаването на хумус може да се ускори многократно.
Ако живеете на село или имате градина, не изхвърляйте растителните отпадъци, например окосената трева, талаша, сухите листа, обелките от плодове и зеленчуци, кафеената утайка. Тези неща не само задръстват контейнерите и бунищата, грозят пейзажа и замърсяват околната среда, но се прахосва и ценна органична материя. Тези отпадъци, които са средно по 1 м2 на човек за година, чрез компостиране се превръщат в безплатни торове.
Компостирането изисква температура максимум 60 °С, влажност не повече от 60 % и добра въздушна циркулация.
Съдът за компостиране трябва да има дебели стени, за да запазва топлината. По стените обаче трябва да има отвори, за да циркулира въздухът. Съдът трябва да може добре да се захлупи, защото иначе дъждовната вода ще отмие ценните хранителни елементи.
Компостирането трае средно 90 дни. Зелените ви отпадъци са компостирани, когато започнат да излъчват миризма на горски храсталак. Тогава можете да ги разхвърляте в овощната или зеленчуковата градина, както и в цветната градина.
• За да имате непрекъснато нови количества компост, ползвайте два съда.
• Ако искате да съкратите три пъти времетраенето на процеса, направете домашен активатор. Разтворете в топла вода една опаковка хлебна мая и една супена лъжица захар. Оставете сместа да ферментира няколко дни. Когато хване плесен, я сипете в лейка с 10 л топла вода и прибавете 250 г захар. Излейте активатора в сместа за компостиране на равни разстояния (около 20 см) и намокрете отгоре струпания материал. След няколко дни ще установите, че температурата в средата на купчината може да стигне дори 70 °С. Разлагането се ускорява. По този начин се убиват бактериите и се премахва лошата миризма.
Как протича компостирането?
Компостирането е процес на преработка на материали от растителен произход, извършвана последователно от различни групи организми. Всяка група създава подходящи условия за следващата група организми, като разлага или преработва биоразградимите материали до стадий, подходящ за преработка от други организми. Този сложен процес се проявява напълно естествено в горските почви и може съвсем лесно да бъде пресъздаден в съда за компостиране. Процесът на разлагане може да бъде разделен на три етапа - разграждане, превръщане и узряване.
Разграждане
В този етап от процеса участват микроорганизми, които през своя жизнен цикъл използват различни химични компоненти на биоразградимите отпадъци. Докато се хранят и размножават, те произвеждат топлинна енергия, повишаваща температурата на разграждащия се материал. Микроорганизмите, които се развиват добре при тази по-висока температура, поемат по-нататъшното разграждане на материала до момента, в който техните хранителни източници се изчерпят. В домашния съд за компостиране процесът започва всеки път, когато се добавят нови неразградени продукти. Това означава, че материалите, съдържащи се в контейнера за компостиране, са в различен стадий на разлагане, в зависимост от времето, което са престояли там.
Превръщане
Този етап започва, когато температурата се понижи, поради намалената микробиална активност в края на фазата на разграждане. микроорганизми, които работят при ниска температура заместват другите, за да довършат процеса на разлагане. Популацията от безгръбначни животни се увеличава и става все по-забележима. На този етап вече е трудно да се разпознаят повечето от първоначално поставените в контейнера органични материали.
Вътре в компостера този процес се проявява главно на дъното поради това, че материалът там е престоял най-дълго.
Узряване
През този финален етап микробиалната активност замира, материалът се охлажда и предоставя идеалната среда за земните червеи, насекомите и ларвите да довършат процеса. Резултатът е компост, тъмнокафяв материал с наситена миризма на пръст. Домашно произведеният компост обикновено съдържа някои неразградени частици, като например клончета и черупки от яйца. Поради това той може да изглежда различен от компоста, продаван в градинските центрове. При производството на големи количества компост, постъпващите биоразградими материали най-напред се нарязват, след което се компостират в купчини. Полученият материал се пресява, с цел отстраняване на по-едрите частици, които отново могат да се върнат в купчината за доразграждане. По-добро качество на домашния компост може да се постигне, като компоста се пресее със сито.
Какви продукти могат да се компостират?
