Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Международни отношения – същност, основи, концепции, изява

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283199
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 332742
Местоположение: Somewhere In Time

Международни отношения – същност, основи, концепции, изява

Мнение от Mozo »

1.Международни отношения – същност, основи, концепции, изява. Определение. Концепции – степени и граници на тяхната допълняемост. Структурни основи на международните отношения. Въведение в геополитиката. Идеологически основи и география на външната политика.

1.Същност – международни връзки и ивзаимоотношения, които се установяват между държавите, народите, системи от държави, както и социалните, политическите и икономическите фактори, действащи на международната сцена.
Съществуват две основни форми на взаимодействие:
- Сътрудничество (кооперация)
- Съперничество (конфронтация)
Участниците в МО или поддържат, или не поддържат отношения.
2.Концепции за МО:
А) Концепция за политическия реализъм – води началото си още от древността, не като теория. За неин родоначалник се смята Тукидит с „История на Пелопонеските войни”. Там се обяснява мотивацията за войната, прави се подробен анализ на участниците и резултатите от войната.
- идеи за политически реализъм – Томас Хобс – ср. на 16-ти – ср. на 17-ти век. – „Левиата” – държавата – продукт на човешкия разум; сочи интереса като един от движещите мотиви в МО, споменава и силата, без чието прилагане не могат да бъдат решени проблемите на държавите; „по-силният е прав”.
- Николо Макиавели – ср. на 15-ти – 30-те год. на 16-ти век. „Владетелят” – ролята на управляващия; „Целта оправдава средствата”; отрича божественото предначертаване на човешкото битие; „лъвове – лисици” като качества на управляващия.
- Джон Лок – ср. на 16-ти – нач. на 17-ти век – „Опит върху човешкия разум” и трактат за човешкото управление
- Имануел Кант – 18-ти век, „Към вечния мир”. В наше време теорията за МО се възражда по време и след Втората световна война в САЩ, които до ВСВ изповядват доктрината Монро. След ВСВ в САЩ се разработва концепцията за политическия реализъм.
- Джордж Кенън
- Ханс Моргентау
„МО са джунгла, в коята по-силният побеждава.”
Б) концепция за взаимозависимостта – според нея МО се развиват в условия на взаимозависимост и участващите фактори са взаимозависими един от друг;
В) концепция за неравната зависимост – според нея в МО съществуват полюси на зависимост, които са неравни по своите възможности и проявления, в резултат на което се поражда потисничество или владение на едни над други /пример: колониалната система/. Представители – Роза Люксембург и Владимир Ленин.
3.Основи на МО:
А) политическа основа – най-важната основа, чрез която държавите си взаимодействат. Геополитика – понятие, което включва елементи на географията и политиката. Тя, геополитиката, също стои в основата на МО, занимава се с взаимоотношеничта с географските дадености и политическите цели. Заражда се в кр. на 19-ти – нач. на 20-ти век. Много често се свързва с нацистка Германия, тъй като там геополитиката е включена в глобалната стратегия.
Б) идеологическа основа – идеологиите продължават да играят изключително важна роля за функционирането на МО и по този начин дават отражение върху външната политика на отделните държави. Идеологии, които през последните десетилетия оставят траен отпечатък върху развитието на МО са либерализъм, консерватизъм, марксизъм и социал-демокрацията. Основна идеология, която оказва огромно влияние върху МО, е религията. Друг тип идеология – идеология на неприсъединяване – тя възниква след ВСВ. Според нея държавите считат, че не принадлежат към нито една от идеологиите.
Теория на конвергенцията – притегляне на социалистическите страни към запада, чрез създаването на такива условия, които да покажат привлекателната страна на капитализма пред социалистическите страни (1945 – 1990г.).
Взаимоотношенията на държавите в условия на идеологическа конфронтация означава спазване на договорите и конвенциите и се осъществява на базата на тези договори и конвенции, които са резултат или от нормално и доброволно сътрудничество, или са резултат на принуда, като тази принуда произтича от съотношението на силите.


2.Система и подсистеми на международните отношения. Международната система и нейната еволюция. Регионална подсистема. Подсистеми на междудържавни, недържавни, политически, икономически, военностратегически и културни отношения – доктрини и приложението им.

