Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Нафта

Безплатни доклади, анализи, реферати, есета и всякакви теми свързани с географията.
Геоморфология, глациология, криолитология, климатология, хидрология, океанология, почвознание, ландшафт, картография, топография, атамосфера, биосфера, хидросфера, литосфера.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231026
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

Нафта

Мнение от Mozo » пон яну 08, 2018 15:34

ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
„ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ”

Факултет по природни науки

Курсова работа

НАФТА – КОЙ, КАКВО ПЕЧЕЛИ?

North American Free Trade Agreement означава
Северноамериканска зона за свободна търговия или на кратко
НАФТА. Тя е продукт на една обща тенденция към свободна търговия между нациите в Северна Америка. През 1988 година Канада и САЩ подписват споразумение за свободна търговия, след което Конгресът на САЩ одобрява прилагането на законодателството. То предвижда премахване на ограниченията в търговията за срок от 10 години. Най-важното, което се предвижда в споразумението е значително увеличение на търговския обмен. Няколко години по-късно Американското правителство започва преговори с Мексиканското за подобен договор като и Канада иска да се присъедини към преговорите за да запази печалбите си по сделката от 1988 година. НАФТА е подписана на 17 декември 1992 година и влиза в сила от 1 януари 1994 година. Договорът е подписан от президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш, канадския министър-председател Брайън Murloney и мексиканския президент Карлос Салинас. Споразумението има две добавки: Северноамериканско споразумение за сътрудничество в околната среда /NAAEC/ и Северноамериканско споразумение за сътрудничество на труда/NAALC/.

НАФТА се състои от 22 глави, които очертават насока, която всяка страна трябва да спазва. Повечето от тези глави съдържат разпоредби.
Докато по-голяма част от продуктите, разменени между Канада и САЩ са свободни от тарифи, всички търговски задължения между тях трябвало да бъдат премахнати до 1998 година.
Предимствата на тази организация са, че тя предлага добри възможности за малките и средни предприятия. Включват се подобрени възможности за инвестиции и премахване на търговските пречки, но общо взето очакваната полза е сумата от Северноамериканската икономика. Полезна е до голяма степен, защото помага за подобряването на БВП за Северна Америка, повече достъпни работни места и други. В рамките на Общото споразумение за митата и търговията държавите могат да предприемат спешни действия, ако нарастването на вноса навреди на местните производители. НАФТА налага дисциплини за разработване, приемане и прилагане на санитарни и фитосанитарни мерки. Това са мерки, предприети за защита на хората, животните, живота или здравето от рискове, които могат да възникнат от животински или растителни паразити или болести и от хранителни добавки или замърсители. Въпреки, че НАФТА насърчава търговските партньори да приемат международни и регионални стандарти, споразумението изрично признава правото на нито една страна за определяне на необходимото ниво на защита. Тази гъвкавост позволява всяка страна да създаде по-строги стандарти, стига те да са научно обосновани.
НАФТА е сложен митнически проблем, който много хора не могат да разберат напълно. Тя е продукт на естественото развитие на глобалната икономика. От 1 януари 1994 до 2008 година митническите тарифи са се намалили с 99 %. Този търговски блок обхваща 370 мил. души и брутен социален продукт от 6.5 трилиона щатски долара. По последни данни през 2008 година услугата износ възлиза на 69.8 милиарда щатски долара, а услугата внос на 40.2 милиарда щатски долара.

Много хора, твърдят че до голяма степен САЩ определя международните търговски правила, но освен това успява да спести на собствените си производители горчивото лекарство на „свободната търговия”, което препоръчват на останалите. Икономистът и Нобелов лауреат, Джоузеф Стиглиц, нарича това „преобладаващо лицемерие” на Вашингтон. Той е един от главните икономически съветници на президента Клинтън. Истината е, че САЩ не се чувства обвързана със свободната търговия като се опитва да убеди другите страни да осигурят достъп на американските производители до своите пазари, като отвръщат със същото, когато им е удобно.
Мексиканските фермери се оплакват, че американските им колеги имат много по-големи ресурси и технология. Смятат, че нямат равни условия на конкуренция, които американските фермери продължават да получават въпреки НАФТА. Причината е, че Мексико има много малко закони контролиращи корпорациите. Самите корпорации заявяват, че колкото по-малко са ограничени в действията си, толкова е по-добре за работниците и за околната среда. От примера за НАФТА става ясно, че това е лъжа. Както условията, така и състоянието на околната среда са се влошили опасно.
Макилядорите: зони за свободно робство
Понятието „зона за свободна търговия” представлява обединение на няколко страни или части от тях, при което митата и другите ограничения на търговията са премахнати. Стоки от трети страни са обмитявани при преминаването им през територията, на която и да е страна членка на споразумението, а контрола на границата остава абсолютно задължителен.
НАФТА се оказва благоприятно влияние за растежа на maquila растения. Броят на maquila растенията се е увеличил от около 2700 до около 3700 през 2001 година. През 1970 г. са разположени около Мексико - САЩ границата . През 1994 година са били разпределени в други вътрешни части на страната, въпреки че голяма част от растенията са били все още в близост до границата. Въпреки, че в началото на 2000 година тази промишленост претърпява рецесия през 2004 и 2005 година представлява 54% от търговията на САЩ и Мексико.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 136 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “География”