Динозаврите са изчезнали след изригване на вулкан

Интересни факти и събития, на които попаднахме в мрежата или чуваме по медиите.

Модератор: Модератори

Динозаврите са изчезнали след изригване на вулкан

Мнениеот Mozo на Съб Май 09, 2009 17:13

Изображение


Резултатите от 20-годишното изследване на проф. Келър са публикувани в изданието на Лондонското геоложко дружество. Снимка: sxc.hu


Геоложката от Принстънския университет в Ню Джърси проф. Гърта Келър лансира хипотезата, че масовото измиране на динозаврите е било причинено от изригване на вулкан в платото Декан в Индия преди 63-67 милиона години, съобщиха в."Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

През последните 30 години учените смятат, че праисторическите животни са изчезнали след падането на гигантски метеорит на полуостров Юкатан в Мексико.

Геоложката обаче твърди, че фосилизирани останки от растения и животни, открити в района Ел Пенон в североизточната част на Мексико, показват, че метеоритът е паднал 300 000 години след като динозаврите изчезнали.

Въпреки диаметъра си от 6 мили метеоритът изглежда не се е отразил върху флората и фауната в района, докато вулканичното изригване е внесло големи количества серен диоксид във въздуха. Това вероятно е затъмнило слънчевата светлина, променило е климата и е причинило падането на киселинни дъждове.

Резултатите от 20-годишното изследване на проф. Келър са публикувани в изданието на Лондонското геоложко дружество.

Геоложката обаче не смята, че учените някога ще постигнат съгласие в десетилетния спор какво е довело до гибелта на динозаврите.

Известно е, че преди около 65 милиона години някакво явление е причинило масови измирания на сушата и в океаните. БТА

science.actualno.com
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 13358
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 164328
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,555,764.30
Банка: 5,487,816.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Любопитно!!!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта