Абиотичния Екологичен Фактор - Температура ...

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

Абиотичния Екологичен Фактор - Температура ...

Мнениеот Mozo на Нед Дек 23, 2007 16:11

Абиотичния Екологичен Фактор - Температура и Глобалното затопляне

ТЕМПЕРАТУРАТА КАТО ЕКОЛОГИЧЕН ФАКТОР
Температурата е абиотичен екологичен фактор,който има много силно влияниевърху живите организми.Главен източник на топлина са инфрачервените лъчи.Различните среди на живот имат специфична характеристика на температурния си режим.На сушата има най-голямо разнообразие от местообитания с различни температурни режими.На сушата температурният режим зависи от географското разположение,надморската височина и релефа на местността.Сезонните температурни промени са незначителни в зоните на вечния мраз и в екваториалната зона.С увеличаване на надморската височина температурате намалява с 0,5С на 100м.Във водна среда,особено в големите водоеми,денонощните и сезонните температурни промени са незначителни,с изключение на повърхностния слой.В дълбочина в почвата също няма сезонни промени в температурата.От температурата на околната среда зависи температурата на живите организми.Много ниски или много високи температури са несъвместими с живота.По тази причина факторът температура оказва влияние върху разпределението на видовете върху Земята и често пъти ограничава развитието на организмите.Животът на Земята е възможен в определени температурни граници.Повечето видове са способни да живеят в тесни температурни граници – от 0С до +50С.Растенията се разделят на две адаптационни групи – студоустойчиви(дребни и пълзящи) и топлоустойчиви(видоизменени в бодли листа).Животните имат подвижен начин на живот.Приспособления към фактора температура са: дебелият подкожен слой мазнини,люспи,пера и козина.Един от начините на приспособяване е регулиране на топлообразуването и топлоотдаването и поддържане на постоянна телесна температура.В зависимост от това животните се разделят на три групи: пойкилотермни , хомотермни и хетеротермни.Пойкилотермни са животните с телесна температура,която не се различава от температурата на средата.Такива са едноклетъчни,многоклетъчни,безгръбначните и някои гръбначни.Хомотермни са животните които имат постоянна телесна температура,независеща от температурата на средата.Такива са бозайниците и птиците.Хетеротермните животни,когато са активни,имат постоянна телесна температура.Когато са неактивни,температурата им се изравнява с тази на околната среда.Такива са таралежът,сънливците и някой мечки.Те спят зимен сън.В големите промишлени райони, с висока концентрация на замърсители във въздуха температурата е по-висока,отколкото в чистите райони.Причината за това е затрудненото излъчване на топлина в Космоса.Това води до промяна на климата на Земята и може да има много тежки последствия.

