Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Ръководителят като лидер - есе

Реферати, есета, доклади и всякакви документи, за които няма собствен раздел.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 212335
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 108526
Местоположение: Somewhere In Time

Ръководителят като лидер - есе

Мнениеот Mozo » вт фев 06, 2018 13:36

Ръководителят
като
лидер

/ Есе /

Повечето хора смятат,че зад името на един ръководител се крият единствено успешно постигнатите резултати.Но да си лидер не е никак лесно.Това е нещо много повече от изкуство – това е един безкраен и постоянно процъфтяващ растеж.
Зад името на лидера се крие авторитет,но това не означава,че той е лишен от чувства и качества като нравственост,загриженост и отчитане на мнението на своите подчинени.Ефективният мениджър трябва да вдъхновява участниците в своята организация чрез личен пример и да отделя време и усилия да ги разбира и изслушва. Разбира се, има ситуации, в които е необходим по-категоричният стил на ръководство, като в случаите, в които екипът е изправен пред критична ситуация, в която трябва бързо да се вземе решение. Но истинското лидерство предполага достигане на зрелостта за осъзнаване на всички измерения на тази роля. Да си лидер не означава да си началник,защото лидерството кара хората да искат да достигат до най-високи постижения, докато началниците казват на хората да завършат задачата си.
Без съмнение, да бъдеш лидер изисква много повече усилия и време от това да бъдеш само мениджър. Усилия, в които всеки сам намира смисъла за себе.Всеки човек, както и всеки работник, има нужда да обсъди постигнатото от себе си и да получи подкрепа и ‘попътен вятър’ от ръководителя си за развитието в набелязаната посока.
Лидерът е този, който в голяма степен задава модела на ценности и поведение в един екип. Дали остава спокоен в кризисна ситуация,дали създава атмосфера,излъчваща сигурност и стабилност,по какъв начин признава постигнатото от подчинените си и как оценява техните усилия и как съумява да комуникира с тях – дали ги предразполага към споделяне или критикува безразборно и несправедливо,когато някой сбърка.Защото ръководител,който постоянно дава негативни оценки на изразеното мнение и никога не насърчава поне малка част от добре свършената работа,няма да успее да събуди доверието в служителите си.А то е от съществено значение в отношенията между участниците в една организация.Ако в основата на техните връзки стои доверието,то те са непобедими,което означава,че целта вече може да се счита за достигната,а имено това е коренът на една организация – успешното осъществяване на заплануваното и удовлетворението от лика на желания резултат.
Да си лидер също означава да управляваш други хора,но за да изпълняваш това пълноценно трябва самият ти да притежаваш три основни качества – нравственост,непоколебимост и личностна зрялост.Разбира се, има и много други добродетели,като социален опит,дар слово,решителност и т.н.,които е добре да ‘опитоми’ всеки управленец,за да върши качествено работата си.Всички тези ‘помощници’ в дейността на ръководителя му помагат да създаде от подчинените си едни шлифовани професионалисти,по-инициативни,предприемчиви и най-вече ефективни като личности.
Всъщност способността на лидера да наблюдава и анализира своите подходи и действия е ключова за неговото постоянно усъвършенстване и адекватност. Защото лидерите не се раждат – те се създават и развиват непрекъснато.И докато ръководителят ти се развива,и ти имаш стимул за същото.Неговият пример те кара да дадеш всичко от себе си в името на зададената инициатива и така се стига до успешния резултат и облагодетелстване на целия екип.

Целият материал:

Трябва да сте логнат и да имате нужните права, за да виждате прикачените към това мнение файлове.
Влезте от тук
ИзображениеИзображение


Върни се в “Други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта