Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Българска лексикография

Безплатни есета, доклади, анализи, реферати и всякакви теми свързани с българския език.
Конспекти, тестове, фонетика, езикознание, лексикология, морфология, граматика, правопис, пунктуация, глаголни времена, анализи, глаголни времена, морфема.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283199
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 332742
Местоположение: Somewhere In Time

Българска лексикография

Мнение от Mozo »

Шуменски Университет
„Епископ Константин Преславски”

КУРСОВА
РАБОТА

по
ФОНЕТИКА И ЛЕКСИКОЛОГИЯ

на тема
БЪЛГАРСКА ЛЕКСИКОГРАФИЯ

Изготвил: Задал:
Надежда Младенова доц. др.
Станчева, фак. No. 571 М. Стефанова
сп. Логопедия II-ри курс

гр. Шумен 2006

Лексикографията е наука, която се занимава с теорията и практиката за съставяне на различни типове речници, със систематизацията и описанието на лек­сиката в тях. С термина лексикография се означава и самото описание на лексикалния материал и съвкупността на съществуващите речници в езика.
Лек­сикографията се опира на успехите на останалите дялове на лекси­кологията, а и самата тя е задължена да даде отговор на много въп­роси, свързани със семантичната структура на речниковите единици и функционирането им в речта. Освен това пред нея стоят за разре­шение и някои специфични научни задачи във връзка със събирането н обработката на речниковия материал (критерии при подбора на материала, начини на тълкуване на значението, лексико-граматична характеристика, функционална характеристика и др. ). Следователно лексикографията е научно-приложен дял на лексикологията.
Някои автори отделят лексикографията в самостоятелна лингви-стична дисциплина с научно-приложен характер. Това гледище не е лишено от основание, тъй като в сравнение с останалите дялове тя има по-специфичен предмет и задачи, а и равнището на теоре­тическите и практическите изследвания в тази област вече позволя­ват да се обхване твърде пълно нейната проблематика. От друга страна обаче, лексикографията е тясно свързана с останалите дя­лове на лексикологията, схващана най-общо като наука за речни­ковия състав на езика, и трудно може напълно да се отхвърли традиционното гледище, според което тя е неин дял.
Речниците се делят на две групи: енциклопедични и лингвистични (филологически).
Енциклопедични речници
Те са научно-справочни издания. В тях се обясняват предмети, явления и понятия от природата и обществото, назовани с думи; съобщават се сведения от различни области на науката и техниката, дават се справки за известни хора - учени, писатели, държавни и обществени дейци, за забележителни произведения на изкуството и техните автори, разказва се за важни исторически събития (войни, революции), за градове и страни. Сведения от такъв характер има в общите енциклопедични речници, каквато с например Кратка българска енциклопедия в 5 тома.
В енциклопедичните речници не се отразява цялата лексика на езика, а само част от нея. Те включват главно съществителни собствени и нарицателни имена. По-пълни сведения за някои отделни области на знанието се съдържат в специалните енциклопедични речници, които включват и обясняват пълно термини от различни научни дисциплини, сфери на промишленото производство, културата и изкуството, напри­мер Речник по кибернетика, Речник на рекламните термини, Кратка литературна енциклопедия, Търговски енциклопедичен речник и др.
В лингвистичните речници се обяснява смисловата страна на думите - тълкуват се техните значения, описват се граматичните им признаци, определят се правописът, изговорът, произходът и съчетаемостта им с други думи, В лингвистичните речници думите само опосредствено се свързват с реалните, обозначени с тях. В зависимост от това, за кого са предназначени и каква потребност удовлетворяват, лингвистичните речници са много разнообразни.
Лингвистичните речници биват:
1. Съвременни и исторически — в съвременните реч­ници се събират и обработват речниковите единици на съвременния език, а в историческите — речниковите единици от минали епохи или се обяснява произходът на думите и фразеологизмите.
2. Пълни и непълни — в пълните речници се включват всички или почти всички речникови единици, а в непълните се извърш­ва подбор на речниковия материал от определено гледище. Пълни реч­ници могат да се съставят само на мъртвите езици (латински, старо­гръцки, старобългарски и др. ). Има например академични речници, в които информацията за думите е най-пълна, Речник, в който е събрана цялата лексика на езика, се нарича тезаурус. Съставят се и учебни речници, предназначени да овладя­ване на езика и за правилната употреба на думите, и речници за широка употреба, т. нар. справочници.

Целият материал:
Прикачени файлове
Българска лексикография.rar
(18.06 KиБ) Свален 9 пъти
Прочетено: 182 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Български език”