По-голямата част от кухненските и градинските отпадъци могат да бъдат сложени в компостера. Например: обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели, фекалии от зайци, морски свинчета. Избягвайте: сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, котешки и кучешки изпражнения, кокали, заразени растения.
Прочетено: 276 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Компостиране - същност и протичане на процеса
Безплатни есета, доклади, анализи, реферати и всякакви теми свързани с екологията.
Взаимодействие на организмите, екосистеми, биосфера, жизнени процеси, биоразнообразие, абиотични екологични фактори, биотични компоненти, околна среда, съобщество, биотоп, екотоп, атропогенни фактори.
Взаимодействие на организмите, екосистеми, биосфера, жизнени процеси, биоразнообразие, абиотични екологични фактори, биотични компоненти, околна среда, съобщество, биотоп, екотоп, атропогенни фактори.
Отиди на
- Въпроси, информация, новини
- ↳ Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net
- ↳ Информация и новини
- ↳ Анкети
- ↳ Поздрави!!!
- Обсъждане
- ↳ Лафчета, лични проблеми, въпроси и още
- ↳ Любопитни новини
- ↳ Всичко за електронната цигара
- ↳ Поезия, лично и чуждо творчество!!!
- ↳ Миг в кадър
- ↳ Спам, спам, спам!!!
- Забавление и образование
- ↳ Музика
- ↳ Филми
- ↳ Книги
- ↳ Всякакви игри
- ↳ Форумни игри
- ↳ Реферати, есета, доклади, анализи
- ↳ Заявки за сваляне от Помагало
- ↳ Биология
- ↳ Български език
- ↳ География
- ↳ Геодезия, геология
- ↳ Геополитика
- ↳ Геофизика
- ↳ Европейска интеграция
- ↳ Екология
- ↳ Журналистика
- ↳ Информатика, IT, интернет
- ↳ Икономика
- ↳ История
- ↳ Литература
- ↳ Математика
- ↳ Медицина
- ↳ Механика
- ↳ Митология
- ↳ Педагогика
- ↳ Политология, политика
- ↳ Полиция, отбрана, национална сигурност
- ↳ Право
- ↳ Психология
- ↳ Радиоелектроника
- ↳ Религия
- ↳ Социология и социална политика
- ↳ Статистика
- ↳ Технически науки
- ↳ Транспорт
- ↳ Туризъм
- ↳ Физика и астрономия
- ↳ Физкултура и спорт
- ↳ Философия
- ↳ Химия
- ↳ Чужди езици
- ↳ Други
- Свободно време
- ↳ Свободно време
- ↳ Спорт
- ↳ Авто-мото
- ↳ Кулинария и рецепти
- ↳ Салати, предястия, аламинути
- ↳ Супи
- ↳ Ястия с месо
- ↳ Ястия с птиче месо
- ↳ Десерти и тестени ястия
- ↳ Ястия с риба
- ↳ Вегетариански ястия
- ↳ Пици
- ↳ Напитки и коктейли
- ↳ Други
- Компютри, интернет, програмиране
- ↳ Хардуер
- ↳ Интернет свят
- ↳ Софтуер
- ↳ Линукс - инсталация, настройки, проблеми
- Мобилен свят
- ↳ GSM новини, проблеми и въпроси
- ↳ Полезни нещица
- Много смях и закачки
- ↳ Вицове и смешни истории
- ↳ Забавни клипове и картинки
- ↳ Развлечения, тъпизми и всякакви подобни
- Архив
- ↳ Архив
- ↳ Софтуерни продукти
- ↳ Аудио и видео
- ↳ Изображения
- ↳ Текстови редактори
- ↳ Браузъри
- ↳ Windows инструменти
- ↳ Инсталация
- ↳ Антивирус
- ↳ Почистване и отпимизация
- ↳ Чертане и 3D моделиране
- ↳ Отдалечен достъп
- ↳ Плейъри
- ↳ Хард диск инструменти и бекъп
- ↳ CD/DVD/BlueRay инструменти
- ↳ FTP клиенти
- ↳ Интернет/Мрежи
- ↳ Програмиране
- ↳ Архивни мениджъри
- ↳ OCR - оптично разпознаване на текст
- ↳ Друг софтуер
- ↳ IT Новини