За и против листното торене - анализ

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.

Модератор: Модератори

За и против листното торене - анализ

Мнениеот Kotkata68 на Нед Мар 23, 2008 12:12

Листното торене- ЗА и Против!

Листното подхранване е част от оптималната схема на торене, с което се постига по-пълноценно хранене на растенията. Като цяло- под влияние на листното внасяне на макро- и микроелементи се увеличават добивите и се подобрява качеството на получената продукция.
Защо ЗА листното торене?
В определени стадии от развитието си културните растения имат особено големи нужди от хранителни вещества – обикновено това са фазите на бърз растеж, натрупване на вегетативна маса и образуване на репродуктивни органи. Подхранването на растенията чрез листата в такъв момент от развитието им води до получаване на по-високи добиви.
При използваните в условията на интензивното земеделие високопродуктивни сортове износът на хранителни вещества от почвата е голям. Внесените в почвата минерални торове обикновено обезпечават нуждите на растенията от макроелементи, но микроелементите не са достатъчни, а и са в трудноусвоими форми. Затова от физиологична гледна точка комплексното листно торене при високопродуктивни сортове е особено ефективно.
Листното торене не се противопоставя на почвеното, а се разглежда като необходимо мероприятие в цялостната система на оптимално минерално хранене на растенията.
Промяната в активността на корените обяснява големия ефект върху продуктивността на подадените чрез листата сравнително малки количества от макро - и микроелементи. Освен това листното подхранване осигурява по-икономичен воден режим на растенията и дава възможност за преодоляване на физиологични смущения, причинени от неблагоприятни почвено-климатични условия:
Листното торене през вегетативните фази стимулира растежа и развитието на растенията и е предпоставка за получаването на високи добиви, а провежданото му през периода на формирането на репродуктивните органи подобрява качеството на получената селскостопанска продукция.
Как да изберем листен тор?
Най-добре усвоими и с най-добра ефективност са Комплексните листни торове. При тях макро- и микроелементите не са под формата на смес, а под формата на самостоятелни, напълно водоразтворими съединения.
Качествата на листния тор се определят от няколко критерия:
1. Постигнато е оптимално съотношение между най-важните хранителни макро- и микроелементи, без да бъдат използвани съдържащи хлор соли. Само балансираните листни торове могат да дадат траен резултат върху добива и качеството, а не само визуален- първоначално позеленяване на културата.
2. Съотношението на хранителните елементи е съобразено или с изисванията на фазата на развитието или спрямо регистрирания недостиг. Прилагането на едни и същи съотношения на хранителни елементи (т.н. универсални торове) при различни култури не е ефективно.
3. При едновременно прилагане с пестициди е добре в листните торове да се съдържат вещества, които играят ролята на прилепител. Намаленото отмиване на прилагания пестицид, ускореното му проникване, както и наблюдаваното засилване на разградните процеси повишават неговата ефективност.
4. Микроелементите трябва да са обявени като вид и като количество. Също така е много важна формата, под която се намират- тя определя усвояването им от растенията.
5. Много важно е да се убедим в резултатите от приложението на този листен тор, като оставим контрола или ако разполагаме с резултати от проведени опити и експерименти (не винаги цената е най- важният фактор при вземането на решение за избор на листен тор).
В заключение може да се каже, че листното торене не е панацея. То не може да компенсира неправилно подбрания сорт, некачествената обработка на земята, ненавременната борба с болестите и вредителите и всичко онова, което не е свършено добре или навреме, но то е необходимо и много полезно мероприятие в съвременните технологии за отглеждане на растенията.
Икономическият ефект от прилагането му надхвърля многократно средствата, изразходвани за покупката на листния тор, ако той е избран правилно и е част от технологичната схема.
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 1928
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Предупреждения:
Мнения: 23728
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,119,511.30
Банка: 795,590.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Назад към Икономика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта