Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Фонетика и лексикология

Безплатни есета, доклади, анализи, реферати и всякакви теми свързани с българския език.
Конспекти, тестове, фонетика, езикознание, лексикология, морфология, граматика, правопис, пунктуация, глаголни времена, анализи, глаголни времена, морфема.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 17474
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 84908
пол: Мъж

Фонетика и лексикология

Мнение от Montoya » пет сеп 30, 2016 15:33

1. аспекти на говорния звук
Българската фонетика, като научна дисциплина –дял от науката за езика. Тя същест-а от 19в. Те е дял от Българското езикознание, който се занимава със звуковия строеж на Бълг ез. Термина от гр phono -звук, глас, тон. Аспекти на говорния звук. Говорните звукове на речта имат три страни- биологична, физична и социална. Съществуват
3 аспекта – артикулационен, акустиченен и лингвистичен. - артикулационен аспект на говорния звук- Този аспект проучва и представя нагласата на говорните органи за изговор на даден звук; – акустичен аспект на говорния звук – Той има за задача да представи резултата от действието на говорните органи; – лингвистичен аспект на говорния звук –този аспект е свързан с неговата лингвистична функция (езиковата комуникация). Акустичен аспект на говорния звук. Както вече споменахме той има за задача да представи резултата от действието на говорните органи, изследва получената звукова вълна. Резонаторните трептения на гласовия кана се усилват или се затихват в зависимост от близоста на техните честоти до честотитена преминаващата вълна.

2. звукова с-ма
Съвременната бг звукова система обединява два типа говорни звукове- гласни и съгласни. Днес това делене е не само традиционно и условно, но и необходимо. То се извършва въз основа на 3 критерия – артикулационене, акустичен, функционален, като никой от тях не очертава рязка граница м/у групите от звукове. От артику- но гледище разликата м/у гл и съгл е в наличието или липсата на пречка, която издишната струя трябва да преодолее по своя път. За гласните- липса на такава пречка, а за съгласните- наличие на такава пречка. От акустично гледище се приема, че гласните са единна категория, за разлика от съгласните. От функционална гледна точка деленето м/у гласни и съгласни е свързано с това, че едната група образува срички, а другата не образува (гласните могат съгласните немогат). Класификацията на гласните звукове се прави въз основа на 4 критерия. 1 според мястото на учленение- дели се на предни (еи), и на задни (аъоу). 2 според ширината на прохода м/у гърба на езика и твърдото небце- делят се на широки (еао) и тесни (иъу). 3 според активното участие или неучастие на устните- делят се на лабиални- с участ на устните (оу) и нелабиални – без участие на устните (еиаъ). 4 според степента на издигане на езика- делят се на високи (иу), средни (еъо) и ниски (а)

3 класификация
Класификация на съгласните 1 по място на учленение, 2 по начин на учленение, 3 по наличие или липса на учленение, 4 в зависимост от формантната структура.
-по място на учленение. Съгл, които се образуват на едно и също място са в една група, или са от един локален ред. 4 са осн локални редове- лабиален, алвиолен, посталвиолен и веларен. Лабиални съгл са тези, които се учленяват на устните, по- активна е долната- [ББ`ПП`ММ`ВВ`ФФ`]. Алвиолни- учленяват се на алвиолите и върха на езика- [СС`ЦЦ`ДД`ТТ`ЗЗ`СС`ЛЛ`НН`РР`]. Посталвиолни –в горния край на алвиолите и предната част на твърдото небце и предната част на езика [YЧЖШЙ]. Веларни- учленителното място е мекото небце [ГГ`КК`ХХ`]


Целият материал тук
Фонетика и лексикология.doc.rar
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 294 пъти
HP EliteBook 8560p
CPU - Intel(R) Core(TM) i5-2540M CPU @ 2.60GHz; Chipset-Intel 6 Series/C200 Series; RAM-8320 MB DDR3; VC-Radeon HD 6400M/7400M Series; SSD Samsung EVO 650 120GB; HDD- Samsung HN-M500MBB

Нова тема Отговори

Върни се в “Български език”