» Ямбол- история, самоуправление, религии(Доклад)

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с географията.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174522
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

» Ямбол- история, самоуправление, религии(Доклад)

Мнениеот Mozo » пет яну 18, 2008 20:31

Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на бреговете на р. Тунджа (в миналото са я наричали Тонзос). Плодородните земи по долината на реката са били заселени още от най-дълбока древност. Област Ямбол обхваща територия от 4 400км2.Заема 4% от площта на страната. Сателитна снимка на града с означения на по-важните обекти: http://www.Wikimapia.org

Местно самоуправление

Колективен орган на самоуправление е Общинският съвет, а кметът на града е орган на изпълнителната власт. Общинското управление се осъществява от шест дирекции, които включват "административно-правно и информационно обслужване", "финансово-стопански дейности и управление на собствеността", "териториално устройство и развитие", "финанси и икономическа политика", "общинска собственост" и "социално развитие".

История

"Това е един приятен град, с хубав въздух и вкусна вода, с градини и лозя, разположени на една височина и гледащи към Тунджа. От трите страни го е обкръжила Тунджа и само откъм страната на северната звезда има възвишения. Всичките му улици са покрити със старовременски калдаръми от едри камъни, като царски пътища. Има още пет покрити с олово и подобни на крепости здания и един солиден Безистен с четири железни врати. Такъв оживен и украсен безистен в никоя друга страна няма." Евлия Челеби 1667 г.

Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на бреговете на р.Тунджа. Плодородните земи по долината на реката са били заселени още от най-дълбока древност. Свидетелство за това са откритите повече от 30 селищни могили в района, сред които добре проучени са тази в с. Веселиново, Рачева и Марчева могили, датирани от периода на неолита (6000-4000 г.пр.н.е.), енеолита (4000-2700 г.пр.н.е.) и бронзовата епоха (2700-900 г .пр.н.е.).

Историята на град Ямбол започва още преди създаването на българската държава. През 293 година император Диоклециан предприема пътуване по тези земи. В началото на месец май той бил в Одрин, откъдето тръгнал за Стара Загора, Пловдив и София. Пътят на императора минавал точно през мястото, където сега се намира Ямбол и където вероятно е имало някакво малко селище. Императорът бил удивен от плодородните земи, от красивата природа, от добрите условия за живот и решил, че на това място трябва да има град. И то не какъв да е, а голям и хубав град с божественото име Диосполис-град на Зевс.

През многогодишната си история,град Ямбол се назовавал с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Диамполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Ямболу, Ямболъ, Янболи, Ямболи и накрая сегашното му име - Ямбол. В западни исторически извори е известен с хубавото име Гренбоел. Градът е един от първите на Балканите, който оказва силна съпротива на турците и бива превзет през 1373 г. след продължителна обсада. Част от впечатляващите крепостни стени и кули на средновековния Ямбол са съхранени и до днес.

От периода на османското робство в града са запазени два великолепни архитектурни паметника от ХV век: Безистенът, който е единственият в България добре запазен покрит пазар, и османският храм Ески джамия.

Добре запазени са и църквите Свети Георги и Света Троица, които са пазели българските традиции по време на петвековното турско робство. Ямбол бил освободен през януари 1878 г. от руски войски. По този случай на връх Бакаджик край Ямбол, бил построен и осветен храмът Свети Александър Невски - първият паметник на българо-руската дружба в България.

Религии

Преобладаващата религия е православно християнство. В града има православни (храм Св.Никола, храм Св.Георги), католическа и протестантски църкви (Адвентистка църква, Апостолска реформирана църква, евангелска църква, Евангелска баптистка църква), джамия (Ески джамия), и няма храм на юдаизма. Бившата синагога по настоящем се ползва като картинна галерия и се намира в центъра зад профсъюзния дом.
ИзображениеИзображение


Върни се в “География”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта