Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Рекреационна оценка на климата

Безплатни доклади, анализи, реферати, есета и всякакви теми свързани с географията.
Геоморфология, глациология, криолитология, климатология, хидрология, океанология, почвознание, ландшафт, картография, топография, атамосфера, биосфера, хидросфера, литосфера.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230706
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173261
Местоположение: Somewhere In Time

Рекреационна оценка на климата

Мнение от Mozo » ср яну 09, 2019 19:05

Дисциплината:Tуристически ресурси


на тема: Рекреационна оценка на климата
І.Увод
ІI. Обща характеристика на климатичните ресурси .
ІII. Физико-климатична зоналност на България.
IV. Климатични области.
1. Умереноконтинентална климатична област.
2. Преходна климатична област
3. Континентално-средиземноморска климатична област.
4. Черноморска климатична област
5. Планинска климатична област
V. Комплексна оценка на климатичните ресурси. Рекреационнен потенциал.

VI. Заключение.

 


І.Увод

  Климатът представлява многогодишният режим на времето, характерен за дадено място в зависимост от географската му обстановка. Метеорологичното време представлява физичното състояние на атмосферата над дадена територия и то се характеризира чрез стойностите на метеорологичните елементи /температура на въздуха, облачност, атмосферни валежи, вятър и др./. Времето се мени непрекъснато, но за продължителен период се наблюдават повтарящи се типични условия на метеорологичното време. Те характеризират климата на този район.   Климатът е много важен природен компонент. Той определя формирането и измененията в останалите природни компоненти (речен отток, почви, растителността и др.)
   Климатът е и важен природен ресурс. Неговите особености определят развитието на земеделието, рекреацията и др.


IІ. Обща характеристика на климатичните ресурси .


Климата е от съществено значение за отдиха и туризма между компонентите на природната среда. Той интересува участниците и организаторите на отдиха и туризма предимно с онези свои черти, които се обозначават с термина био-климат и отразяват въздействието на климата върху човешкия организъм. Особен интерес представляват онези био-климатични показатели, които позволяват най-ефективно да се извършва процесът на психо-физично възстановяване:
• температура на въздуха;
• влажност на въздуха;
• физикохимичен състав на въздуха;
• атмосферно налягане;
• слънце греене;
• ветрове.
Всяка една от тези групи може да бъде детайлизирана
в десетки показатели с пряко отношение към вида рекреация или познавателен туризъм, практикуван в дадена местност.
Особено важно е съчетанието на температурата и влажността на въздуха. Те определят т.нар. комфортност на
био-климатичните условия. Общо взето, между тези показатели има обратно пропорционална зависимост.


Температура Относително влажност на въздуха, в %

20 85
25 60
30 44
35 33Горните показатели илюстрират някои благоприятни
състояния на температурата и влажността.
Местата с благоприятни съчетания на био-климатичните показатели широко се използват за климатолечение и климатопрофилактика. Това са едни от най-разпространените форми на отдиха.
Редица био-климатични показатели намират широко приложение в рекреационното дело (при подбор на места за курортни комплекси, почивни станции туристически хижи, за алпийски лагери и др; при съставяне на маршрути за екскурзионно летуване), в климатолечението (при дозиране на слънчеви, въздушни и водни бани; за определяне на режим за лечение), в спортната дейност (при провеждане на състезания на открито, особено в планините) и др.
Един от най-важните фактори на климата по отношение на туризма е топлинният режим на въздушната среда. Набавянето и отделянето на топлина става посредством биохимични процеси. Топло усещането на човека и интензитетът на протичане на терморегулационните процеси зависят от температурата, влажността на въздуха и движението на въздушните маси.
Характерно за климата е, че неговото въздействие присъства при всички видове рекреация и познавателен туризъм, тъй като във всеки даден момент туристът се намира във въздушен басейн с определени климатични особености.
Под влиянието главно на климата се проявява действието на сезонността в отдиха и туризма. Сезонността се дължи на нееднаквост в рекреативното въздействие на климатичните елементи. В този смисъл изучаваме места с:
1). Целогодишен (непрекъснат) туристически сезон – това са например балнеолечебните курорти, планинските курорти с развити зимни и летни форми на отдиха и туризма. На практика обаче много рядко имаме наистина равномерно разпределение на туристопотоците по сезони.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 22 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “География”