Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Търговско право - лекции

Безплатни есета, анализи, реферати, доклади и всякакви теми свързани с правото.
Публично право, частно право, материално и процесуално право, вътрешно право, международно право, субективно и обективно право, правна наука, правна система, континентално право, общо право, религиозно-традиционно право, философия на праото, социология на правото, правни институции.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283806
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 334300
Местоположение: Somewhere In Time

Търговско право - лекции

Мнение от Mozo »

ДАНЪЧЕН ПРОЦЕСУАЛНО ПРАВО

Лекции от : 24.02; 10.03; 17.03; 24.03; 31.03; 14.04; 21.04; 28.04; 5.05; 12.05; 13.05; 19.05; 03.06;
Остава изпит на : 09.06.2007 г.


УЧЕБНИЦИ:

1. Петканов – Данъчен процес, 1996 г., монографии
2. Караниколова ;
3. Ганета Минкова – Данъчно право; Процесуално данъчно право
4. Хубчев – Данъчен ревизионен акт; Данъчно изпълнително право (2000 г.)
5. Иван Стоянов – Данъчен процес
6. Румен Владимиров -Защита на данъчно-финансовата система от правонарушения (2004 г.)
7. Иван Стоянов – Данъчно право обща чест. Данъчен процес (2007 г.)


НОРМАТИВНА БАЗА:

ДОПК (посл. изменения ДВ 105/2006) ; АПК, ГПК ; Закон за НАП ; ЗАНН ; Закон за регистъра БУЛСТАТ ; Закон за търговския регистър ;ЗДДФЛ ; ЗКПО ; ЗАДС и ППЗАДС ; ЗДДС и ППЗДДС ; Закон за събиране на държавни вземания ; Наредба № 18 за регистриране и отчитане на продажби от търговски обекти чрез фискални устройства от 13.12.2006 г. (ДВ 7/2007) ; ЗМ и ППЗМ ; ЗМДТ и изменение на КРБ относно фискалната децентрализация

1.СЪЩНОСТ НА ДАНЪЧНИЯ ПРОЦЕС.НОРМАТИВНА ОСНОВА. ПОНЯТИЕ, ПРЕДМЕТ И МЕТОД НА РЕГУЛИРАНЕ.

Данъчната дейност се осъществява на основата на определен процесуални правила, съвкупността от които образува данъчния процес. Данъчният процес обхваща както процесуални правила, въз основа на които се осъществява дейността на органите по приходите и публичните изпълнители, така и административно правораздаване по повод възникналите вече административни спорове. Данъчният процес се развива и във фазата на съдебното обжалване на ревизионни актове, с които се определят данъчни задължения.
Данъчният процес се развива там, където се прилагат норми на материалното данъчно право и където се осъществява дейността по доброволно и принудително събиране на данъчни задължения.
Данъчният процес в широк смисъл включва няколко вида административни производства:
производство по регистрация;
административно обслужване и деклариране на данъци;
производство по установяване на данъци (данъчни ревизии и проверки);
производство по обжалване на административни и данъчни актове;
производство по обезпечаване на данъчни вземания;
производство по погасяване на данъчни вземания;
производство по установяване на данъчни нарушения и налагане на санкции.
При всички производства е налице правоотношение с процесуален характер. Извън данъчния процес остават организационните и вътрешно-служебни отношения в рамките на приходната администрация, както и осъществяването от нея дейност. При тях не възникват данъчно процесуални правоотношения и не се издават административни актове.
Източници на данъчно-процесуалното право
Източници на данъчното процесуално право са властнически актове на компетентни органи на държавата, НС, МС, министерствата и др., в които се съдържат задължителни правила за поведение, т.е. правни норми в сферата на данъците.
Съгласно ЗНА източниците на правото са степенувани по юридическа сила в зависимост от мястото, което заема в държавната йерархия органа, който ги е издал (Конституция – Закони, приети от НС – ПМС ...). Независимо от различната юридическа сила, всички нормативни актове, след като са съобразени със закона, имат еднаква задължителна сила.
Видовете производства, уредени в данъчното законодателство, се регулират от почти всякакви по степен нормативни актове.
Към данъчните производства имат отношение чл. 45, 114 и 115 от КРБ 1991 г.
Чл. 45 Гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи.
Чл. 114 Въз основа и в изпълнение на законите МС приема постановления, разпореждания и решения. С постановления МД приема и правилници и наредби.
Чл. 115 Министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди.
Основен нормативен акт е Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Целта на законодателя с приемане на ДОПК е създаването на единен интегриран модерен процес, който да бъде прилаган както от лицата – клиенти на приходната администрация, така и от нейните органи. ДОПК съдържа разпоредби, с които се уреждат производствата по установяване на задължение за данъци, по обезпечаване и събиране на данъчни задължения, производства по отсрочване и разсрочване на данъчни задължения и други производства от компетенцията на органите на приходите и публичните изпълнители.
Характерно за ДОПК е, че координира производствата по установяване, обезпечаване и събиране на данъчни вземания. Приложение имат и АПК и ГПК посредством разпоредбата на § 2 от ДР на ДОПК.
§ 2 ДОПК За неуредените с този кодекс случаи се прилагат разпоредбите на АПК и ГПК.
Статутът, устройството и дейността на НАП, както и правомощията на нейните органи са уредени в Закона за НАП.
Статутът на Агенцията за държавни вземания и функциите и правомощията на нейните органи са уредени в Закона за събиране на държавни вземания.
Установяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършва от служители на общинската администрация, като в своята дейност те прилагат разпоредбите на ДОПК. Към общините действат дирекции по приходите. Общинските органи имат правомощия на органи по приходите при осъществяване на тези дейности.
След влизането в сила на Закона за акцизите и държавните складове на 1.6.2006 г. администрирането на задълженията за акциз е в правомощията на местните органи.
Установяването на данъчни нарушения и санкции е уредено в ЗАНН, но съществуват административно-наказателни разпоредби във всеки материален данъчен закон.
Източници на данъчно-процесуалното право са и актове от системата на данъчното законодателство, както и актове, привлечени за нуждите на данъчния процес от други правни отрасли, напр. административното право, гражданския процес и т.н.
Отделни правила и норми, посветени на данъчния процес, се съдържат и в материалните данъчни закони. Естеството на осъществяваната данъчна дейност налага материалните данъчни закони да включват и отделни процесуални производства, напр. специална данъчна регистрация за целите на ДДС; ЗКПО, ЗДДФЛ съдържат специални производства относно подаване на данъчни декларации и т.н.
Процесуални данъчни правни норми се съдържат и в подзаконови нормативни актове, които са приети с оглед прилагането на материални данъчни закони, напр. ППЗМ, ППЗДДС и т.н.
Източници на европейско право
Източниците на европейско (общностно) право са четири вида:
1. първично европейско право
Това са учредителните договори и по-специално т.нар. Римски договори – Договорът за създаване на Европейска общност за въглища и стомана и Договорът за създаване на Европейска икономическа общност.

Целият материал:
Прикачени файлове
Търговско право - лекции.rar
(128.71 KиБ) Свален 9 пъти
Прочетено: 491 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Право”