Елин Пелин "По жътва"

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Елин Пелин "По жътва"

Мнениеот Mozo на Съб Май 01, 2010 14:44

Елин Пелин ”По жътва”


Обект на изображение в разказите на елин пелин е животът на
българския селянин , трудовата му съдба, битовите привички, социалната
орис, обществените му и родови контакти , житейската философия,
нравствеността и психиката му.Светът на българското село е художественият свят на елин пелин.Пресъздава го чрез участта на селянина,който е във вечен диалог със земята, в борба с природните стихии и неблагоприятните условия на труд, в икономическа зависимост от държавата.
Както в повечето му творби,и в разказа „По жътва” случката е изобразена на фона на природата.Сюжетното действие в „По жътва” е концентрирано около проста случка: по време на жътва в равното Софийско поле слънчев удар покосява живота на една млада девойка.Смъртта и попарва любимият и Никола и на всички селяни.Събитието е трагично, но както загатва заглавието, то явно често се случва „по жътва”.
Началната пейзажна картина създава тягостно настроение, налага усещане за безкрайност – в безкрая са „далечните гори и планини”, нивите са „от край до край”. Времето сякаш е спряло хода си „Слънцето се е спряло, огнено и немилостиво”.Носи се предчуствие за нещо страшно.Обобщението на автора „Тежко и душно” се отнася както за усилното време на жътва, така и за трудния живот на селския човек. Точно тази картина подготвя читателя за основната случка.
Освен героите, в разказа присъства и образът на песента.В него тя има свое, особено място – дава „надежда и сили”, открива неочаквани пространства пред душата и затова над цялото поле песните „се носят на вълни чак да небесата като благодарствени молитви. Тя е и въздушен мост между сродни души, изпълнени с „надежди и желания”.Левент Никола би познал гласа на любимото момиче, дори „през морето”.Песента е удохотворен израз на любовта – тя кичи мили думи, ту глъхне, ту се вдига, бори се с някакво съмнение и победоносно взима връх.Чрез нея селянинът разкрива своя усет за красивото „песента се ширеше волна и млада, чиста като извор и пълна с надежди и желания”.Песента в разказа е израз на благодарност, обич, радост и надежда.
Героите впроизведението „По жътва” са малко на брой. На малка нивица левент Никола връзва тежки снопи, а пред него жънат „сам-самички стара майка и малка сестрица”.Той внимателно се вслушва в песните, които се подемат от различните краища и очаква да чуе любимия глас на Пенка.Усетила вълнението му, неговата малка сестра шеговито го задява: „Бате, не мож позна Пеникиния глас.”Отношенията помежду им са топли и сърдечни.Никола използва закачката като повод да съобщи нещо важно : „Майко, я си почини и послушай!Ако схванеш Пенкиния глас,да знаеш, че наистина снаха ще ти стане.”Майката, доловила чувствата на сина си му намеква, че той сам трябва да вземе решение : „Ако ти не мож и позна гласа, та аз ли ща, бре синко?”Когато Пенка му изпраща с любов „мили, хубави думи” той отговаря с вик : ”Еееех!”.Селяните разбират техните чувства и отговарят с „екливи и ободрителни смехове”.
Разказът започва и завършва с природна картина. Необичаен е този ден посред лято, в който полето остава пусто и глухо.Метафоричния израз „тъжен празник” разрушава представата за „празник” и внушава усещане за нещо „празно”.Глухо и пусто е не само полето, а и душите на хората, където е свила гнездо безутешна мъка.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18107
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170171
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,809,147.00
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта