Реших в работата да сменя малко Кубунту и да опитам новия Mint 16 с Cinnamon. Продължава да работи пъргаво, като прави впечатление обаче, че логинът е по-бавен, отколкото на миналите версии, въпреки че е специално подчертано от дивелъпърите, че бил забързан. При дефолтния Window border има бъг - сгъва с една десета от милиметъра отляво и отдясно картината и когато човек забие мишката най-вляво или най-вдясно и реши да скролне когато е в браузър примерно, просто не се случва нищо, защото дефакто пойнтъра е излязъл от бордъра и не е върху него, тоест скролът не го хваща. Window border - ите лесно се сменят, което не е проблем, но ме узори докато разбера къде се крие проблемът, че и в нета няма нищо писано по въпроса.
Сложили са ново хубаво логин меню, с опиця да се сменя, с опция да е включен Num Lock, което много ме зарадва, понеже, поради не знам каква причина, всички ОС изключват Num Lock при логин скрийна. Добавили са опция за всяко или почти всяко действие да се настрои съответен звук, според желанието на потребителя, като затваряне на прозорец, минимайзване, максимайзване и т.н.
Има нова екстра, наречена Edge-Tiling. Представлява стикване на даден прозорец на желана от потребителя позиция и възможността да не заема целия уъркспейс, като могат да се наредят няколко прозореца. Задейства се като се държи Win+L и прозорецът се драгне на желаната позиция. Ето как изглежда:
Подобна функция е и Edge-Snapping. Това е опция, която била инспирирана от Xbox One. Накратко, функцията прилича на Edge-Tiling, заема примерно половината от монитора, като може да се рисайзва, но разликата е, че не закрива другите отворени прозорци, иначе пак е стикната:
Задейства се като се драгва прозореца и се задържа Ctrl.
Това, което ми направи огромно впечатление и го чаках откакто Cinnamon е излязъл на бял свят е, че вече мога да задавам Wine като дефолтна програма, с която да отварям .exe. Преди трябваше да се сваля Thunar, през него да се оправи файловата асоциация и чак тогава нещата си идваха на мястото. Иначе по дефолт се отваря с archive manager. Сега много лесно се оправят, защото преди Wine просто не присъстваше в списъка с възможните програми, а опцията търсене в интернет също не помагаше. Единственият вариант без Thunar беше десен бутон->Open with Wine Loader. Поне там го имаше. Сега това вече е оправено - най-сетне.
Друго готино нововъведение е при прехвърлянето на файлове. Ако инцидентно човек затвори диалоговия прозорец с трансфера, то той губи и трансфера, и самия прозорец. В Cinnamon 2.0 прозорецът се минимйзва в сис трея и продължава да показва информация за прогреса на операцията.
Добавен е и съпорт за форматиране на флашки, като позволява в ext, NTFS, дори Fat32, а също така и преименуване. Форматиращият инструмент (Formatting Tool) и USB Image Writer tool са интегрирани в Nemo и това позволява да извикаме въпросното меню само с цъкането на десния бутон върху флаш устройството в Computer или Nemo->Format. Точно както при Windows. Нещата стават все по-човешки:
И специално за Радо:
Може да се добави Super Bar, както при Windows 7:
http://www.techsupportalert.com/content ... 7-Superbar
Може и да изглежда точно като Windows 7, което го може отдавна, но го вмъквам тук, защото направо останах поразен колко добре се е получило, направо не е човешко:
http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1173
Като цяло ми направи доста добро впечатление и според мен нещата са повече от добре. Би ми се искало да видя повече екстри за къстъмизация, но, уви, срещам все същите постни менюта. Може би следващия рилийз.