Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Проект за Япония

Безплатни доклади, анализи, реферати, есета и всякакви теми свързани с географията.
Геоморфология, глациология, криолитология, климатология, хидрология, океанология, почвознание, ландшафт, картография, топография, атамосфера, биосфера, хидросфера, литосфера.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230776
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173336
Местоположение: Somewhere In Time

Проект за Япония

Мнение от Mozo » чет фев 06, 2014 14:58

Япония
страната на изгряващото слънце


Географско положение и площ: Япония е държава в Азия, заема голяма островна група – Японски острови, край източните брегове на континента. Заема 3 922 острова, от които четири големи - Хокайдо (78.5 хил. кв. км), Хонсю (230.4 хил. кв. км), Сикоку (17.8 хил. кв. км) и Кюсю (42.0 хил. кв. км) от Японските острови и архипелага Рюкю. Общата им площ е 377.8 хил. кв. км.. които общо образуват Японският архипелаг.

Природни условия и ресурси:
Дължина на бреговата линия - 33 287 км. Край бреговете на някои острови (архипелага Рюкю) са разположени коралови рифове. Релефът на Японските острови е предимно планински с основни хребети - Хидака и Тоати (на о-в Хокайдо), Оу, Китаками, Етиго и Хида (на о-в Хонсю) но о-в Рюкю е равнинен. Някои от планините са от вулкански произход с много действащи и угаснали вулкани. Централната част на о.Хонсю е пресечена от напречна тектонска падина, в която има много вулкани, включително и най-висока точка на Япония, вулканът Фудзияма (Фуджи) - 3 776 м. Тази активна разломна линия продължава далече до дъното на Тихи океан. Чести са земетресенията. Равнините са 20% и почти изцяло усвоени, около 80% от населението живее в тях, като по-големи са Канто (Токойска) на о-в Хонсю, Исикари (на о-в Хокайдо). Вулканските зони са богати на минерални извори, които са свързани с вулканската дейност и иман курортно значение. Чести цунами са, които заедно със земетресенията са причинили досега смъртта на стотици хиляди хора.
Страната е бедна на полезни изкопаеми. В неголеми количества има запаси от въглища,желязна, медни, цинкови, калаени, волфрамови, никелови руди, полиметали, боксит, сребро, злато, манган, сяра, нефт и други.
Климатът е мусонен, в по-голямата част от страната субтропичен, в северните части - умерен. Средните януарски температури са от -5 Сº на о-в Хокайдо до 6 Сº в южните острови и до 16 Сº на архипелага Рюкю, средните юлски температури са съответно 22, 27 и 28 Сº. Значително смекчаващо влияние върху климата оказва топлото течение Куросио – Японския Гълфстрийм. Характерни за Япония са мусони. През някои сезони бушуват тайфуни, които причиняват огромни опустошения.
Пролет
(март - май)
Студът на зимата отстъпва, топли ветрове започват да духат от юг, сливите и вишните разцъфтяват в красиви цветове. Едновременно с пролетта на 1 април започват и новата учебна и финансова година.
Лято
(юни - август)
С изключение на Хоккайдо, юни и юли са месеците на дъждовния период цую.
След неговия край лятото идва с пълна сила като горещината и влажността на въздуха често са трудно поносими. Училищата и компаниите излизат в лятна ваканция. Много хора летуват на палатки, други отиват да плуват на море, плувен басейн или ходят на планина.
Есен
(септември - ноември)
Лятната горещина и влага отстъпват място на есента. Тайфуни често връхлитат над Япония, особено над нейното западно крайбрежие. Това, заедно с обилните дъждове, прави климата нестабилен. След отминаването на този период, хората се радват на красива есен и вкусни плодове, наслаждават се на сезона за прибиране на реколтата.
Зима
(декември - февруари)
Зимата в Япония е студена. Обилните снеговалежи в северна и централна Япония осигуряват чудесни условия за скиорите.
Валежи - 1000 - 3000 мм, на юг - до 3500 мм. Реките са къси и пълноводни - Синано, Тоне, Китаками, Исикари. Има множество езера, най-голямото е Бива.
Растителност - 68 % от територията са покрити с гори и храсти, значителна част са изкуствено залесени. Има главно иглолистни гори, а на юг – широколистни, субтропични вечнозелени гори(вечнозелен дъб, магнолия, камфорово дърво, камелия, лиани) и тропични мусонни готи с палми, фикуси, дървовидни папрати, бамбук, орхидеи. В Япония има 27 национални, 52 квазинационални, около 300 префектурни природни парка с обща площ над 5 млн. ha, 5 комплексни, 141 геоложки, 515 ботанически, 109 зоологически, 93 горски резервата и други с обща площ над 1,2 млн. ha.
Японският животински свят включва най-малко 140 вида бозайници; 450 вида птици; много видове влечуги, земноводни и риби. Бозайниците включват диви мечки, елени, зайци, катерици и различни видове мечки. Лисиците и язовците също са широко разпространени и според месната вяра притежават свръхестествена сила. Най-обичайните птици са ястребите и дроздовете. Водните птици са също много разпространени, включвайки жеравите, чаплите, лебедите, щъркелите, кормораните и патиците. Водите на Япония са пълни с риба и други морски животни, особени около 36о северна ширина.


Население:
По данни от 2004г. населението на Япония възлиза на около 127 333 000 души, което поставя страната на девето място по този показател в света. Тя е една от най-гъсто населената държава със средна гъстота от 323 души/кв.км. населението не е разпределено равномерно в страната. Гъстотата се движи от ниско ниво по стръмните планински области на Хокайдо и вътрешността на Хонсю, до изключително високото ниво в градските области на големите равнини на Япония. Най-високата гъстота е в централно Токио, където общо тя е около 13 000 души/кв.км. около 79% от населението на Япония е концентрирано в градските райони, правейки Япония една от най-урбанизираната нация в света.
Въпреки че Япония е една от най-гъсто населената и многолюдна страна, тя е една от най-бавните растежи. По настояще годишния естествен прираст е 0.08%. с такова темпо населението ще се удвои чак след 866 години. Ниският растеж се дължи на ниската раждаемост( 9.6% раждане на 1000 души през 2004) и относително ниското ниво на чужди имиграции. Раждаемостта е по-малка от 1/3, каквато е била в Япония преди 50-те години, когато е било обичайно за двойките да имат 3 и повече деца. Средния брой на деца в проценти, за двойките в Япония, е по-малък от 1.5. Общата популация на страната се очаква скоро да започне да запада, защото чистото възпроизвеждане на Япония е под 1.0 в продължение на години (което означава че японското население не се възстановява).Средна продължителност на живота при мъжете е 77 г., а при жените е 83 г.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 221 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “География”