Аспектомат

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с техническите науки.

Модератор: Модератори

Аспектомат

Мнениеот Mozo на Нед Ное 15, 2009 01:35

1.Устройство и принцип на работа
Аспектоматът е диапроекционен апарат.Използваните проекционни матеряли се наричат диапозитиви.Диапозитивите с размер 24 x 36 мм. се изработват чрез фотография от специална позитивна фотолента.Всеки кадър се поставя в отделна рамка с размери 50 x 50 мм.
Оптичната схема на аспектомата е показана на фиг.1.

Изображение


1.Вдлъбнато сферично огледало
2.Светлинен източник
3.Кондензор
4.Топлинен филтър
5.Диапозитив
6.Обектив
7.Проекциа на диапозитива
8.Екран
За светлинен източник обикновенно се използват халогенни лампи със специален цокъл за напрежение 24 или 220V и с мощност от 150 до 400W.
Светлината от лампа 2 се отразява от вдлъбнатото сверично огледало 1 и попада на кондензора 3 .Кондензирът обикновено се състои от две плоско изпъкнали лещи,обърнати една към друга с изпъкналата си част.Топлинният филтър 4,предпазва диапозитивите от прегряване .Светлината от кондензора преминава през диапозитив 5 и през обектив 6, след което проекция 7 се фокусира върху скрана 8.Полученият образ е обърнат и увеличен .За да се получи нормално изображение диапозитивите се ориентират правилно към екрана ,след което те се завъртат на 180є в хоризонтална и вертикална посока.
За охлаждане на аспектомата се използва вентилатор.Топлият въздох излиза през вентилационни решетки.

2.Работа и експлоатационни особености.
Оптичната схема на различните модели е аналогична на показаната схема на фиг.1 ,но съществуват конструктивни различия ,включително и в пулта за дистанционно управление.В по-статите модели смяната на диапозитиви се извършва ръчно.
Пултовете за дистанционно управление обикновенно съдържат три елемента-бутон за смяна на диапозитивите ,двоен бутон за дистанционно фокосиране и превключвател за промяна на посоката на придвижване на магазина.
При KODAC CAROUSEL магазинът е цилендричен ,хоризонтално поставен за 80 диапозитива,а PAXIMA 3000 ,може да работи с правоъгълни магазини за 36 или 50 диапозитива или чрез цилиндричен,вертикално поставен за 100 диапозитива.
Аспектоматите могат да бъдат укомплектовани с обективи с фокусно разстояние f=60 и 80мм. при разстояние между обектива и екрана 10 метра,f=100мм. при разстояние до екрана 12 метра и f=140мм при разстояние до 16м.
Чрез часовников механизъм TEMPORUS смяната на диапозитивите може да става автоматично през регулираем интервал от 5 до 60 секунди.При някои нови конструкции в самия аспектомат е предвидена възможност за автоматична смяна на диапозитивите през8,15 и 30 секунди.
При най-новите конструкции като PAXIMAT 500 връзката между дистанционното управление и аспектомата е безжична ,чрез радиовълни.3.Приложение в дидактиката.Предимства и недостатъци

Аспектоматът е диапроекционен апарат.Използва се за статично екранно онагледяване на учебния процес.Има следните предимства:
- Изображението е достатъчно ярко,което позволява да се работи в осветени зали;
- Качеството на изображението е по-високо,защото могат да се снимат природни явления,картини,произведения на изкуството и др;
- Смяната на диапозитивите се извършва дистанционно .Броят на диапозитивите може да достигне 100;
- Има възможност да се комбинира със звуково онагледняване;
- Малки габаритни размери,малко тегло и лесно преносим;
Недостатъците на аспектомата са:
- Изработването на диапозитивите чрез фотография е сравнително трудно и продължително;
- Проекцията в сравнение с тази при шрайбпроектора е по-малка при едно и също увеличение на обективите,защото размерът на диапозитивите е многократно по-малък в сравнение с този на използвнаните при шрайбпроектора.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Lame forum support
Lame forum support
Репутация: 9541
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 155295
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,134,216.30
Банка: 5,487,866.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 43
Статистика на победите: 0

Назад към Технически науки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта