Водни екосистеми, опазване на водите и методи за пречистването им. Активни и пасивни системи за пречистване на води. Активна тиня. Биохимичен кръговрат на азот. Приложения при пречистването на води.
Вода
Водата играе съществена роля за подържане живота. Покрива около 71% от повърхността на планетата Земя и е съсредоточена главно в океаните и другите големи водни басейни - 97% е солена морска вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. Твърдото агрегатно състояние на водата се нарича лед, а газообразното — водни пари. Химичната ѝ формула е H2O. Поради естествения воден кръговрат водата от океаните и моретата се изпарява и след това се връща на земята под формата на валежи.
Видове вода
Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми — водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и други. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба.
..............................................
Целият материал:
Прочетено: 697 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Води и методи за тяхното пречистване
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Води и методи за тяхното пречистване
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Минералните води на София – науката зад легендата
от Mozo » пет яну 17, 2025 13:29 » в Любопитни новиниОт извора до Централна баня лекува ревматизъм
В Княжево помага при неврози, но е забранена за онкоболни
Твърди се, че в Панчарево е единствената... - 0 Отговори
- 64 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет яну 17, 2025 13:29
-
-
-
Изминалата година е най-горещата, откакто се води статистика
от Mozo » пет яну 10, 2025 12:45 » в Любопитни новиниПрез 2024 г. Земята е регистрирала най-горещата си година, откакто се събират данни, като скокът в средната температура е неочаквано голям, съобщиха... - 0 Отговори
- 97 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет яну 10, 2025 12:45
-
-
-
Проучване: Камала води Тръмп в надпреварата за президентските избори в САЩ
от Mozo » чет авг 29, 2024 16:19 » в Любопитни новиниПоследните проучвания след Националния конгрес на Демократическата партия показват, че Камала Харис изпреварва Доналд Тръмп в надпреварата за... - 0 Отговори
- 89 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет авг 29, 2024 16:19
-
-
-
Мохамед Халаф: Иран не може да води пълномащабна война с Израел
от Mozo » ср окт 02, 2024 13:39 » в Любопитни новиниИранците не са в състояние да водят пълномащабна война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си. Няма индикации за такава война между... - 0 Отговори
- 53 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср окт 02, 2024 13:39
-
-
-
Хванаха известен пловдивски ресторант да излива отпадъчни води в река Марица
от Mozo » чет фев 27, 2025 13:28 » в Любопитни новиниИнспектори от РИОСВ намерили тръба, обрасла с растителност и скрита от камъни
Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив... - 0 Отговори
- 91 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет фев 27, 2025 13:28
-