1.Международната система и нейната революция
Външната политика съществува в рамките на МО и части от нейната система. Система – организирана съвкупност от движещи сили, взаимодействащи в определена среда. Системата изисква организация, а организацията на системата представлява нейната структура. Ролята на движащите сили зависи от структурата, зависи от това каква е конфигурацията, как са подредени елементите в системата. Конфигурацията в МО се регистрира чрез съотношението на силите. За самата конфигурация са характерни следните елементи:
- Силовите центрове – всеки исторически момент има своите силови центрове.
- Йерархията – структурна характеристика на взаимоотноченията в една система. Обикновено говорим за низходяща йерархия. За йерархията е характерна вертикалната субординация /отношение власт – подчинени/.
- Хомогенност на международната система
- Международно регламентирани норми и правила /международното публично право/.
Съвременната международна система се характеризира с:
- Увеличение на участниците в нея
Увеличение на държави
Увеличение на международните организации
- Глобализация на МО
- Значителни увеличаване на обмена и комуникациите
- Увеличаване значението на многостранните връзки и многостранната дипломация. Многостранната дипломация се свързва най-вече с възникването на международните организации. Важна характеристика за днешните отношения е ролята и значението на ядреното оръжие.
2.Подсистеми на междудържавни, недържавни, политически, икономически, военно-стратегически и културни отношения – доктрини и приложения.
В системата на МО се различават отделни подсистеми. В зависимост от обхвата на МО имаме една глобална система и множество регионални подсистеми. В зависимост от предназначението на системата биват политически, икономически, военно-стратегически и т.н.
Регионалните се делят на следните подсистеми:
- Европейска подсистема
- Пам-американска подсистема
- Африканска подсистема
- Азиатска подсистема
МО се квалифицират на междудържавни отношения. В рамките на тези отношения влизат икономически отношения,военно-стратегически /обезпечаването на сигурността на държавата чрез военна сила/. Недържавните отношения не ангажират държавата.
3.Субекти в международните отношения. Определение. Държавата – основен субект в международните отношения. Международни правителствени и неправителствени организации. Мултинационални компании. Други реални и потенциални субекти от недържавен характер.

1.Определение – движещи сили, участници в МО, или факторът, който движи МО. Проблемът на участниците в МО е много отдавна. За него се говори от самото създаване на МО. Субектът в МО е онова звено, чиято дейност надхвърля границите на собствената държава. Особено важно значение за субектите в МО имат някои фактори и тези фактори са: пространство, територия, население, климат, география, история, традиции и т.н. Тези фактори са инертни по своята даденост. Те се задвижват от социални структури и институции. Огромно влияние върху МО оказват и личности. Държавите са тези, които са активната страна в МО. От времето на Макиавели и Хобс тя, държавата, е основният субект в МО.
2.Държавата като основен субект в МО
Цицерон – държавата е сбор от множество хора, свързани чрез единството на правото и чрез общността на ползата.
Томас Хобс – дъжавата е формално единство на множество хора, свързани чрез обществен договор, което единство има своя воля. Тя трябва да се счита за воля на всички.
Държавата е пряко свързана с понятието суверинитет/върховенство и зависимост на държавната власт и нейно най-важно качество, характеризиращо политико-правната й същност/.
Видове суверинитет:
• Държавен суверинитет – върховенство на държавната власт вътре в страната и нейната пълна самостоятелност и независимост от властта на другите държави;
• Народен суверинитет – пълновластието на народа като източник на властта и възможността да участва в управлението на страната.
МО не могат да съществуват без държавите – те са техният основен градивен елемент.
Основни елементи на държавата са:
1. Суверенна власт над територията, затворена в съответни граници
2. Обща територия
3. Общо население
4. Международно признание
Държавата като основен субект на МО остава като такава, независимо от физическия си размер.
Примерна калсификация за разделение на държавите:
- Суперсили – САЩ, СССР
- Велики сили – Франция, Великобритания, САЩ, Китай, Русия
- Големи държави – Китай, Бразилия, Канада
- Средни държави – Швеция, Турция
- Малки държави - страните от Балканския полуостров
- Микродържави – Люксембург, Андора, Монако

Целият материал:
Прикачени файлове
Международни отношения – същност, основи, концепции, изява.rar
(78.81 KиБ) Свален 67 пъти
Прочетено: 2210 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Икономика”