Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Казус по Моделиране и анализ на решенията

Безплатни анализи, реферати, есета, доклади и всякакви теми, за които няма собствен раздел.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283708
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 334017
Местоположение: Somewhere In Time

Казус по Моделиране и анализ на решенията

Мнение от Mozo »

МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩE
БОТЕВГРАД

Специалност “Бизнес администрация”
Дисциплина “Моделиране и анализ на решения ”


КУРСОВА РАБОТА

Съдържание
1.Определяне характера на средата
2.Избор на метод за моделиране
3.Период на време
4.Формулиране на модела
5.На база данните от разработения и изчислен модел вземете решение
Условие:
Фирма регистрира съществено увеличение на размера на продажбите. Ако тази тенденция продължи, съществуващият производствен капацитет на фирмата няма да бъде достатъчен да покрие търсенето. Фирмата разработва три взаимоизключващи се варианта за действие при създалата се ситуация. Първият вариант е да се увеличи цената на продукцията до ниво, при което търсенето и производственият капацитет ще се изравнят. Вторият вариант предвижда сключване на договор с подизпълнител, който да покрие търсенето над производствения капацитет на фирмата. Това ще доведе до намаляване на печалбата от единица продукция, произведена от подизпълнителя. Третият вариант е да се увеличи съществуващият производствен капацитет. Необходимите инвестиционни разходи за увеличаване на производствения капацитет са $ 50 000. Ако се реализира третият вариант, се очаква производствените разходи за продукцията над съществуващия производствен капацитет да се увеличат поради необходимостта от допълнителна работна сила.
Обемът на продажбите в настоящия момент е равен на факултетния Ви номер + 100 000 бр./г. (ако факултетният Ви номер е 20 000 то продажбите ще са 100 000 + 20 000 = 120 000). Съществуващият производствен капацитет е на 90% запълнен от настоящия обем на продажби. Печалбата от единица продукция в момента е $ 12/бр. Вероятностното разпределение на търсенето за следващата година е както следва:
Прогнозирано е, че търсенето ще се намали до размера на текущия производствен капацитет, ако цената за единица се увеличи с $ 0.25 при търсене за следващата година с 15 % над текущия производствен капацитет. При търсене за следващата година с 30 % над текущия производствен капацитет и ако цената за единица се увеличи с $ 0.45, то търсенето ще се намали до размера на текущия производствен капацитет. Ако се сключи договор с подизпълнител, допълнителните разходи ще бъдат $ 3.25 на брой продукт произведен от подизпълнителя. Ако производственият капацитет се увеличи чрез допълнителни инвестиции, производствените разходи за всяка единица продукция над съществуващия капацитет ще се увеличат с $ 1.75 поради допълнителните разходи за труд. Ако се реши да се сключи договор с подизпълнител или да се увеличи производствения капацитет, то решението трябва де са вземе в момента, преди да е известно фактическото търсене на продукта през следващата година. Ако се вземе решение за сключване на договор с подизпълнител, не е необходимо да се конкретизира обемът продукция, която ще се произведе от подизпълнителя. Това решение може да бъде отсрочено до момента, когато е известно фактическото търсене, но подизпълнителят ще трябва да поеме ангажимент и да планира да задели част от производствения си капацитет, за което трябва да му се заплати за най-малко 5 000 броя, независимо от това дали ще произвежда или не.
1.Определяне характера на средата
Според условието на казуса, става въпрос за рискова среда, защото е знам коло е собствения капитал: Риск има тогава, когато възможните състояния на природата, както и вероятностите за тяхното настъпване са известни. Това е метод на формализация и визуализация на различни области на решение и тяхната взаимна връзка. Oбластта на решение се състои от две или повече взаимно изключващи се възможности и връзка между тези опции в рамките на всяка област на решение. Това означава, че след избор на една от възможностите от дадена област на решение трябва да се избере възможност от другата област, която оптимално да удовлетворява условието за нормална работа на системата.
100 000 + 17356 = 117 356 бр.

Също така и годишната доход при инвестиция във всеки от посочените инструменти: Тогава съществуващият производствен капацитет се изчислява (117 356 . 100) : 90 = 130 395 бр.

Целият материал:
Прикачени файлове
Казус по Моделиране и анализ на решенията.rar
(13.4 KиБ) Свален 52 пъти
Прочетено: 610 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Други”