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Откакто животът се е зародил за първи път на Земята, естественото отделяне на водни пари, въглероден двуокис и други газове е спомагало за поддържането на температурата на Земята, в рамките на която може да съществува живот. Тези вещества действат като парник, предпазващ атмосферата от слънчевата топлина.
Човешките дейности засилват естествения парников ефект. Изгарянето на твърди горива, каменни въглища, петрол и природен газ, води до отделянето на въглероден двуокис, метан, азот и др. парникови газове. Изсичането на горите, които преработват въглерода от атмосферата по време на фотосинтезата, повишава нивото на въглероден двуокис. През последното столетие човечеството измени значително химическия състав на въздуха: нивото на въглерод се е покачило с 25%, на азотен окис с 19%, а на метан със 100%. В резултат на това планетата се затопля изключително бързо.Въпреки че подозрения за глобално затопляне е имало от десетилетия, никога не е било абсолютно сигурно, че това ще се случи, а и учените са били винаги предпазливи в даването на категорични заключения. В последните години това се промени.
Изследванията за климата през последния век показват, че планетата вече се затопля. Нивото на моретата вече се покачва. Десетте най-горещи години в историята са били след 1980 г. Глобалното затопляне е вече тук. Не е преувеличено да се каже, че промяната на климата може да доведе до катастрофа по-голяма от която и да било в досегашната човешка история. Предполага се, че планетата може да се затопли с повече от 3,5°С през следващия век. Това може да не звучи много, но за сравнение, в кулминационната точка на последния ледников период преди 15 000 години планетата е била само с 3-5° по студена от днешния климат.
Преценката е, че океанското ниво може да се покачи с повече от метър до края на следващото столетие, тъй като ледените шапки и глетчерите се топят. Това би означавало тотално изчезване на цели островни нации и наводняване на крайбрежните региони.
Съществуват и много други опасности. Глобалното затопляне би повлияло на океанските течения, които регулират температурата на отделни райони. Регионалните климатични изменения, биха довели до суша и в резултат на нея до бедствия като глад и мизерия в много части на света. ООН дори предупреди, че през следващото столетие нациите могат да започнат война, поради недостиг на водни запаси.
Предрича се зачестяването на екстремни климатични прояви. Глобалното затопляне би довело до изчезването на горски масиви и видове, поради изменение на естествената им среда и до разрастване на пустините.
Казано просто, човечеството провежда гигантски научен експеримент с планетата и последиците могат да бъдат катастрофални. След 30 години повече от половината хора на Земята ще страдат от недостиг на вода, а 2,5 на сто от населението на планетата ще гладуват, както се цитира разпространен в Лондон доклад на експерти на Програмата на ООН за околната среда. Докладът е съставен след проучване с участието на повече от хиляда водещи световни учени. Причината ще бъде разрушителното въздействие на необмислената стопанска дейност на хората върху състоянието на световната екосистема, смятат учените. Според доклада към 2032 година съществено увредени ще бъдат 70% от земната суша, най-вече Южна Америка и районът на Карибите.Силната проява на парниковия ефект през двадесетото столетие и свързаното с него глобално затопляне се дължи на човешката дейност. Рязко увеличеното изгаряне на горива (въглища, петрол, земен газ, дърва) в транспорта, енергетиката, промишлеността, земеделието и бита е основната причина за емисията на огромни количества въглероден двуокис и други парникови газове и аерозоли. От започването на индустриалната революция атмосферната концентрация на СО2, който играе основна роля за проява на парниковия ефект, се е повишила с близо 30%, тази на азотния окис (N2O) - с 15%, а на метана (СН4) се е удвоила. През новото столетие по-нататъшното неконтролирано повишение концентрацията на поглъщащи топлината газове ще причини екстремни промени в поведението на глобалния земен климат. Разбира се, не е възможно да се предскаже точно колко и колко бързо ще се промени действително климата.
Затоплянето на климата в никакъв случай не означава по-комфортни условия за населяващите земята организми в глобален мащаб. Директни прояви на дълготрайната тенденция за глобално затопляне на времето са:
- Горещи вълни и периоди на необикновено топло време.
- Екстремни порои и бури, тежки снеговалежи в по-северните райони в северната част на северното полукълбо и екстремно високи температури и суши в южната част на същото.
- Топене на ледниците в полярните области и високите планини.
- Затопляне на Арктика и Антарктида, частична дезинтеграция на крайбрежната ледена кора и топене на ледени блокове.
Повишение на морското ниво от 15 до 100 см в резултат на горните явления и заливане и наводняване на плодородни ниски земи и крайбрежия.Повишената глобална температура ще влияе на всички природни естествени среди и икономическото развитие на човечеството ще бъде поставено под риск. Най-сериозните въздействия ще включват природните среди (екосистеми), земеделието, природни ресурси и в крайна сметка - човешкото здраве.

РЕФЕРАТНА ТЕМА
ТЕМПЕРАТУРАТА КАТО ЕКОЛОГИЧЕН ФАКТОР
И
ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

от Божидар Димов Боев Хв клас
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 15280
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 166956
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,699,202.40
Банка: 5,487,806.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Биология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта