Тютюнопушене, наркотици, алкохол

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174514
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Тютюнопушене, наркотици, алкохол

Мнениеот Mozo » пон ное 04, 2013 18:57

І. Литературен обзор.
В живота на съвременното общество особено се изостриха проблемите, свързани с тютюнопушенето, наркоманията и алкохолизма. Твърде голямо разпространение на тези вредни навици се наблюдава сред младите хора в България.
Вредните навици оказват негативно влияние на живота на обществото като цяло, а също и на живота и дейността на личността в частност. Към настоящия момент този проблем става действително глобален.
По статистически данни разпространението на вредните навици в особено големи мащаби, в отделните страни, се свързва с нестабилната политическа и икономическа ситуация, с наличието на кризи и несъвършенства в политическия и икономически механизъм.
Тютюнопушене.
Тютюнопушенето се е превърнало в един от най-големите и първостепенни проблеми не само в западния сват, но и в развиващите се страни. Тютюнът е бил открит от Христофор Колумб през 1492 год., когато стъпил в Новия свят. Двама от неговите моряци го занесли в Испания. Дълго време инквизицията задържала разпространението на тютюн в Европа, като обвинявала пушачите в магьосничество.
Днешните пушачи се изправят пред много сериозни проблеми. Употребата на тютюн е свързана с цял рояк болести, достигнали вече епидемични размери. Тютюнът е коктейл на повече от 12 различни отрови. Главните то тях са никотин, каменовъглени катрани, въглероден окис, дианид, фуржурол и амоняк. Каменовъглените катрани в тютюна са главните виновници за развитието на рака у пушача. Основните им мишени са слизестите ципи на устата, вените, ларинкса, белите дробове, стомаха и пикочния мехур.
Алкохол.
Сред най-сериозните проблеми, свързани със злоупотребата на опиати през последните години е нарастване броя на юношите употребяващи алкохол. Алкохола се оказва лесно достъпен, затова броят на младежите расте. Проблема рефлектира върху статистиката за смъртността. Единствената група с нарастващ смъртен процент през последните няколко години е на младите хора между 15 и 23 години.
Твърде често на алкохола се гледа доста шеговито. Навсякъде около нас сме обсипани с реклами на алкохол. Но това което рекламата не ни казва е последствието от употребата на хваления продукт.
Алкохолът е протоплазменна отрова. Всяка клетка в нашето тяло независимо дали се намира в мозъка, черния дроб, бъбреците или кожата е съставена от едно вещество наречено протоплазма. Протоплазмата има белтъчен произход. Почти всичко в клетката е изградено на базата белтък. Алкохола има свойството да унищожава белтъка.
Поколения лекари в миналото са смятали, че алкохола отпуска кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с хранителни вещества. Твърдеше се, че чаша вино ще подобри снабдяването на сърцето с кислород като по този начин намалява риска от сърдечна атака. Последните изследвания показват, че е точно обратното. Една или две чаши водят до спазъм на коронарните артерии, намалявайки притока на кислород към сърцето. А пътя от там до миокарден инфаркт е много кратък. Едно обилно ядене плюс алкохол може да се окаже смъртоносна комбинация за човек със стеснени коронарни артерии.
Пиенето на алкохол отдавна се смята за нормална част от живота в културата на България, а мъжете, включително и малолетните, го смятат за "тест за мъжественост". И така, съвсем не е изненадващо, че алкохолизмът се увеличава сред младежите в страната ни.
Консумацията на алкохол се разглежда като бягство от реалността и средство да станеш популярен. Проблемът тук е още по-сериозен, т.к. вече се е разпространил и сред по-младите възрастови групи.
Наркотици.
Наркотиците са другия порок на младежта. Те са субстанции, които се намесват в обменните процеси на тялото, влияят върху настроението, възприятията и поведението и към тях се развива зависимост.
Наркотичните вещества са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Терминът наркотик се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и/или произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа.
В българския политически и юридически контекст, терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които морфин, кодеин и хероин, а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворни средства.
Не са редки случаите на едновременна употреба и на трите „забранени плода“ (цигари, алкохол, наркотици). Очевидно е, че в този случай са необходими спешни мерки не само от страна на държавната политика, но и от неправителствените организации и цялото гражданско общество, доколкото такова изобщо съществува в България.
Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броят на младите хора в нашата страна, станали жертва на наркотиците. Като честа причина за това се явява недостатъчната информираност по отношение вредното им въздействие върху здравето, както и липсата на информирана готовност за вземане на правилни решения.
Според данни на Националния съвет по наркотиците, у нас са регистрирани 220 хиляди наркомани, като реалната цифра е всъщност над 400 хиляда. В същото време с този бизнес се изхранват около 10 хил. души. Все по-голям брой младежи намират спасителния изход в дрогата. Колкото повече младежките проблеми биват изтиквани в периферията на общественото внимание, толкова повече нарастват опитите за търсене на нетрадиционни решение и изход от ситуацията. Това води до увеличаване на броя на зависимите от твърдата дрога, като настоящата ситуация е такава, че всеки четвърти средношколец е опитвал някакво наркотично вещество. Като последица от това расте и броят на смъртните случаи.
По отношение на нашата страна този проблем е особено актуален и не бива да се пренебрегва, защото в противен случай се задълбочава и все повече се разпространява, особено в ниско културните общества. С дадения проблем са длъжни да се борят не само обществото като цяло, но и всеки отделен член на това общество, всеки човек, който осъзнава за себе си голямата вреда от тези навици и се старае да се бори с тях. Само когато това се случи можем да говорим за разрешаването на даден проблем.
По този повод реших да проведа социологическо изследване, за да проследя нагледно разпространението на вредните навици сред младежите, тъй като именно подрастващото поколение се явява основата на нашето общество.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
ИзображениеИзображение


Върни се в “Биология”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта