Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Фрактури на трохантерния масив

Безплатни реферати, доклади, анализи, есета и всякакви теми свързани с медицината.
Анестезиология, патоанатомия, имунология, токсикология, патология, фармакология, хирургия, микробиология, неврология, епидемиология, кардиология, ендокринология, психиатрия, дерматология, детски болести, инфекциозни болести, акушерство и гинекология, диетология, белодробни болести, гастроентерология, вътрешни болести, офталмология, урология, хематология, онкология, рентгенология, физиотерапия, неврохирургия, нефрология.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Мнения: 20593
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32
Репутация: 112157
пол: Мъж

Фрактури на трохантерния масив

Мнение от Montoya »

Русенски университет „Ангел Кънчев”

КУРСОВА РАБОТА
ПО

КИНЕЗИТЕРАПИЯ В ОРТОПЕДИЯТА И ТРАВМАТОЛОГИЯТА С ОРТОТИКА И ПРОТЕЗИРАНЕ

На тема:

Фрактури на трохантерния масив

Михаел Радославов Панев Фак.№ 096013
Специалност „КИНЕЗИТЕРАПИЯ”

Русе,...Април 2011г. Проверил:

/Доц. П. Баракова /
Фрактури на трохантерния масив



Човешкият крак се състои от 4 кости (тук за улеснение не включваме костите на ходилото) - бедрена кост (фемур), капаче (патела), голям пищял (тибия) и малък пищял (фибула). При травма всяка една от тези кости може да се счупи на две или повече части.
Бедрената кост е най-дългата и здрава кост в човешкото тяло. В горния си край завършва с кълбовидна структура, наречена бедрена глава. Бедрената глава "влиза" в ставна ямка, разположена по страничната повърхност на костния таз и заедно формират тазобедрената става. В тази става кракът се сгъва и разгъва (движи се напред и назад), придвижва се встрани от тялото и към другия крак и се ротира (върти) навътре и навън. Между бедрената глава и тялото (тръбовидната част) на бедрената кост се намира бедрената шийка. Тя има по-хоризонтален ход и има формата на обърната латинска буква "L".
На границата между бедрената шийка и тялото на бедрената кост (тези две части са разположени една спрямо друга под ъгъл от около 135 градуса при възрастни хора) се намират две костни грапави издатини: голям трохантер (или въртел), разположен от външната част на костта и малък трохантер (или въртел), разположен от вътрешната част на костта.

Тези счупвания засягат трохантерния масив на бедрената кост. Срещат се предимно при възрастни пациенти. Най-често са резултат на битови злополуки. Жените са два пъти по-често засегнати.





ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Фрактурната линия (линията на счупване) минава косо през двата трохантера.


За практиката и за офрмяне на показания за лечение има значение разделянето на счупванията на масива:
- Стабилни - вътрешният кортекс (сърцевина) на трохантерния (въртел) масив е здрав, ако е счупен е неразместен, или ако е разместен, след наместването се възстановява.
- Нестабилни - налице е разрушаване на вътрешния трохантерен кортекс (сърцевина). Възможно е нестабилните фрактури да се превърнат в стабилни, чрез вбиване на горния и долния фрагмент, при налична деформация.



МЕХАНИЗЪМ : Най-често е в резултат на торзионно - огъвачен механизъм (извиване).

КЛИНИКА: Поради това, че фрактурата е извънставна, налице е голям хематом и наличие на хематом на околоставните тъкани. Поради значителният кръвоизлив е налице увредено общо състояние. Понякога се наблюдава шок. Налице е скъсяване на засегнатия крайник и пълна външна ротация. Установява се болка при опипване и почукване върху трохантера.
Наблюдава се пълна невъзможност за движение. 

ДИАГНОЗА: Провежда се рентгеново изследване в две равнини фасова и профилна уточнява вида на счупването, нейната стабилност, наличие на допълнителни фрагменти.


Целият материал тук
Фрактури на трохантерния масив.rar
(147.03 KиБ) Свален 21 пъти
Прочетено: 521 пъти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Медицина”