Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Антибиотици - презентация

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с биологията.
Биофизика, биохимия, молекулрна биология, морфология, цитология, хистология, ембриология, анатомия, физиология, генетика, онтология, геронтология, филогения, таксономия, палеонтология, екология, патология
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284115
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 335133
Местоположение: Somewhere In Time

Антибиотици - презентация

Мнение от Mozo »

АНТИБИОТИЦИ И РАСТЕЖНИ ХОРМОНИ.
ТОКСИЧНОСТ.
МЕТАБОЛИЗЪМ В ЧОВЕКА.
Антибиотици и
растежни “
хормони
Антибиотиците са силни лекарства, които се борят с бактериална инфекция
Буквален превод
anti – срещу, против
biotic – живи ОТКРИТИЕТО
същества

Александър Флеминг през 1928г.
-Като учен той е бил изключително разпилян.
-Когато веднъж се върнал от почивка, той заварил мухъл в стъклениците с бактерията Staphylococcus
-Забелязал, че бактерията Staphylococcus не се разпространила по участъците, където вече имало мухъл.
-Мухъла пречел на бактерията да се разпространява
Как действат антибиотиците?
Aнтибиотиците могат да бъдат следните типове:
Широкоспектърни
Убиват широк спектър от бактерии, напр. пеницилин
Тесноспектърни
Убиват специфичен тип или група бактерии, напр. изониацид
Aнтибиотиците действат по един от следните два начина:
Бактериален
Убива самата бактерия
бактериостатичен
Въздействието върху човешкия организъм Способността на антибиотиците да
се борят с инфекциозните заболявания отслабва при честата им употреба.
Именно поради това лекарите не бързат да назначават подобни препарати без
сериозни причини. Ако антибиотиците се употребяват непрекъснато заедно с
месото, то те губят своята ефективност. Мнозина не разбират защо изведнъж е
толкова сложно да излекуват ангина или бронхит по предишен начин. Налага
се да се използват все по-силни препарати.
Друг страничен ефект от прилагането на антибиотиците са алергичните
реакции, дерматит и дори отоци. При децата антибиотиците в месото може да
понижат имунитета им
Антибиотиците – в кои храни са най-много и как да се предпазим?
- мляко: Пастьоризацията и стерилизацията убиват около 20% от съдържащите се в млякото антибиотици.
Почти пълното разрушаване на препаратите в млякото е възможно единствено след 30-минутно варене при
температура 120 градуса. Но какво остава в него след това? В млякото антибиотиците попадат след прилагането
на различни препарати и ваксини при кравите, а при заболяване от мастит разтворите от антибиотици се
въвеждат непосредствено в поразените участъци на млечните жлези. Отрасловите норми изискват да не се
пуска в мрежата млякото на наскоро ваксинирани крави, но със сигурност не всички спазват тези предписания.
- месо : Варенето на говеждото и свинското на парчета с маса до 2 кг в продължение на 3 часа в открити
съдове при достигането на температура вътре в месото до 80 градуса по Целзий и задушаването на пилешкото в
продължение на час може да намали количеството антибиотици с 90%. В процеса на варене се разрушават 20%
от препаратите, а около 70% отиват в бульона. При производството на колбаси съдържанието на антибиотиците
не пада под 90% от изходното положение в каймата. В готовото изделие остават 93% от изходното количество от
препарата. По-зле стоят нещата с препаратите в птицевъдството: количеството лечебни и хранителни
антибиотици за профилактика и стимулиране на растежа превишава допустимите норми в пъти. Отглеждането
на кокошки в началото на миналия век е отнемало 122 дни и е изисквало 20 кг храна, днес с 4 кг храна
кокошката пораства за 42 дни. Птиците днес растат по-интензивно, боледуват по-рядко и се хранят по-малко.
В много храни и изделия има много антибиотици и хормони Най-високо съдържание на антибиотици има в месото на птиците. Свинското
