Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Структура и съдържание на мотивацията за учене

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с психологията.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 214237
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 112942
Местоположение: Somewhere In Time

Структура и съдържание на мотивацията за учене

Мнениеот Mozo » пон мар 05, 2018 13:32

Курсова работа
по
Педагогическа психология
на тема:

Структура и съдържание на мотивацията за учене

Въпросът защо хората постъпват по определен начин – толкова важен въпрос в психологията на мотивацията. Тя се интересува от силите, които подбуждат и насочват поведението. Проблемите свързани с мотивацията са важни във всички области на живота. Зад действията, който изглеждат напълно разумни могат да се крият ирационални страсти. Томас Едисон е пример за блестящ откривател, подчинил своя голям изобретателски ум на страстите си. Към края на живота си той има 1093 патента, сред които са фонографът и електрическата крушка.
В психиката на човека няма нищо по-важно и по-съществено от мотивите на неговите действия, бездействия и постъпки. Мотивацията има първостепенно значение както за характерологията с оглед точно определяне характера на човека, така и за социалната практика, насочена към правилно организиране и ръководене на процесите на труд, обществен живот, обучение и възпитание.
Мотивация – идва от латинския глагол мovere – движа. Мотивите се определят най-общо като вътрешни подбуди за действие или поведение. Те възникват върху основата на потребности и преживявания, възприятия и представи, понятия и убеждения. Мотивът е необходима съставна част на всеки волеви акт. Той е основание за действие, решение, усилия и централен факт на съзнанието, в който се изразява насочеността на личността, отношението й към света. Мотивацията като конструкт в психологията се ползва, за да се обясни какво подбужда определено поведение, каква посока ще следва това поведение, интензивността на това поведение ( какво количество усилия ще се вложат в него) и последиците, резултатите от него.
Мотивацията като социално-психически механизъм на човешкото поведение възниква благодарение на обществената организация на човешките дейности. При това обществено-историческия процес, който се осъществява чрез последователна смяна на типове социални системи или обществено-икономически формации, обуславя историческите изменения в мотивацията на поведението на личността.
Централно място в педагогическата дейност заема грижата на учителя да се поражда и поддържа желание у учениците за учене. Главна задача в училище е духовното производство не на учени, а на учащи се хора. Ученето е вечна категория в социално-исторически, и в онтогенетичен план. Благодарение на тази с най-висок личностен ефект дейност е възможна днешната цивилизация – човек може да достигне огромни висоти на знанието, да усъвършенства своите способности, характера и поведението си. Това е израз на общоприетото мнение при анализа на мотивацията за учене, който влючва разглеждането на личностни детерминанти и ситуативни измерения.
Правилното организиране и ръководене на учебния процес благоприятства за развитието на познавателни интереси, изграждането на положителни мотиви за учебната дейност, които веднъж формирани, сами стават действени вътрешни фактори за подобряване на нейното качество и повишаване ефективността й.
При изследване на мотивационния процес могат да се обособят три главни функции: функция на обосноваване на поведение ( защото протича определено поведение ); функция на активация ( това е енергетичен аспект на мотивацията и обхваща ретикуларната формация в централната нервна система ) и функция на целевото насочване на поведението.

I МОТИВИ
Структурата на мотивационния процес включва различни мотиви. Мотивите за учене са вътрешни подбуди, главно осъзнати, по силата на които учащият усвоява знания, формира умения, навици, изпълнява свои училищни задължения и извършва различни учебни извънкласни дейности. Характерно за мотивите за учебната дейност са насоченост на знанието като непосредствен подбудител за активност; удовлетвореност от участието в познавателните дейности самодейност и неудовлетвореност от постигнатото; положително емоционално отношение към училището и свързаните с него обекти; стремеж да се прониква в същността на изучаваните предмети и явления, да се разкриват техните сложни връзки, логически зависимости и закономерности; преодоляване напрежението и трудностите при решаване на учебно-познавателни трудово-творчески задачи; желание за усъвършенстване на собствените интелектуални възможности, стремеж към самообразование и самовъзпитание. Според Брофи (1987) мотивацията за учене се придобива от ‘цялостния опит и бива стимулирана най-директно чрез моделиране, комуникиране на очакванията и директни инструкции и социализирането от значимите други (особено родителите и учителите). Тук се подчертава значението на ролевите модели, на ясните цели и очаквания и учителят като ‘социализиращ агент на промяната’. (Brophy)

A) ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА МОТИВАЦИЯ
Всеки ученик се ръководи в дейността и поведението си не от единствен мотив, а от цяла система мотиви. Учебната дейност има полимотивационен характер и се отличава с йерархичност на мотивационната си структура, съставена от основни ядрени, господстващи-главни периферии, подчинени-второстепенни мотиви. Според равнището на осъзнатост мотивите в широк смисъл на думата биват осъзнавани, съзнателно маскирани и неосъзнавани. А в зависимост от трайност на усвоените знания, умения, навици и качество на подготовката на учениците за живота, т.е. дейността, мотивите за учене сa положителни или правилни ( потребност от труд, познание, творчество, самовъзпитание, учебно-познавателни и професионални интереси, подражание, мотиви на престижа, комуникативни мотиви) и отрицателни или неправилни.

Целият материал:

Трябва да сте логнат и да имате нужните права, за да виждате прикачените към това мнение файлове.
Влезте от тук
ИзображениеИзображение


Върни се в “Психология”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта