Управление на Константин Стоилов

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с историята.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174585
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Управление на Константин Стоилов

Мнениеот Mozo » пон юли 21, 2008 17:21

Правителството на К. Стоилов поема управлението на страната в период на възходящо икономическо развитие на България. То трябва да направи всичко възможно, за да продължи и разшири възприетия вече път на икономическо раз­витие. Затова още през юли 1894 г, министър-председателят К. Стоилов фор­мулира задачите на кабинета в областта на вътрешната политика, като от­деля приоритетно място на стопанската дейност.Той се обявява против раз­хищенията в държавния бюджет и за премахване на свръхсметните кредити, до които прибягва бившето правителство. К. Стоилов изтъква необходимостта от икономии в бюджета, преодоляване на дефицитите, въвеждане на данък па­тент и за чуждите поданици, намаляване или окончателно унищожаване на някои от съществуващите данъци и др.
Новото правителство трябва не само да продължи започналото строител­ство, но и да изплаща държавните дългове. Затова веднага се вземат мерки за икономии в бюджета, без обаче те да пречат на функционирането на държавния механизъм. За целта се осъществяват някои структурни реорганизации в държавната администрация. В резултат на взетите мерки разходният бюджет за 1895 г. е намален на 85,2 млн. лв. при 107,1 млн. лв. през 1892 г. Успоредно с правените икономии правителството търси и нови, допълни­телни източници за приходи.
Най-напред е реформиран основният за страната източник на средства -данъкът десятък.
След 1892 г. този данък се събира в пари. Събираната сума е въз основа на данни от 1889 - 1892 г. при сравнително по-високи цени на зърнените култури. Това води до повишаване на данъка към 1894 г. до 20 - 30 % от реколтата. Това е 20 пъти по­вече от данъка за чиновниците, шест пъти - от данъка на занаятчиите, 2,7 пъти - от данъка на средния търговец, и т.н. В крайна сметка недоволството на селското население нараства, а постъпленията в хазната намаляват. Поради ВсичКо това още през декември 1894 г. се приема Закон за поземления данък. Той е трябвало да бъде съобразен и с пло­дородието на земята в околиите, с отдалечеността от пазарните центрове, с разстоянията до главните пътища, с икономическото състояние на окръга, със средната цена на земята и др. Данъкът „емляк" (върху недвижимите имоти) се премахва при влизане в действие на поземления данък.
Всички опити на К. Стоиловото правителство да стабилизират бюджета на държавата чрез икономии и реформиране на данъчната система завършват с успех.
През ноември 1895 г. осмото ОНС приема Закон против лихварството, който ог­раничава лихвата до 12 %. През 1897 г. е направено допълнение към Закона про­тив лихварството като са включени мерки и против кръчмарството. През 1897 г. е приет специален Закон за земеделското учение, с който се предвижда създаването на структури за обучение.С приетия през 1897 г. Закон против градобитнината се въвежда задължително застраховане.
С оглед осигуряване на евтин земеделски кредит през декември 1894 г. се приема Закон за основно преустройство на земеделските каси. Той се допълва през 1897 г. земеделските каси се превръщат в кредитни учреждения за селското население, като се поставят под контрола на БНБ. Важна роля в кредитната система изиграват и създадените през 1896 г. пощенски спестовни каси, както и учредените през този период частни кредитно-спестовни дружества.
В изпълнение на приетия проектозакон от правителството на Ст. Стамболов за построяване на паралелна на барон Хиршовата железница в Южна Бълга­рия кабинетът на К. Стоилов решава да започне нейното строителство. Железопътната линия обхваща трасето Саранбей - Пловдив - Чирпан - Нова За­гора - Ямбол. Оттук тя трябва да се свърже с жп линията Ямбол - Бургас и да изнесе трафика на българските стоки на Бургаското пристанище. След дълги дискусии в Народното събрание и остри бор­би с компанията на барон Хирш отделни отсечки от паралелната линия са построени. Липсата на финансови средства не дава възможност тази жп линия да бъде довършена. Отказът на западните банки под натиска на барон Хиршовата компания да отпуснат изгоден заем довежда до изпадане на страната във финансова криза. По тази и други причини през януари 1899 г. К. Стоилов подава оставката на кабинета.
ИзображениеИзображение


Върни се в “История”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта