Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Религия

Барометър на общественото мнение :) .

Трябва ли да се изучава религия в училище

Задължително
6
17%
Избираемо
16
46%
Не
13
37%

Общо гласове: 35

Потребителски аватар
roum
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон дек 01, 2008 18:50
Контакти:

Религия

Мнение от roum »

Какъв трябва да бъде според Вас начинът за изучаване на религията.
Прочетено: 1339 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Религия

Мнение от Mozo »

Абсолютно не =;
Изображение
Потребителски аватар
killer_girl
Лудетина
Лудетина
Регистриран: съб ное 24, 2007 16:45

Мнение от killer_girl »

Нека е избираемо, но детето да получи правото само да си избере, а не родителите да се месят в избора му. Помислете, ако има ЗИП-ове по религия, това значително ще улесни кандидат-студентите, които се борят за място във факултета по теология. А и, доколкото ми е известно, в страната има глад на свещеници. :усмивка1:
Спорът е способ да затвърдите у противниците си техните заблуждения.
Потребителски аватар
kim75
Академик
Академик
Регистриран: чет май 08, 2008 01:35

Мнение от kim75 »

killer_girl написа:Нека е избираемо, но детето да получи правото само да си избере, а не родителите да се месят в избора му. Помислете, ако има ЗИП-ове по религия, това значително ще улесни кандидат-студентите, които се борят за място във факултета по теология. А и, доколкото ми е известно, в страната има глад на свещеници. :усмивка1:
ЗИП-ове или СИП-ове /не знам и двата варианта ли ги има още/?

За избираемият вариант съм и аз. Ако детето е малко /не знам от каква възраст искат да го прокарат/, е добре да е според религията в дома му. Макар, че аз вече казах, че е най- добре да се изучават всички религии, да имат децата цялостен поглед.
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Потребителски аватар
drumata
Черногледец Храбър
Черногледец Храбър
Регистриран: пон апр 06, 2009 18:47
Контакти:

Мнение от drumata »

Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.
Изображение
Изображение

Има мъже, които с красноречието си превъзхождат жените, но нито един мъж не притежава красноречието на женските очи!
Потребителски аватар
roum
Почетен член
Почетен член
Контакти:

Мнение от roum »

Много добри разсъждения , точно това очаквах да прочета като пуснах анкетата, че преподаването може да стане от теолог не от свщенник, и да се изучават задължително всички големи религии, дори е добре да се спомене и за сектите и техните фракции като теории и защо точно са вредни.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

drumata написа:Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.
Точно :clap: :clap: :clap:
Изображение
Потребителски аватар
kim75
Академик
Академик
Регистриран: чет май 08, 2008 01:35

Мнение от kim75 »

Mozo написа:
drumata написа:Мисля, че някакъв предмет по религия не би бил излишен, но не това, което предлагат свещенниците, а може би нещо като история на религииТЕ. Т.е. хубаво е децата да се запознаят със обредите в различните религии, но не и да наизустяват молитви или да извършват някакви религиозни действия, ако разбирате какво искам да кажа. Мисля, че е редно децата да знаят с коя ръка да се кръстят и къде да си събуват обувките в храма, да правят разлика между официалната религия и сектите, да знаят как е живял малкият Буда или кой е Авраам, обаче не е редно да се строят в една редичка и да пеят псалми, пък и убедено да им се казва коя религия е права и коя не е.
Точно :clap: :clap: :clap:
:съгласен:
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Ivan0v
Машина
Машина
Регистриран: съб дек 15, 2007 17:48

Мнение от Ivan0v »

Mozo написа:Абсолютно не =;
Ivan0v
Машина
Машина

Мнение от Ivan0v »

Злоупотребите с религията, доколкото ми е известно по нашия край, е малка.Това обаче в никакъв случай не трябва да успокоява нашенеца.Достатъчно е някой да бъде прицокан и галимацията става бързо.Има елементарни правила и знанията, те се учат в училище.След като България се води християнска държава с такова изповедание, съвсем нормално е в училище да се чете Библията.За кръстенето и др. е, не помня дали първо можех да се кръстя или чета.
Потребителски аватар
roum
Почетен член
Почетен член
Контакти:

Мнение от roum »

Не е нормално да се чете библията, трябва да се изучава какво проповядват всички религии и каква е разликата между тях. Не е нормално да се чете библията, ти някога чел ли си я ? Тя нестава да се чете. Още на първата страница има около 300 имена и си ди там. Тълкованията не са за в училище. Аз немога да се начудя на разните му там попчета и имамчета какво искат , нали държавата им дава заплата, а уж сме светска държава, от де на къде и в училище да си четат молитвите.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Съгласен :clap: :clap: :clap:
Изображение
Ivan0v
Машина
Машина

Мнение от Ivan0v »

roum написа:Не е нормално да се чете библията, трябва да се изучава какво проповядват всички религии и каква е разликата между тях. Не е нормално да се чете библията, ти някога чел ли си я ? Тя нестава да се чете. Още на първата страница има около 300 имена и си ди там. Тълкованията не са за в училище. Аз немога да се начудя на разните му там попчета и имамчета какво искат , нали държавата им дава заплата, а уж сме светска държава, от де на къде и в училище да си четат молитвите.
Чел съм я.Новия, стария, детската, чел съм ги.Не са ме изпитвали за тях, но съм го правил, защото беше в списъкът на летните книги.Тогава не съм осъзнавал, че ме обогатява и сега не съжелявам за стореното.
Попчетата и всичките нагоре от тях искат парички.Не са глупави.Така е било в историята, така остава и до ден днешен.
Потребителски аватар
roum
Почетен член
Почетен член
Контакти:

Мнение от roum »

Аз също съм я чел, чел съм и корана, но немисля че децата ще разберат нещо от нея. Това е дето навремето ни караха да четем прикования прометей , Антигона и мъртви души ... Това са тежки книги и не са за детски мозък. Същото е и с религияата, трябва да я представят по подходящия начин. Не се допуска обаче пряко заинтересовани ( визирам духовните лица) да я представят, защото ще станат спекулации.
Потребителски аватар
MalamiR
Металист
Металист
Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28

Мнение от MalamiR »

Според мен трябва да е избираемо. Не може да те задължават да учиш религия, ако не искаш. Още повече, ако вкарат религията в училищата, отношенията между хората от различните религии ще се изострят и ще стане лошо. После ще гледаме репортажи по бтв как ученици се бият.

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Анкети”