Израел
Изготвила: Камелия Ангелова 9Б
Държавно устройство
Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функция се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът се нарича Кнесет и има 120 депутати, избирани за 4 години. Заседава в Йерусалим.
Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за срок от 7 г. В миналото президентът е имал задачата да посочи министър-председателя на страната, но сега той се избира пряко от гласуващите.
Население
Населението е 6 780 000 жители.
Гъстотата на населението е 323.2 жители на кв. км.
Естественият прираст е 15.
Средната продължителност на живота на мъжете е 76 г., а на жените е 79 г.
Официални езици — иврит (староеврейски) и арабски. Други — идиш, испански, английски, руски.
В Израел живеят около 50 000 български евреи.
География
Държавата Израел е съвременна държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море. Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море. В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби — мюсюлмани, християни и друзи.
...................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Израел - презентация
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Израел - презентация
- Прикачени файлове
-
Израел.rar
- (221.07 KиБ) Свален 8 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Нетаняху: Израел чува САЩ, но решава сам
от Mozo » вт окт 15, 2024 12:44 » в Любопитни новиниПремиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще взема решения за действията си спрямо Иран в съответствие със собствения си национален... - 0 Отговори
- 48 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт окт 15, 2024 12:44
-
-
-
Израел удари центъра на Бейрут
от Mozo » пет окт 11, 2024 12:51 » в Любопитни новиниМинистерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че 22 души са загинали, а 117 са били ранени при израелски удари в Бейрут.
Първоначалните данни... - 0 Отговори
- 90 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет окт 11, 2024 12:51
-
-
-
Израел заплаши да анексира част от Газа
от Mozo » пет мар 21, 2025 12:34 » в Любопитни новиниИзраел заплаши да анексира райони от ивицата Газа, ако Хамас откаже да освободи заложниците, които все още държи, съобщава Таймс ъф Израел .... - 0 Отговори
- 138 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет мар 21, 2025 12:34
-
-
-
Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия
от Mozo » пет юли 26, 2024 15:16 » в Любопитни новиниИзраел иска промени в плана за примирие в Газа и освобождаване на заложници от Хамас , което усложнява окончателното споразумение за спиране на... - 0 Отговори
- 41 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет юли 26, 2024 15:16
-
-
-
Иран заплаши Израел с отмъшение, ако бъде ударен
от Mozo » чет окт 17, 2024 12:42 » в Любопитни новиниКомандирът на елитната иранска Революционна гвардия предупреди в четвъртък Израел да не отговаря на ракетната атака от 1 октомври, като заплаши, че... - 0 Отговори
- 39 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет окт 17, 2024 12:42
-