Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Религия
- killer_girl
- Лудетина
- Регистриран: съб ное 24, 2007 16:45
Re: Религия
Нека е избираемо, но детето да получи правото само да си избере, а не родителите да се месят в избора му. Помислете, ако има ЗИП-ове по религия, това значително ще улесни кандидат-студентите, които се борят за място във факултета по теология. А и, доколкото ми е известно, в страната има глад на свещеници. 

Спорът е способ да затвърдите у противниците си техните заблуждения.
- kim75
- Академик
- Регистриран: чет май 08, 2008 01:35
ЗИП-ове или СИП-ове /не знам и двата варианта ли ги има още/?killer_girl написа:Нека е избираемо, но детето да получи правото само да си избере, а не родителите да се месят в избора му. Помислете, ако има ЗИП-ове по религия, това значително ще улесни кандидат-студентите, които се борят за място във факултета по теология. А и, доколкото ми е известно, в страната има глад на свещеници.
За избираемият вариант съм и аз. Ако детето е малко /не знам от каква възраст искат да го прокарат/, е добре да е според религията в дома му. Макар, че аз вече казах, че е най- добре да се изучават всички религии, да имат децата цялостен поглед.
- drumata
- Черногледец Храбър
- Регистриран: пон апр 06, 2009 18:47
- Контакти:
Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.
- roum
- Почетен член
- Регистриран: пон дек 01, 2008 18:50
- Контакти:
Много добри разсъждения , точно това очаквах да прочета като пуснах анкетата, че преподаването може да стане от теолог не от свщенник, и да се изучават задължително всички големи религии, дори е добре да се спомене и за сектите и техните фракции като теории и защо точно са вредни.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Точноdrumata написа:Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.

- kim75
- Академик
- Регистриран: чет май 08, 2008 01:35
Mozo написа:Точноdrumata написа:Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.![]()
![]()

Mozo написа:Абсолютно не
Злоупотребите с религията, доколкото ми е известно по нашия край, е малка.Това обаче в никакъв случай не трябва да успокоява нашенеца.Достатъчно е някой да бъде прицокан и галимацията става бързо.Има елементарни правила и знанията, те се учат в училище.След като България се води християнска държава с такова изповедание, съвсем нормално е в училище да се чете Библията.За кръстенето и др. е, не помня дали първо можех да се кръстя или чета.
- roum
- Почетен член
- Контакти:
Не е нормално да се чете библията, трябва да се изучава какво проповядват всички религии и каква е разликата между тях. Не е нормално да се чете библията, ти някога чел ли си я ? Тя нестава да се чете. Още на първата страница има около 300 имена и си ди там. Тълкованията не са за в училище. Аз немога да се начудя на разните му там попчета и имамчета какво искат , нали държавата им дава заплата, а уж сме светска държава, от де на къде и в училище да си четат молитвите.
Чел съм я.Новия, стария, детската, чел съм ги.Не са ме изпитвали за тях, но съм го правил, защото беше в списъкът на летните книги.Тогава не съм осъзнавал, че ме обогатява и сега не съжелявам за стореното.roum написа:Не е нормално да се чете библията, трябва да се изучава какво проповядват всички религии и каква е разликата между тях. Не е нормално да се чете библията, ти някога чел ли си я ? Тя нестава да се чете. Още на първата страница има около 300 имена и си ди там. Тълкованията не са за в училище. Аз немога да се начудя на разните му там попчета и имамчета какво искат , нали държавата им дава заплата, а уж сме светска държава, от де на къде и в училище да си четат молитвите.
Попчетата и всичките нагоре от тях искат парички.Не са глупави.Така е било в историята, така остава и до ден днешен.
- roum
- Почетен член
- Контакти:
Аз също съм я чел, чел съм и корана, но немисля че децата ще разберат нещо от нея. Това е дето навремето ни караха да четем прикования прометей , Антигона и мъртви души ... Това са тежки книги и не са за детски мозък. Същото е и с религияата, трябва да я представят по подходящия начин. Не се допуска обаче пряко заинтересовани ( визирам духовните лица) да я представят, защото ще станат спекулации.
- MalamiR
- Металист
- Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28
Според мен трябва да е избираемо. Не може да те задължават да учиш религия, ако не искаш. Още повече, ако вкарат религията в училищата, отношенията между хората от различните религии ще се изострят и ще стане лошо. После ще гледаме репортажи по бтв как ученици се бият.
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Депутатите се изпитваха по химия, география и религия по темата за безводието
от Mozo » чет мар 13, 2025 12:43 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 73 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет мар 13, 2025 12:43
-
-
-
Кой ще преподава часовете по религия и как ни говори църквата? Спор за новия предмет в училище
от Mozo » пет апр 25, 2025 12:14 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 39 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет апр 25, 2025 12:14
-
-
-
Повече математика, задължителен час по религия и оценка "дисциплина" готви МОН
от Mozo » ср мар 05, 2025 12:43 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 111 Преглеждания
-