Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Твърдост на водата - презентация

Безплатни есета, доклади, анализи, реферати и всякакви теми свързани с екологията.
Взаимодействие на организмите, екосистеми, биосфера, жизнени процеси, биоразнообразие, абиотични екологични фактори, биотични компоненти, околна среда, съобщество, биотоп, екотоп, атропогенни фактори.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 20590
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 112137
пол: Мъж

Твърдост на водата - презентация

Мнение от Montoya »

Твърдост на водата
История
През 60-те години на миналия век, ученият Крис
Гилби установил, че твърдата вода може да се
категоризира според нейното йонно съдържание.
Твърдостта на водата се определя като присъствие
на поливалентни катиони.
Твърдостта обикновено се измерва в немски
градуси (Deutsche Härte – °dH) или в mg/L
съдържание на калций (Ca): чрез разделяне на
немските градуси на 0,14. Един немски градус е
равен на една част калциев оксид в 100000 части
вода.
Твърдата вода може да се категоризира според
нейното йонно съдържание. Твърдостта на водата се
определя като присъствие на поливалентни катиони.
Също така може да се прави разлика между
"временна" и "постоянна" твърдост на водата.


Видове твърдост
• Временна твърдост
• Постоянна твърдост
• Обща твърдост


Временна твърдост
Временната твърдост се причинява от
комбинация на калциеви йони и бикарбонатни йони
във водата. Тя може да се отстрани чрез варене на
водата или чрез добавяне на гасена вар (калциев
хидроксид). Изваряването на водата стимулира
образуването на карбонат от бикарбонат и отделя
калциевия карбонат от водата. Получената след
охлаждането вода е по-мека.
Уравнението за разлагане на калциевия
карбонат (CaCO3) във вода е следното:
CaCO3 (тв.) + H2CO3 (т.) ⇋ Ca2+(т.) + 2HCO3-(т.)
Постоянна твърдост
Постоянната твърдост се дължи на
минералното съдържание, което не може да
се отстрани чрез варене.. Тя обикновено се
причинява от присъствието на калциеви и
магнезиеви сулфати и/или хлориди във
водата, които стават по-разтворими с
повишаването на температурата.
Обща твърдост
Общата твърдост е сумата от
постоянната и временната твърдост.
Тъй като общата твърдост на водата
зависи от множество фактори (например
концентрация на разтворените минерали,
стойност на pH и температура на водата), не
е възможно да се използва единна скала за
изчисляване на твърдостта. Твърдостта може
грубо да се определи чрез концентрацията на
минерали във водата:


Целият материал тук
https://cloud.mail.ru/public/Dbnq/xxSwWUS7x
Прочетено: 1005 пъти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Екология”