Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Автомобилен транспорт

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с транспорта.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 214237
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 112942
Местоположение: Somewhere In Time

Автомобилен транспорт

Мнениеот Mozo » нед мар 11, 2018 00:00

Автомобилният транспорт е едно от ключовите звена в системата на транспорта. Неговото значение е огрномно в сферата на транспортните услуги , тъй като заема най-голям дял както в превоза на стоки (около 70 % за 2007г) , така и в првевоза на пътници ( годишно 600-660 мл.)
Автомобилният транспорт е икономически изгоден при превозването на кратки разстояния , на малки товари .
Автомобилният транспорт като главно структурно звено има своята пазарна структура.
Пазарната структура отразява тези характеристики на пазара, които влияят върху поведението на фирмите и определят взаимовръзката между кривата на пазарно търсене на продукта и кривата на търсене на отделната фирма. Пазарната структура или организация отразява начина, по който функционира даден отрасъл. Отрасъла от своя страна е структура на пазара, в която определен обем от фирми произвеждат еднаква или еднородна продукция. Важни фактори, които определят дадена пазарна структура са:
1. Броят на фирмите в нея, както и броят на купувачите:
2. Природата на произвеждания продукт
3. Възможността на отделната фирма да влияе върху цената на продукцията
4. свободният вход и изход на фирмите от пазарната структура

Във всяка пазарна структура съществува определено ниво на конкуренция. Конкуренцията от своя страна може да бъде няколко вида – съвършенна конкуренция, несъвършенна конкуренция, олигопол, монопол, монополистична конкуренция.
Пазарната структура на автомобилният транспорт можем да кажем ,че се доближава до съвършената конкуренция . В условията на съвършенна конкуренция съществуват някои особености, специфични за поведението на фирмата:
1. тъй като всяка една от фирмите е е малка по размер и не може да влияе на пазарната цена, тя я приема пасивно, което означава, че за да оптимизира печалбата си, тя трябва да определи какъв обем продукция да произведе, съобразен с наложилата се пазарна цена.
2. Тъй като фирмите не могат да влияят на пазарната цена, а и произвежданата продукция от тях е сравнително малко в сравнение с предлаганата на пазара, се предполага, че това, което е произведено ще бъде продадено и то на наложената пазарна цена, от което следва, че всяка единица реализирана продукция е равна на пазарната цена. 
3. Допълнителният приход, които се получава от всяка допълнително продадена единица продукция е равен на пазарната цена.
4. Допълнително условие за максимизиране на печалбата или минимизиране на разходите е това, че средният приход трябва да е равен или по-голям от средните променливи разходи

. При структурата на автомобилният транспорт няма икономически бариери за навлизане в отрасъла. На лице са доста фирми ,които предлагат транспортни услуги и които е конкурират по-между си стараейки се да спечелят клиенти най-вече с по-ниски цени, качество на работата , времетраене на превоза.
За българският автомобилен транспорт наличието на много превозвачи и спедитори в сектора пренасища пазара и прави така ,че клиентите които са относително постояни и едни и същи да диктуват пазарните цени , често срещано явление е свалянетон на цените между превозвачите с цел вземането на курсове и оцеляване на пазара .

• Предимства на автомобилният транспорт


Заемайки най-фолям дял в превоза на пътници и товари автомобилният транспорт се характеризира с много предимства. Той притежава много голяма маневреност. Тази маневреност се изразява в това ,че се намаляват разходите за товаро разтоварни операции0 стоката се транспортира от склад на изпращача до скалд на получателя. Може да бъде директно взета от изпращача без да е нужно да се препраща и прекачва. Това удобство способста и за намаляването възможността за повреждането на товарите. Извършването на много товаrо разтоварни операции и постоянния контакт със стокатанеминуемо увеличава риска от повреждане на стоката. Автомоб илният транспорт е сравнително бърз при използването му в кратки разстояния , което също намалява рисковедте и разходите.
Друго важно предимство на автомобилният транспорт е възможността за по-бързата капиталообръщаемост, и бързото възвръщане на направените разходи.
Важна положителна черта и е и бързото приспособяване и отреагиране при превоз на пътници и товари. Климатичните условия, каккто и специфичната характеристика на всеки георгафски район могат да бъдат сериозна пречка при превоза , но лесната приспособомост на автомобилният ътранспорт му дава сериозно предимство пред въздушния и морския ,които не са трака гъвкави .а са по-подвалстни на тези условия.
Автомобилният транспорт се развива с много бързи темпове, тъй като има редица предимства в сравнение с останалите видове транспорт.Отличава се с голяма маневреност-осъществява превози на товари.Той е много икономичен на къси разстояния.Липсата на междинни натоварвания е причина за бързина на доставкитена стоки при запазване на техните качества и ниска себестойност. Автомобилните пътища за разлика от жп линии могат да имат остри криви и да бъдат с голям наклон. Могат да обслужват населението, обитаващо планини, пустини, блатисти, горски и заснежени територии.При него са по-ниски разходите за пътно строителство.Този вид транспорт предоставя необходимия комфорт на пътниците. Отличава се с висока степен на автономност и независимост от останалите видове транспорт. Той осигурява голяма честота на превозите.

Автомобилният транспорт и притежава и своите недостатъци.
Той има малка превозна сбособност поради по-малката товаро носимост . Стандартният тонаж ,който може да се превозва с автомобилен транспорт е до 22 тона , максимланият възможен е 24 тона. За съпоствака в ж.п транспорта спокойно могат да се превозват и 40 тона .Всичко това обуславя една ниска производителност на труда .
Друг характерен недостатък а големите разходи за гориво за производството на единица продукция. Тези разходи се оформят от по-голямото цсъпротивление на движение . те са в пъти повече от тези на ж.п транспорта . Изразходва се дефицитно гориво.
Особено важен недостатък на автомобилният транспорт е екологичното замърсяване и последиците ,които произтичат от това високият шум от превозните средтва както и по-високите амортизационни отисления
Този вид транспорт най-силно замърсява околната среда, предидимно с оловни аерозоли, въглеводороди, азотни и сернисти газове. Предизвиква голямо шумово замърсяване.Произвеждат се все по-съвършени, бързоходни и комфортни автомобили. При тях замърсяването на атмосферния въздух е сведено до минимум. Обикновено едно поколение автомобили се сменя на всеки 7-8 години, а при леките автомобили-на 4-5 години. В икономически развитите страни пределната възраст на един автомобил е 10-15г., а при останалите- 15-20 години

На транспортния пазар за 2005 г. делът на пътния транспорт е както следва: 51 % от
превозените стоки в тонове и 12,9% от капацитета на транспортиране в тон километри.

Целият материал:

Трябва да сте логнат и да имате нужните права, за да виждате прикачените към това мнение файлове.
Влезте от тук
ИзображениеИзображение


Върни се в “Транспорт”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост