Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

География на България \пищови\

Безплатни доклади, анализи, реферати, есета и всякакви теми свързани с географията.
Геоморфология, глациология, криолитология, климатология, хидрология, океанология, почвознание, ландшафт, картография, топография, атамосфера, биосфера, хидросфера, литосфера.
Нова тема Отговори
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58002
пол: Жена

География на България \пищови\

Мнение от Kotkata68 » пон дек 30, 2013 18:24

1. Географско положение, граници и големина.
Геогр. положение е една от важните, същностни х-ки на отделно взета страна, регион или континент. То изразява и отразява пространствено-времевите им взаимоотношения и връзки с други територии, системи и обекти от природен, социално-икономически, политически и друг характер. За тяхното разкриване е необходимо да се анализират и съответно оценят различните аспекти на геогр.положение на конкретния обект, които биват: астрономическо, природно-географско, стопанско-географско, геополитическо и еколого-географско положение. С изключение на астрономическото и природно-геогр.положение всички останали са сравнително динамични. Най-общо по своята същност те изразяват отношенията на една държава с други съседни, близки или по-далечни държави, с икономически общности и военно-политически съюзи, а така също положението на тази страна спрямо световни и регионални ресурси, пазари, производствени центрове, транспортна инфраструктура и пр., както и степента на нейната зависимост от тях. Освен това те отразяват и исторически сложилите се промени в политическата карта на даден регион и на света. Ето защо те са имали различна роля и значение за социално-икономическото развитие и съдбините на дадена страна през отделните нейни исторически етапи. Казаното можем да илюстрираме с оценката, която дава Захари Стоянов за ролята на географското положение на България за нейната историческа съдба през ХІХ в.
2. Оценка на географското положение
Астрономическо положение. По отношение на Гринуичкия меридиан България се намира в Източното полукълбо и отстои от него на около 1 800 km. Разположена е приблизително на еднакво разстояние между Северния полюс и Екватора. Сравнително по-голямата ú близост до Екватора обуславя по-голяма продължителност на слънчевото греене по нашите земи, оттук и по-голямото количество слънчева радиация - твърде важен фактор за структурата и развитието на различни стопански отрасли и на първо място за земеделието и туризма.
България е разположена в южната периферия на континента Европа и заема нейния югоизточен "ъгъл" представляващ част от Балканския полуостров По такъв начин българските земи се явяват своеобразен мост между Европа и Азия, улеснил преминаването и срещата на етноси, култури, религии и пр., които в крайна сметка са предопределили сложната историческа съдба не само на България, но и на нейните съседи. И в тази връзка може да се каже, че до голяма степен географското положение на една държава е нейната съдба.
.........................................

Целият материал:
География на България пищови.rar
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 228 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!


Нова тема Отговори

Върни се в “География”