Информация за наркотиците(Доклад)

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

Информация за наркотиците(Доклад)

Мнениеот Mozo на Пон Дек 24, 2007 17:02

Информация за наркотиците

Канабис (марихуана, ганджа, трева, джоинт) се употребява като се завие цигара от изсушени листа и цветчета.Тези, които са употребили се чувстват по-спокойни и приказливи. Сготвянето на канабиса може да направи ефекта по интензивен и труден за контрол. Предизвиква силен глад. Пушенето на трева с тютн води до пристрастяване към цигарите. Канабиса намалява способността за концентрация, изтощава, демотивира и води до апатия, параноя, безпокойство и рязка смяна на настроенията. Дългата употреба води до дихателни проблеми и рак на белите дробове.

Амфетамините се срещат като сив или бял прах или таблетки и следователно се приемат чрез смъркане, поглъщане, пушене, инжектиране или разтваряне. Употребата води до вълнение и чувство за енергичност, потиска се апетита. Употребилите стават напрегнати и неспокойни, чувстват се уморени и депресирани поне за 2 дни. По-големите дози повтаряни за няколко дни причиняват паника и халюцинации, а свръхдозите са фатални. Дълготрайната употреба води до болки в сърцето, психически отклонения – паранои, самозаблуди.

Екстази са различни по форма, цвят и големина таблетки, които се поглъщат. С тях звуците, цветовете и емоциите стават по-силни, може да се танцува с часове, а ефектът е от 3 до 6 часа. Но това причинява умора и депресия за дни, прегряване и дехидратация. Употребата води до чернодробни и бъбречни проблеми и депресии в понататъчния живот.

Кокаина (кока) се среща като бял прах, който се смърка или инжегтира. Предизвиква чувство за добър живот, будност и смелост, ефекта трае около 30 мин. Към кокаина лесно се пристрастява. Той предизвиква сърдечни проблеми, болка в гърдите, а силната употреба – конвулси, смъркането уврежда вътрешността на носа. След преминаването на ефекта от дозата употребилия се чувства уморен и депресиран.

Крак може да срещнете като кристалчета с големина на стафида, които се пушат. Ефектът е почти съия като при смъркане на кокаин, но по-интензивен и продължава близо 10 мин. Към крака може силно да се пристрастите, той води до фатални сърдечни проблеми, конвулсии, сериозно увреждане на белите дробове, болка в гърдите, безпокойство, безсъние, гадене, параноя, объркване.

Бензини, лепила и аерозоли могат да се вдишват в белите дробове от дрехи или ръкави. Нефтените продукти могат да се впръскат директно в гърлото. Чувствате се като пиян – замаяни, замечтани и весели, могат да се появят халюцинации. Ефекта не е много продължителен, но употребилия може да продължи опиянението, като преповтаря дозите. Употребата предизвиква гадене, повръщане, умопомрачения, фатални сърдечни проблеми. Впръскването на нефтни продукти в гърлото може да доведе до отделянето на течности, затрудняващи дишането, при което следва мигновена смърт. Възможни са инциденти по време на въздействиеро им, защото употребилия губи бдителността си. Дългосрочната употреба на лепило трайно уврежда мозъка, черния дроб, бъбреците.

Хероина се среща като кафеникаво-бял прах, който се пуши, смърка, разтваря и инжектира. Малките дози дават усещане за топлина, докато големите – сънливост и отпуснатост. Към хероина се пристрастяваш дори и ако го пушиш. Тези, които са го превърнали в свой живот взимат хероин само, за да се чувстват нормално. Свръх дозите водят до кома, колабиране и дори смър. Инжектирането разрушава вените, а споделянето на спринцовките може да доведе до заразяване със СПИН, хепатит В и С.

LSD се среща като квадратчета със страна около 1 инч с картинка от едната страна, които се поглъщат, но има и таблетки. Въздействието продължава от 8 до 12 часа, като употребилич възприема заобикалящата го среда по много по-различен начин, усещанията могат да се забързат или забавят, цветните обекти и звуковете се изкривяват. Лошото е, че веднъж започнал ефектът не може да бъде спрян и води до психически проблеми. “Пътуването” може да бъде и в отицателна насока и да бъде ужасяващо, или да бъде нещо като дежавю.


Какво биха ми причинили наркотиците?

Употребата на нелегални дроги е опасно, защото:
никога не знаете какво точно има в тях:
те най-вероятно не са чисти и не знаете какво е забъркано в тях:
не знаете колко са силни и можете да достигнете до свръхдоза, което е фатално;
не можете да знаете какъв е ефекта в/у Вас, дори и да сте го взимали и преди това;
опасно е приемането на различни видове наркотици, или наркотик и алкохол;
размяната на спринцовки може да доведе до хепатит В и С, СПИН или други инфекции предавани по кръвен път;
това е престъпление – може да не Ви дадат виза или да не си намерите работа, ако имате минало с наркотиците и криминално досие.


Наркотиците влияят по различен начин на различните хора. Много е важно да знаете какво да правите, ако някой предизвика лоша реакция. Приемането на наркотици може да направи човек напрегнат или паникьосан. Може да се разтресат целите, да се уплашат или да помислят, че получават инфаркт или умират.
успокойте ги;
обяснете им, че ефекта ще премине;
заведете ги в тиха, затъмнена стая;
ако дишат прекалено бързо ги успокойте и им кажете да дишат умерено – да дълги вдишвания и издишвания

Някои наркотици карат хората да се чувстват сънливи. Признаците са: затваряне на клепачите, неясна реч, болка в главата или нежелание да се местят.
не трябва да ги плашите или да им се карате, оставете ги да се съвземат сами;
не им давайте някакви напитки, за да ги освежите;
ако симптомите не отминат ги поставете в удобна поза, така че да не се задушат, ако повърнат;
обадете се на оинейка, ако е необходимо

Други наркотици могат да повлияят на топлообмена в тялото и така да се предизвика прегряване. Симптомите са: схващания, припадъци, главоболие или внезапна умора.
преместете ги на тихо и хладно място;
свалете ненужните дрехи и ги охладете;
дайте им безалкохолни тонизиращи напитки, като вода или плодов сок;
ако не помогне извикайте линейка, но се погрижете някой да остане с пострадалия

Изпадането в несвяст може да е много опассно, тогава:
извикайте линейка;
поставете ги така, че ако повърнат да не се задушат;
проверете дишането, направете изкуствено дишане, ако се наложи;
пазете ги топли, но не прекалено;
останете с тях през цялото време
ако знаете какъв наркотик е бил приет, кажете го на спешния екип, а ако имате от наркотика – дайте им го.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 15037
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 166708
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,683,871.70
Банка: 5,487,806.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Биология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта