» Южна Америка(Урок)

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с географията.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174281
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

» Южна Америка(Урок)

Мнениеот Mozo » пет яну 18, 2008 20:21

Боливия
Република Боливия е държава в централна Южна Америка. Граничи с Бразилия на север и изток, с Парагвай и Аржентина на юг и с Чили и Перу на запад. Държавата е кръстена на Симон Боливар, който е бил нейн пръв президент.
География
Боливия е разположена по-близо до западното крайбрежие на Южна Америка. Страната има площ 1 098 600 хил. кв. км и е разположена в централните части на Южна Америка. Няма директен излаз на море или океан. Югозападната част на страната е заета от Централните Анди с най-висок връх Анкоума (6550 м. а източната част е нискоравнинна, покрита с амазонски гори. На границата с Перу се намира езерото Титикака
Столица - Сукре (140 хил. ж.), фактическа столица - Ла Пас (1 300 хил. ж.) която е и най-високо разположения град в света - на 3625 м. надморска височина.
Население
Районът около Андите е бил населяван от хора още отпреди 5000 години. По – късно страната е била завладяна от испанците. Сега населението на държавата възлиза около 8 100 000. Официалният език , който се говори в Боливия е испански.

Стопанство

Основната промишленост , която се развива са добив на природен газ и метали като цинк, калай и злато.Паричната единица, която се използва там е боливиано.


Колумбия
Колумбия е държава в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столицата е Богота.
История
Културата в района на Колумбия е съществувала поне едно хилядолетие преди новата ера. Първият досег на европейските колонизатори е в началото на 16ти век.През 1810 жителите на административния център Богота обявяват независимост. В днешно време вътрешните противоречия между различните групи се подхранват и от търговия на дрога. Отвличанията също са честа практика.
География
С обща площ от 1 138 910 км2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южнa Америка след Бразилия, Аржентина и Перу. Тя е единствената на континента, която има брегове както на Тихия, така и на Атлантическия океан (Карибско море). Климатът е тропичен, но е под влиянието на Андите и е по-хладен към планините. Колумбийският масив се разделя на три части от долините на реките Магдалена и Каука. Източната част е равнинна, и се състои предимно от савани и тропически джунгли, прорязани от притоци на Ориноко и Амазонка. Равнинни области има и по двете крайбрежия на север и запад от Андите.

Чили
На езика на индианците Чили, означава "там, където свършва земята" или "най-дълбоката точка на Земята".
Преди около 10,000 години мигриращи индиански племена в Южна Америка се заселват по бреговете и в плодородните долини на днешно Чили. За кратък период от време инките разширяват територията си в северните области на държавата, но суровият климат там не им позволил да се заселят трайно.
През 1520 година, по време на своето околосветско пътешествие, португалецът Ф. Магелан открива южния проход, днес наречен на неговото име, Магелановия проток. През 1925г. е приета нова конституция на страната, която увеличава властта на избрания с всеобщо гласуване президент на републиката.
През 1990г. е проведен референдум в страната, който бележи края на управлението.
География
Чили е държава в континента Южна Америка разположена на площ от 756 945 кв.км. Тя се населява от приблизаително 15 000 000 души. Столицата на Чили е Сантяго. Официалния език, който се говори в Чили е испанският, а основната промишленост – мед, плодове, рибни продукти и хартия.Паричната единица, използвана в Чили е песо.

Перу
Република Перу , е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. Там се е зародила и империята на инките. Република Перу с площ 1 285,2 хил. кв. км се намира в северозападната част на Южна Америка. Столица - гр. Лима (6,4 мил. жители
География
По дължина на тихоокеанското крайбрежие е разположена пустинната равнина Коста, а над нея се издига планинската верига Анди. Източните части на Перу са заети от Амазонската низина, която на юг преминава в предпланинската равнина Монтано. Езерото Титикака е най-голямото планинско плавателно езеро и е разположено на границата между Перу и Боливия. Намира се на 3810m надморска височина. Интересни и внушителни обекти са крепостта Мачу Пикчу, Колка — най-дълбокият каньон в света, долината Урабанба и мн. други.
Климат - в района на Коста и западните склонове на Андите - тропичен, пустинен, в Сиера - високопланински, субекваториален на север и тропичен на юг. Климатът по източните склонове на Андите и Селвата е екваториален, със средна месечна температура 24-27 градуса С. Повечето реки принадлежат към басейна на Амазонка (Мараньон и Укаяли).
Растителност - пустинна по крайбрежието, високопланинска тропична степ на североизток, полупустинна на югоизток и вечнозелени влажни гори по източните склонове на Андите и селвата. Тропическите гори заемат 50 % от територията на страната.
Население - 24 780 хил. жители. Гъстота - 19.3 жит. на кв. км. Естествен прираст 24. Средна продължителност на живота - мъже - 66 г, жени - 70 г.
Етнически състав - испаноезични перуанци - 61.5 %, индианци - общо 37.7 % и други.
Официален език - испански и кечуа , използва се и аймара.
Религия - християни - 98.2 %
Стопанство – Развита е миннодобивна промишленост с над 40 вида полезни изкопаеми - цинк (4-то място в света), сребро (4-то място в света), олово, мед, желязна руда, манган, волфрам, ванадий, молибден, бисмут (1-во място в света), злато (2 т), фосфорити и др. Развити са черната и цветната металургия, нефтопреработване, корабостроене, целулозно-хартиена, хранително-вкусова, текстилна, рибна промишленост. В селското стопанство са заети около 40 % от активното население. Основни селскостопански култури - захарна тръстика, памук, царевица, ориз, кафе, картофи, тютюн и др. Животновъдство - едър рогат добитък (около 4 млн. глави), овце, лами. Развит е риболовът (над 700 големи риболовни кораба).
Аржентина
Аржентина е държава в Южна Америка, която се простира на площ от 2 777 410 кв. км и граничи с Бразилия, Парагвай, Боливия, Чили и Уругвай. Столицата ?? е Буенос Айрес. Населението ?? възлиза на около 39 538 000 души (2007).Официa лният им език е испански,а основната промишленост – зърнените храни , вълната, растителното масло и месото. Паричната единица, която използват е песо.Около 92% от населението са католици. Коренното население са индианските племена кечуа, чаруа, гуарани и др..
Името Аржентина идва от латински: "argentum" (сребро). Първите испански завоеватели открили Рио де ла Плата ( Сребърната река). Туземците давали сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис, който дава наименованието Аржентина. Официален празник на страната е 25 май.
Стопанство
Аржентина е между най-богатите страни в Южна Америка. Тя има добре развита промишленост и селско стопанство, което осигурява 80% от износа. Аржентина е сред първите пет страни в света по износ на зърнени храни, брашно, кожи, месо и вълна. Основно място заемат отраслите на текстилната, хранително-вкусовата промишленост (месодобивна, тютюнева, захарна, произвадство на масло), а също така машиностроенето и добивът на нефт (20 млн.т).
Държавно устройство
Федеративна република /от 1853г./ , начело с президент, избиран за 4 години. Законодателен орган - Национален конгрес, състоящ се от Сенат /72 членове/ и Палата на депутатите /257 членове/. Всеки две години палатата на депутатите се обновява, а сенатът - 1/3. Изпълнителната власт - президент и правителство, начело с министър-координатор.


Бразилия

Площта на Бразилия 8 511 956км2. Броят на населението е 160 000 000, официялният език на държавата е Португалски,а основната промишленост, която се развива е отглеждането на кафе, захар, животновъдсто и текстил. Паричната им единица е крузейро реал.
География
По-голямата част от територията на Бразилия е заета от Бразилската планинска земя и Амазонската низина. На север от Амазонка е Гвианската планинска земя. Климатът се мени от северозапад към югоизток от влажен екваториален до субтропичен като валежите са между 3000 и 500 мм. Бразилия е изключително надарена от природата с разнообразен растителен и животински свят. Уникални са влечугите(боа,анаконда),птиците с пищна окраска(токан,макау) Страната е много богата на железни,алуминиеви и калаени руди,както и на злато и диамант.Столицата на Бразилия- Бразилия се населява от 197 675 жители.Разположена е на 115м надморска височина , в близаост до вододела на реките , които на север се вливат в Амазонка, а на юг в Рио де ла Плата. Сао Пауло е индустриалната столица и бизнес цетъра на държавата, а Рио де Жанейро е туристическата дестинация.Той е град с изключителна природа – съчетание от море, плажове и планини. Тук се намира най-дългата и широка плажна ивица в света.На най-високия планински връх е построен паметник на защитника на града" Корковадо".
Карнавали
Всеки февруари се провеждат карнавали в цяла Бразилия, но най-известните от тях са в Рио де Жанейро. Цяла седмица града живее в ритъма на карнавалите. Има специално за целта построен булевард наречен Самбодрум, дълъг 2 км. От двете му страни има изградени седалки където се нареждат зрителите. По Самбодрум дефилират десетте най-добри школи по Самба в Рио де Жанейр o.Всяка школа се състои от няколко хиляди участника (около 2000). Подготовката продължава от седмица след карнавала до следващият - цяла година.
Стопанство
Страната заема първо място в света по добив на железни руди, но там има и много калаени и алуминиеви руди , злато и диаманти. Основната промишленост – която се развива е отглеждането на кафе, захар,животновъдство и текстил.
Венесуела

География

Площта на Венесуела е 912 050 кв.км. Населението й възлиза около 23 700 000 души. Официалният език, който се говори във Венесуела е испански.Паричната единица, която се използва във Венесуела е песо. Столицата на Венесуела е град Каракас.
Климатът е субекваториален, със средна месечна температура 25-290С. В басейна на река Ориноко е най-високият в света водопад Анхел-1054 м. Горите заемат около 50% от територията на страната. Останалата част от територията е заета от високотревни и сухи савани.
Население
В етническият състав на населението на Венецуела, освен венецуелци има и колумбийци, индианци и други. 65% от населението са от смесен европейско-африканско-индиански произход(метиси или мулати). 20% са от европейски произход, 10% от африкански и 2% от индиански произход. Годишният растеж на неселението е 1,4% (2005). Раждаемостта е 18,91 (на 1000 човека, 2005). Средно ражда всяка жена 3 деца.
Стопанство
Основен стопански отрасъл е добивът и износът на нефт, добив на газ. Страната притежава запаси от руди, манган, злато, въглища и други. Развита е и хранително-вкусовата промишленост. Селското стопанство е слабо развито. Отглеждат се банани, захарна тръстика, маниока и други. Животновъдство - едър рогат добитък, свине, кози. Има добре развита туристическа инфраструктура. Годишно страната се посещава от над 2 млн. туристи. Поради значителното си производство на петрол страната е член на ОПЕК.


ИзображениеИзображение


Върни се в “География”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта