Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Товарни превози с автомобилен транспорт

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с транспорта.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 214237
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 112942
Местоположение: Somewhere In Time

Товарни превози с автомобилен транспорт

Мнениеот Mozo » съб мар 10, 2018 23:58

Курсова работа

по
Международен транспорт


Тема:
Товарни превози с автомобилен транспорт

Международният товарен автомобилен транспорт представлява целесъобразно организирана, сложна и динамична система от технически средства, съоръжения и специално подготвени кадри. Той се разпростира в териториите на две или повече страни. Като превозите започват в отправния / началния пункт в една страна и завършват в получаващия/крайния пункт в друга страна.
Значението на автомобилния транспорт през годините след Втората Световна Война бързо нараства. Той се развива с много бързи темпове, тъй като има редица предимства в сравнение с останалите видове транспорт. Заема първо място в структурата на превозването на товари и пътници. На него се падат едва 7% от общия товарооборот на транспорта поради малкото средно превозно разстояние. В автомобилния транспорт са заети около 10-12% от икономически активното население на планетата.
За разлика от селското стопанство, където суровините и материалите се обработват и получаваме продукция с нова форма и свойства, при превозването на пътници и товари се извършва пространствена промяна, с която се създават условия за реализация на полезността и предназначението на стоките и задоволяването на определени потребности от пътувания. Тази пространствена промяна по същество е материална, тя може да се разглежда като продължение на производствения процес в сферата на обръщението. За разлика от другите отрасли в транспорта не се влагат суровини. Обект на транспортиране е продукцията на другите отрасли на икономиката или пътниците. Поради липсата на суровини и готова продукция във веществена форма са налице съществени различия със структурата на авансирания в транспорта капитал в сравнение с тази в другите отрасли. Значително относителен дял в общата стойност на капитала има основния капитал за сметка на оборотния.
Основно предназначение на транспорта е да осъществява икономическите връзки между отделните отрасли, както в регионален и национален, така и в световен мащаб. При това транспорта влиза в тесни връзки и взаимоотношения и с другите отрасли. Тези връзки са сложни, многостранни. Развитието на транспортът, обемът на неговата работа и направленията на превозите се определят преди всичко от развитието на другите отрасли, както зависи и от териториалното разположение на тези отрасли едни спрямо други.
Развитието на транспортната мрежа оказва влияние върху нарастването на промишлената и селскостопанската продукция, както и върху териториалното изменение на производството. Превозите се окачествяват като транспортни услуги, което не значи че транспортната дейност няма производствен характер. Измененията в местоположението на продукта са също така необходими за задоволяването на обществените потребности, както физическите и химическите изменения в промишлеността и селското стопанство. По такъв начин, за да се осигури завършеност на производственият процес транспортните операции са също така необходими, както и специфичните операции на всяко друго производство.

Транспортния процес има производствен характер, поради:
- използва се скъпа техника
- консумират се големи количества горива, ел.енергия и др.
- в него не се влагат суровини, обект на транспортиране е продукцията на др. отрасли на икономиката и пътници
- различия в структурата на капитала в сравнение с тези в др. отрасли. За транспорта е характерно високият относителен дял от общия капитал
- разлика в структурата на активите на транспортни фирми, значителен дял имат ДМА
- специфични са взаимоотношенията между транспорта и другите отрасли на икономиката, транспорта е свързан с всички отрасли на икономиката и е продължение на всеки производствен процес.
-връзките между транспорта и другите отрасли са многостранни.
- развитието на транспорта и обема на работата му и направленията на преносите зависят както от развитието на др. отрасли, така и от териториалното разположение едни спрямо други
- развитието на транспортната мрежа влияе за нарастване на продукцията в други отрасли и за изменение на географското разположение на производството

Транспорта има значима роля в общественото развитие и важно стопанско значение:
1. Транспортът е необходимо условие за нормално и ефективно функциониране на всеки отрасъл на икономиката като цяло.
2. Транспортът е важен фактор за усъвършенстване на териториалното разположение на производството и в частност на отделни предприятия.
3. Транспортът е съставна част на всеки производствен процес. Той се явява негово продължение.
4. Транспортът осигурява връзка между отделни райони, страни, континенти На тази основа се създават както националният пазар и световното стопанство като цяло.
5. Транспортът е фактор за прилагането на такива ефективни организационни форми на производство, като организацията, специализацията.
6. Транспортът е крупен потребител на продукцията на редица други отрасли, например заводи за автомобилни гуми, по този начин той стимулира развитието им.
7.Транспортът има важна роля за отбраната и националната сигурност. В политическо отношение ролята му се изразява в това, че чрез него се създават условия за осъществяването на управлението.
8. Чрез транспорта се осъществява културен обмен, изследователски отношения, но от екологична гледна точка той е замърсител.

Транспортът е процес на пространствено преместване на стоки и хора във времето. Той е основен компонент при дистрибуцията на материални продукти, за да бъде изпълнено изискването за доставка „точно на време” Транспортът е услуга с производствен характер. Продукта на производството няма съществена форма, за това и се нарича транспортна услуга и се приема като пространствено преместване на товари и пътници от едно място а друго. То се осъществява чрез определен технологичен процес. Транспортът е важен елемент от всяка логистична стратегия, особено чрез действителното спазване на срока на доставка и бързото осъществяване на търговската сделка.

Целият материал:

Трябва да сте логнат и да имате нужните права, за да виждате прикачените към това мнение файлове.
Влезте от тук
ИзображениеИзображение


Върни се в “Транспорт”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост