Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Проектиране на параболична огледална антена

Безплатни реферати, доклади, есета, анализи и всякакви теми свързани с техническите науки.
Архитектура, биотехнология, компютърни науки, корабостроене, космонавтика, материалознание, механика, машиностроене, химично инженерство, електротехника, ядрена енергетика, технически университет, инженерна дейност, строително инженерство, електроинженерство.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283202
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 332742
Местоположение: Somewhere In Time

Проектиране на параболична огледална антена

Мнение от Mozo »

СОФИЯ

Факултет :

Специалност :

КУРСОВ ПРОЕКТ


По

Тема : Проектиране на параболична огледална антена


1. Предназначение и кратка теория на антената.

Огледалните антени са едни от най-често използваните антени. Те имат проста конструкция и и лесно реализират диаграмата на излъчване с малка широчина на главния лист и ниско ниво на страничните излъчвания. Намират приложение в дециметровия, сантиметровия и милиметровия радиовълнов обхват. Принципът на действие е подобен на оптичните рефлектори, т.е. те преобразуват сферичната вълна, излъчена от излъчвателя, в плоска. Най-честите конфигурации използват ротационен параболоид и параболичен цилиндър. Отразяването на електромагнитната вълна от огледалото става по законите на геометричната оптика. Следователно в отвора на параболичната антена се формира плоска вълна и фазата на полето е постоянна.
Най-важните геометрични размери на антената (фиг.1) са свързани посредством уравнението:

където:
- радиус на отвора на огледалото;
- фокусно разстояние;
- ъглов размер на отвора.

фиг.1
Когато 2ψо < π, огледалото се нарича плитко, а когато 2ψо > π огледалото е дълбоко. Диаграмата на насочено действие на параболичната огледална антена може да бъде определена по два метода. Първия метод, известен под названието метод на токовото разпределение, най-напред определя индуктираните токове по повърхността на огледалото възбудени от електромагнитното поле на облъчвателя. Методът е точен само когато огледалото представлява безкрайно проводима плоска повърхност. При голям радиус на кривината на повърхността внесената грешка е малка. При втория метод, наречен метод на апертурното поле, по законите на геометричната оптика (равенство на ъглите на падане и отразяване) се определя полето в отвора на огледалото, а след това по метода на вълновата оптика, т.е. посредством решаване на дифракционната задача при отвор в плосък екран, се определя излъченото поле. Този метод също е приблизителен, тъй като законите на геометричната оптика важат при отразяване от безкрайно проводима плоска повърхнос, което може да се приеме също само при голям радиус на кривината на огледалото.
И двата метода дават приблизително еднакви резултати в областта на главния лист и първите странични излъчвания и при определяне на КНД. Както беше посочено фазата на полето в отвора на антената е постоянна. Амплитудното разпределение зависи от формата на огледалото и ДНД на облъчвателя. При определяне на амплитудното разпределение се приема, че огледалото се намира в далечната зона на облъчвателя. Тогава амплитудата на интензитета електрическото поле в коя да е точка от повърхността на огледалото Ео се определя от зависимостта:

където:
- разстояние от фокуса до точка от огледалото;
- нормирана ДНД на облъчвателя;
- амплитуда на електрическото поле при върха на огледалото

Тъй като след като се отрази, вълната става плоска, определеното исменение на Ео се запазва и в отвора на огледалото.
Част от енергията на облъчвателя не попада на огледалото, което увличава страничните излъчвания на антената. Коефициентът на насочено действие се определя от следния израз:

където:

- коефициент на използване на площта на отвора;
- отношението между излъчена мощност от огледалото и излъчена мощност от облъчвателя.

Коефициентът на усилване на параболичната антена е :

където:

Po – подадена мощност на входа на облъчвателя;
- отчита топлинните загуби в облъчвателя и огледалото.

На практика като облъчватели се използват всякакъв тип слабо насочени антени – вибратори, процепни, рупорни, спрални, логопериодични и др. Отразената от огледалото електромагнитна вълна увеличава коефициента на отразяване във фидера на облъчвателя, което е известно под названието “ефект на сянката”. Практически този коефициент може да се определи от зависимостта:

където: - КНД на облъчвателя.

При изпълнение на една реална огледална антена може да се допуснат някои неточност, които изменят фазовото разпределение на отвора. Максимално допустимата фазова грешка е π/2 rad.

Целият материал:
Прикачени файлове
Проектиране на параболична огледална антена.rar
(84.83 KиБ) Свален 14 пъти
Прочетено: 347 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

Върни се в “Технически науки”