Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с биологията.
Биофизика, биохимия, молекулрна биология, морфология, цитология, хистология, ембриология, анатомия, физиология, генетика, онтология, геронтология, филогения, таксономия, палеонтология, екология, патология
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284319
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 335664
Местоположение: Somewhere In Time

Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация

Мнение от Mozo »

Приложение на знанията за
клетката в биотехнологичните
производства
.
Разнообразие от клетки -техните
функции и ползи

Учените по цялото земно кълбо ежедневно провеждат изследвания
и търсят нови знания за клетките, с които променят света.
Историята помни революционни открития в областта на биологията,
без които нямаше да живеем същият живот като днес.

Част от темите засегнати в тази презентация са:

Производство на сирене и кисело мляко

Производство на вино и бира

Получаване на оцетна киселина

Получаване на ацетон и глицерол
Производство на кисело мляко
 Киселото мляко е млечнокисел продукт,
който се получава в резултат на
протичането намлечнокисела
ферментация в млякото. Два са
микроорганизмите, които участват в
процеса на ферментация на българското
кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и
Streptococcus thermophilus. Не е
възможна ферментация при наличие
само на една от бактериите. Всяка една
от двете бактерии има своя роля в този
процеса,за които е важно и
охлаждането.
Химичният процес на
ферментацията може да бъде
описан със следната формула:
C6H12O6
2C3H6O3 + 75
kJ

.
Производство на сирене

Синьото сирене се смята, че е измислено случайно,
когато един пастир се скрил в пещера на сянка да
обядва. Забравил го вътре , а като се върнал след
време сиренето било покрито със синьо-зелени
нишки.Овчарят опитал сиренето, но му се усладило и
го изял цялото.Синьото сирене е термин, използван
за направата на сирене с краве мляко, овче мляко
или козе мляко и подпомогнато да узрее с плесен
Penicillium.Крайният продукт се характеризира със
зелени, сиви, сини или черни нишки или петна от
мухъл по цялата повърхност. Тези нишки се създават
по време на етапа на производство.
Процесът на производство на
синьо сирене следва същите шест
стандартни стъпки, използвани за
производството на повечето
видове сирена:
1. Подсирване
2.
Коагулация
3. Извара и суроватка
4. Осоляване
5.
Оформяне
6. Зреенето.
Най-широко използваните
.
бактерии в тези сирена са
Penicillium Roqueforti и Penicillium
Glaucum. Тези гъбички се срещат
често в природата и са "открити"
от производителите на сирене.





Ключови стъпки при
производството на червени
вина
Приемане и окачествяване на гроздето
Сортиране на гроздето
Ронкане и смачкване на гроздето
Сулфитиране на гроздовата каша
SO2 има многостранно и незаменимо действие за
нуждите на винопроизводството. Ролята му във винопроизводството се основава на
следните му свойства:
SO2 като антисептик
SO2 е много силен антиокислите
SO2 е силен
антиоксидант

.
SO2 е добър екстрагент
SO2 е средство с което може да се управлява ферментацията
Всички тези предимства на SO2 го правят незаменим
компонент от технологията, но не бива да се забравя, че при некоректно определени и
безпредметно завишени дози той има негативно влияние върху живата клетка.Във
винарската промишленост се използват някои от следните основни източници на SO2 -
газообразен, течен, серниста киселина, калиев метабисулфит и други.

Целият материал:
Прикачени файлове
Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация.rar
(829.63 KиБ) Свален 9 пъти
Прочетено: 48 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Биология”