За световната търсачка Google

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с информатика, компютри, интернет.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
bono
Доктор
Доктор
Мнения: 5143
Регистриран: нед авг 19, 2007 10:29
пол: Мъж
Местоположение: София
Контакти:

За световната търсачка Google

Мнениеот bono » нед апр 13, 2008 13:12

За световната търсачка Google

Google или Гугъл е американска търсачка, притежавана от Google Inc., чиято обявена мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна“. Най-голямата търсачка в World Wide Web, Google, чрез различните си услуги, получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на интернет. „Която и да е информация е на един Гугъл разстояние“ - този афоризъм описва най-точно значението му.


Гугъл е базирана в град Маунтин Вю, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Създадена е от Сергей Брин (американец от руски еврейски произход) и американеца Лари Пейдж. Сегашен главен изпълнителен директор на компанията е Ерик Шмид.

Някои от услугите на Google
По подразбиране, Googleизвършва търсене в текста на Уеб-страниците. Но той може и много други неща.

Google Book Search
Google Book Search е услуга, която е индексирала и предоставя за ползване на потребителите на Google книжното наследство на човечеството. В момента е в експериментална фаза (бета версия), но вече може напълно да се използва. Google е дигитализирал и публикувал on line каталог от книги и текстовете им в цялостен и частичен вид, съдържащ огромен брой томове от всички времена.

Ако работите с интерфейс на английски, независимо дали отваряте http://www.google.bg или http://www.google.com , то търсенето на книги е напълно интегрирано с Уеб-търсачката и връща евентуалните резултати в горната част на списъка с намерените сайтове, със специален символ изобразяващ купчина книги. Търесенето е по целия текст на книгата. Ако решите, че някоя от книгите ви интересува, може да цъкнете на заглавието и?.

Търсенето на картинки работи за текст на всякакъв език, не пречи да напишете нещо на кирилица.

Резултатите от търсенето зависят от вашите потребителски настройки. Най-много резултати се получават при език на интерфейса английски, търсене в страници на всякакъв език и нефилтриране на порнографията - отбелязва се SafeSearch Filtering — Do not filter my search results. Резултатите са така зашеметяващи, че за всеки случай, след тази настройка Google се превключва на текстово търсене, и трябва пак да щракнете на Images.

За търсенето на картинки, филтрацията може да се изключи и при интерфейс на руски език. С интерфейс на български това не е възможно.


One love! One life! When it's one need! In the night! One love!


Върни се в “Информатика, IT, интернет”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта