Приложение на знанията за
клетката в биотехнологичните
производства
.
Разнообразие от клетки -техните
функции и ползи
Учените по цялото земно кълбо ежедневно провеждат изследвания
и търсят нови знания за клетките, с които променят света.
Историята помни революционни открития в областта на биологията,
без които нямаше да живеем същият живот като днес.
Част от темите засегнати в тази презентация са:
•
Производство на сирене и кисело мляко
•
Производство на вино и бира
•
Получаване на оцетна киселина
•
Получаване на ацетон и глицерол
Производство на кисело мляко
Киселото мляко е млечнокисел продукт,
който се получава в резултат на
протичането намлечнокисела
ферментация в млякото. Два са
микроорганизмите, които участват в
процеса на ферментация на българското
кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и
Streptococcus thermophilus. Не е
възможна ферментация при наличие
само на една от бактериите. Всяка една
от двете бактерии има своя роля в този
процеса,за които е важно и
охлаждането.
Химичният процес на
ферментацията може да бъде
описан със следната формула:
C6H12O6
2C3H6O3 + 75
kJ
.
Производство на сирене
Синьото сирене се смята, че е измислено случайно,
когато един пастир се скрил в пещера на сянка да
обядва. Забравил го вътре , а като се върнал след
време сиренето било покрито със синьо-зелени
нишки.Овчарят опитал сиренето, но му се усладило и
го изял цялото.Синьото сирене е термин, използван
за направата на сирене с краве мляко, овче мляко
или козе мляко и подпомогнато да узрее с плесен
Penicillium.Крайният продукт се характеризира със
зелени, сиви, сини или черни нишки или петна от
мухъл по цялата повърхност. Тези нишки се създават
по време на етапа на производство.
Процесът на производство на
синьо сирене следва същите шест
стандартни стъпки, използвани за
производството на повечето
видове сирена:
1. Подсирване
2.
Коагулация
3. Извара и суроватка
4. Осоляване
5.
Оформяне
6. Зреенето.
Най-широко използваните
.
бактерии в тези сирена са
Penicillium Roqueforti и Penicillium
Glaucum. Тези гъбички се срещат
често в природата и са "открити"
от производителите на сирене.
•
•
•
•
Ключови стъпки при
производството на червени
вина
Приемане и окачествяване на гроздето
Сортиране на гроздето
Ронкане и смачкване на гроздето
Сулфитиране на гроздовата каша
SO2 има многостранно и незаменимо действие за
нуждите на винопроизводството. Ролята му във винопроизводството се основава на
следните му свойства:
SO2 като антисептик
SO2 е много силен антиокислите
SO2 е силен
антиоксидант
.
SO2 е добър екстрагент
SO2 е средство с което може да се управлява ферментацията
Всички тези предимства на SO2 го правят незаменим
компонент от технологията, но не бива да се забравя, че при некоректно определени и
безпредметно завишени дози той има негативно влияние върху живата клетка.Във
винарската промишленост се използват някои от следните основни източници на SO2 -
газообразен, течен, серниста киселина, калиев метабисулфит и други.
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 284319
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 335664
- Местоположение: Somewhere In Time
Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация
- Прикачени файлове
-
- Приложение на знанията за клетката в биотехнологичните производства - презентация.rar
- (829.63 KиБ) Свален 9 пъти
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Следене на скоростта на сваляне и качване на приложение под линукс?
от Валсо » пон мар 25, 2024 23:00 » в Линукс - инсталация, настройки, проблемиИма ли някакъв начин да видя една онлайн игра колко мегабайта в секунда сваля и качва, докато играя? Че смених доставчика, сега скоростите са други и... - 0 Отговори
- 41 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
пон мар 25, 2024 23:00
-
-
-
Приложение в телефона познава развалено ли е месото в магазина
от Mozo » вт окт 17, 2023 12:11 » в Любопитни новиниТова ще бъде възможно благодарение на сензор, инсталиран в опаковките на храни, богати на протеин
Всяка година приблизително една трета от цялата... - 0 Отговори
- 19 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт окт 17, 2023 12:11
-
-
-
Приложение за лесно прехвърляне на файлове, ако ви мързи да се занимавате с кабели
от Валсо » пет яну 05, 2024 14:13 » в GSM новини, проблеми и въпросиникога досега не съм го свързвал към компа.
Новият и аз не съм, защото ме мързи. Вместо това ползвам Wi-Fi File Transfer Pro:
Прехвърля файлове... - 8 Отговори
- 182 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
пон яну 08, 2024 12:10
-
-
-
Банка №1 в Европа HSBC пуска приложение с подобни функции като на Revolut
от Mozo » ср яну 03, 2024 12:37 » в Любопитни новиниНай-голямата банка в Европа HSBC Holdings пуска приложението за потребителско финансиране Zing, предават световните медии. Новото приложение предлага... - 0 Отговори
- 23 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср яну 03, 2024 12:37
-
-
-
Ще сложи ли “Гугъл” край на ученето на чужди езици - приложение на телефона превежда симултанно
от Mozo » ср яну 31, 2024 14:38 » в Любопитни новиниВсе още режимът Conversation не работи перфектно, поддържа 29 езика, сред които и български
Ученето и владеенето на чужди езици от столетия е едно... - 6 Отговори
- 58 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср яну 31, 2024 17:35
-