съдържа по-малко препарати, а говеждото се смята за най-безопасното месо. Термичната обработка може да разруши структурата на
антибиотиците, но месото трябва да се вари не по-малко от два часа. При птиците първият бульон трябва да се изхвърли. При купуването
на месни продукти трябва да обръщате внимание на срока на годност - ако е прекалено голям, то месото най-вероятно съдържа
антибиотици.
Растежни хормони
Растежният хормон е основен фактор за осъществяване на растежа при децата и метаболизма
при възрастните. Произвежда се в хипофизната жлеза, и се регулира от хипоталамуса.
Освобождава се в отговор на физическо натоварване, стрес, дълбок сън, понижено ниво на
кръвната захар и стимул от различни хормони – глюкагон, инсулин, щитовидни хормони,
естроген, тестостерон и вазопресин.
Хормонът на растежа (соматоторопин, нордитропин, генотропин, хуматроп, соматроп и др.) се произвежда
от хипофизната жлеза. Тя е овално тяло, разположено в ямка на черепната основа, наречена "турско седло".
Посредством краче се свързва с областта на главния мозък, наречена хипоталамус. Жлезата има овална
форма – дължина 8-10 мм., ширина 12-15 мм., височина 5-6 мм. По отношение на теглото си показва големи
индивидуални различия. При мъжа тя тежи средно 0.6 г. При жените през време на бременност се увеличава
и след раждането не се връща към първоначалното си състояние – поради това при жени с повече раждания
тя може да тежи повече от 1 г. Жлезата се разделя на две части: аденохипофиза – предна част и
неврохипофиза – задна част. Двата дяла имат различен клетъчен строеж и произвеждат различни хормони
. Соматотропинът се произвежда и отделя от аденохипофизата.
Растежният хормон стимулира производството на РНК и белтъци, подпомага мобилизирането на
мазнини от мастните депа и е антагонист на инсулина. Хронично повишените му нива могат да
предизвикат нарушен глюкозен толеранс.
Ако от хипофизата се освобождават по-малки или по-големи количества растежен хормон в
периода на растеж на детето, се развива съответно нанизъм (джуджешки ръст) или гигантизъм.
Излишъкът на растежен хормон у възрастния човек предизвиква заболяването акромегалия
Растежният хормон (от англ. growth hormone или GH), познат на български още като хормон на
растежа, соматотропин и соматотропен хормон, е анаболен хормон, произвеждан и секретиран от
хипофизната жлеза.
GH е едноверижен полипептид, който директно и индиректно подпомага растежа, стимулирайки
отделянето на растежни фактори от черния дроб — най-вече инсулин-подобен растежен фактор 1
(IGF-1).
Защо растежният хормон е толкова важен?
Растежният хормон подпомага растежа и задебеляването на костите, мускулите и други тъкани. Този хормон
има мощен анаболен ефект, стимулирайки протеиновия синтез при мускулната тъкан, както и
метаболизма на мазнини, мобилизирайки мастните киселини от клетките като източник на енергия.
Успоредно с мобилизирането на мазнините, растежният хормон повишава и нивата на кръвна захар. Поради
тази причина дългосрочният прием на соматотропин под формата на медикаменти предразполага към
развиване на инсулинова резистентност.
Болестни състояния
Състоянията на дефицит и излишък на растежен хормон водят до видими ефекти, доказващи основната роля
на този хормон във физиологията на човешкото тяло. Клинично недостигът се изразява в забавен растеж или
нанизъм (джуджешки ръст). Проявата на дефицита зависи от възрастта, в която възниква и може да е
наследствен или придобит. Засегнатите деца произвеждат много малко или никакъв собствен растежен
хормон, не растат нормално и в ранна възраст са по-ниски от връстниците си. Типично имат бебешки израз на
лицето, висок писклив глас и са със затлъстяване. Мастната тъкан е натрупана предимно по корема.

Целият материал:
Прикачени файлове
Антибиотици - презентация.rar
(4.89 MиБ) Свален 14 пъти
Прочетено: 133 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Биология”