Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Мотивация

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с психологията.
Съвременна психология, биологична психология, възрастова психология, генетическа психология, диференциална психология, сравнителна психология, когнитивна психология, психология на личността, психопатология, социална психология, военна психология, икономическа психология, инженерна психология, трудова психология, консултативна психология.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 20590
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 112137
пол: Мъж

Мотивация

Мнение от Montoya »

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

Факултет „Управление“

Реферат

по
Управленска психология и организационно поведение

на тема : „Мотивация – същност, видове и теории“

Изготвил: Проверил:
Варна, 2012 г.

Същност и съдържание на мотивацията
Психолозите разбират мотивацията като влияние на вътрешни и външни сили върху личността, в резултат на които човек реализира определено поведение. Изследванията в областта на мотивацията се занимават с въпроси като: защо хората избират определен начин пред друг и продължават да действат по избрания начин за дълги периоди, дори и когато се сблъскват с трудности и препятствия.
Мотивът е нещо, което инициира движение; мотивацията е това, което кара хората да действат или да се държат по определен начин. Да мотивираш хората означава да ги насочиш в определена посока и да предприемеш необходимите стъпки, за да стигнат те до там. Да бъдеш мотивиран означава да искаш да отидеш някъде по собствено желание или да бъдеш окуражен с всички налични средства, да тръгнеш целенасочено и да постигнеш успех при пристигането си.
М.Армстронг, „Управление на човешките ресурси“,
Делфинпрес,1993г., стр . 76
Мотивацията е само един от факторите, влияещи върху резултатът от работата. Всички ние твърде често допускаме, че мотивацията и реализацията на работата са едно и също нещо. Това погрешно допускане води до лоши управленски решения.Следната формула за резултата от работата ни помага да представим мотивацията по подходящ начин:

= * * * *


По този начин можем да видим, че мотивацията е необходимо, но не е достатъчно условие за добро изпълнение на работните задачи.
R.Kreitner, A.Kinicki, “Organizational Behavior”,
BPI, IRWIN, 1989, p.149 - 150
Според Адлер, мотивацията е движение към бъдещето, т.е. не сме механично управлявани от миналото си.
Според Йосиф Илиев мотивацията е процес, основанията за който са в съществуването на незадоволени потребности на човека.

Мотивацията в ежедневната реч се използва в три различни смисъла:
Мотивацията това са целите и причините, поради които хората правят своя избор на поведение, определят действията си. Обикновено това, заради което правим нещо, се свежда до задача или дейност, постижение в техния личен живот, влияние, пари, приятелство, постигане на власт.
 Мотивацията, това е мисловен процес, на основата на които хората формират поведение, за да постигнат своите цели. Например хората изпитват желание да имат приятелство с някого, разказват своите очаквания относно това, надяват се на нещо, решават как да постъпят. Те избират своя приятел чрез осмисляне на личните си потребности, мотиви, интереси, ценности, емоции.
 Мотивацията това е социален процес, посредством който някой променя поведението на друг. Приятелството би могло да бъде внушено съвсем целенасочено от друг.

Целият материал тук
Мотивация.rar
(49.14 KиБ) Свален 33 пъти
Прочетено: 473 пъти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

Върни се в “Психология”