Поемата "Ралица" - анализ

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Поемата "Ралица" - анализ

Мнениеот Kotkata68 на Чет Окт 29, 2009 19:55

" Пусни сърцето силом се не взема
не е то пита , то се не ломи. "

"Ралица" е поема за българската жена.Ралица още в началото на поемата проявява най-положителните черти на девойка от народа.Макар и бедно сираче, тя не ламти за богатство.Ралица е вярна на любовното си чувство, което се отличава с чистота и непосредстженост.Не богатият Стоичко Влаха , а бедният Иво обиква тя и самос него може да бъде щастлива.
Истинското противопоставяне на образи и характери в произведението е между Ралица и Стоичко Влаха.Сблъсъкът между двамата герои е заявен и чрез важния за творбата образ на сърцето.В романтическата тардиция на сърцето се гледа като на съсредоточие на индивидуалността.В Славейковата поема този обрраз е използван многократно, Той преминава като рефрен през целия текст и се проявява винаги, когато става дума за сюжетни и емоционални обрати.В сцената на напрегнатото противопоставяне между Ралица и Стоичко спорът е относно свободата да се решава според желанието на сърцето и претенциите за властване над другия чрез управлението на неговото право на избор.
Чувстата на Ралица са подложени на изпитание , но нейната висока нравственост и здрав морал и помагат да устои на натиска.Силни и покоряващи със своята сила са думите на нейният отказ: " Пусни сърцето силом се не взема/ не е то пита , то сене ломи"
Този момент от творбата издига на най-висок педестал непокварната и неподкупна душа на българската девойка, носителка на най-чистите народни добродетели. Героинята отстоява правото си на личен избор в любовта, свободата си да обича убеждението в типично народностен дух, че любовта е единствена , неповторима.
Стоичко греши, когато смята , че е възможно да постигне насила любовта си , че е осъществимо външното вмешателство в идиличната връзка на Ралица и Иво. Подобна трактовка е несъвместима с естетико - философския мироглед на Славейков, с неговия култ към духовното извисяване на личността, с гордата й самостоятелност и независимост от света, от тълпата, от "врявата на деня". Метафората за сърцето пита осъществява връзката между фолклорно-патриахалния модел за света и модерната представа за човека.


Гюлджан Реджеб
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 958
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 23507
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,106,989.50
Банка: 795,600.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта